Yıkım başladı
6 Şubat'taki depremlerden en fazla etkilenen şehirlerden biri olan Malatya'da ağır hasar gören ve bir kısmı çöken kentin simge yerlerinden Malatya Kasap, Balık Pazarı ile Küçük Sebze Hali için yıkım gerçekleştirildi.
Yıkımı planlanan pazar içerisinde iş yerleri bulunan esnaf, yıkımın kendilerine haber verilmediğini iddia etmiş, dükkanlarındaki eşyalarını boşaltmak için süre istemişlerdi. Verilen sürenin dolmasıyla beraber ekipler yıkım çalışmalarına başladılar.
Eşyalarını boşaltan esnaf, Kasap, Balık Pazarı ile Küçük Sebze Hali’nin bir bölümünde bulunan sağlam blokların yıkım çalışmasından önce ayrılmasını bekliyordu. Enkaz kaldırma işleminin hızlı yürütülmeye çalışılması nedeniyle oluşan koordinasyon eksikliği esnafın tepkisine neden oldu. Hal olduğu bölgede bulunan ve çatıyı oluşturan çelik bağlantıların kesilmemesi nedeniyle diğer bloklarında yıkılma tehlikesi oluşturdu. Esnaf kendi imkânlarıyla çatıyla bağlantılı olan çelik sistemi keserek iş yerlerini kurtarmaya çalışıyor.
Esnafa faizsiz kredi verilmeli
Yıkım çalışmalarını yerinden takip eden Malatya Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Yasin Yıldız, "Yıkımdan haberimiz vardı eşyaları boşaltmak için izinde almıştık ama yetiştiremedik. Esnafa şu ana kadar herhangi bir desteğin verilmedi ama verileceğini umuyoruz. Bir an önce iş yerlerinin yerinde inşa edilmesini bekliyoruz. Burası Malatya’nın merkezi sayılabilir. Yaş kayısı ticareti de burada kuru kayısıda, manavı, kasabı, çerezcisi her ne varsa insanlarımız buradan temin ediyorlardı. Malatya’nın bir an önce toparlanabilmesi için buranın ayağa kaldırılması gerekiyor. Hal yine aynı yerinde yapılmalı biz aslının korunmasını tarihin yaşatılmasını istiyoruz. Geçici iş yerleri yapılıyor başlangıç için iyi bir şey ama ilerisi için yetersiz. Yıkılan veya ağır hasarlı iş yeri sayısının 14bin olduğu söyleniyor. Şu an için yapımı devam eden üç noktada çarşı kuruluyor buralardaki yaklaşık sayı bin civarı. Esnaf kredi kullanamıyor. Geçmiş yıllarda birçok afette esnafa faizsiz kredi verilirken asrın felaketinde faizle kredi verilmesi esnafı üzüyor. Hem de dini çekincelerden dolayı faize bulaşmıyor. Ben bu kadar insanı etkileyen afette kredi alan kişi sayısının 500 olduğunu duydum" ifadelerini kullandı.
Yerinde dönüşüm istiyorlar
Malatya’ya daha güzel, daha modern ve alışverişe elverişli yerlerin oluşturulması gerektiğini söyleyen Yıldız, “Şehrin dokusunu koruyan bir şekilde çalışma yapılıp, esnafa kendi yerleri tahsis edilir. Çünkü çok büyük belirsizlikler var. Hiçbir açıklama yok. Çarşının ne olacağı konusunda, nasıl olacağı konusunda dönüşümün nasıl gerçekleşeceği konusunda çok büyük bir belirsizlik var. Esnaf ve halk bundan dolayı çok mustarip. Hangi idari birime gidersek kimsenin bildiği bir şey yoktur. Herkes birbirine topu atıyor ve bu bizim için çok büyük bir sıkıntı. Neredeyse iki aya yakın bir süre oldu ve hiçbir şekilde çarşının nasıl olacağına dair, hiçbir açıklama yok. Hiçbir beyan yok. Sadece fikir üzerinden görüş alışverişi var. Bu da bilgi kirliliğine neden oluyor. Bu da insanları farklı düşüncelere sarf ediyor. İnşallah proje bir an önce açıklanır. Projeye esnaf, halk fikirleriyle destek verilmesi sağlanır. Çünkü burada çalışacak olanlar bürokrasiciler değil, esnaf. Burada alışveriş yapacak olan insandır” dedi.
Yıkım nerede, bilgi kirliliği orada
Yıldız, yıkım kararının verildiği bölgelerde çok büyük bir bilgi kirliliğinin olduğuna dikkat çekerek, “Bölgede çok büyük bir bilgi kirliliği var. Nasıl olacağı açısından kimsenin bir fikri yok. Hiçbir şekilde net bir sonuç yok. Çünkü bu bölgede hanlar vardı hanlarda işyerleri vardı. Yapılacak yerlerin iki katlı olacağı söyleniyor. Hanlar içerinde işyerleri vardı bu iş yerleri ne olacak. Benim iş yerim köşe dükkân iki iş yeri büyüklüğünde, Elazığ’da kurayla verildiği burada da kurayla verileceği söyleniyor. Birçok belirsiz soru var. Bunların bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor. Esnafın bir an önce rahat etmesi gerekiyor. Yetkililer çıkıp dese ki, biz çarşıyı iki sene içerisinde teslim edeceğiz esnaflara bu söylense zaten esnaf ona göre kendi çaresine bakar. Ona göre hareket eder. Ona göre çalışmasını yapar ama bu şekilde belirsizlik insanları çok fazla yoruyor” diye konuştu.