Yeşilyurt fayı yakından izlenmeli

Malatya'nın Yeşilyurt İlçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yapan Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, 'Doğu Anadolu Fay Zonu'na paralel Kavaktepe-Yeşilyurt Fay Zonu deprem tehlike ve riski yakından izlenmeli' dedi.

Yeşilyurt fayı yakından izlenmeli

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 08.35'te 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 7 kilometre derinlikte gerçekleşen deprem çevre illerden de hissedildi. Yaşanan depremle ilgili birçok uzmandan açıklama gelmeye başladı. Depremle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan  Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, “Özetle Yeşilyurt-Malatya güneyi-Kavaktepe-Keban Barajı arısında uzanan en az 5 parçadan oluşan toplam uzunluğu 150 km'ye ulaşan, geçmişte deprem tehlikesini bilmediğimiz, Doğu Anadolu Fay Zonu'na paralel Kavaktepe-Yeşilyurt Fay Zonu deprem tehlike ve riski yakından izlenmeli..” ifadelerini kullandı.
Demirtaş, depremlerin yaklaşık 20km uzunlukta sol yönlü KD-GB doğrultu atımlı faylanmadan kaynaklanma olasılığı yüksek olduğunu  belirterek şunları dile getirdi: " Depremlerin Yeşilyurt-Malatya güneyi-Bulgurlu arasında uzanan yaklaşık 20km uzunlukta sol yönlü KD-GB doğrultu atımlı faylanmadan kaynaklanma olasılığı yüksek görünüyor. -Kozluk ile Yeşilyurt arasında uzanan 15km uzunlukta KKB-GGD sağ yönlü doğrultu atımlı faylanma da olabilir.Kozluk ile Yeşilyurt arasında uzanan 15km uzunlukta KKB-GGD sağ yönlü doğrultu atımlı faylanma da olabilir ya da Kozluk ile Yeşilyurt arasında uzanan 15 km uzunlukta KKB-GGD gidişli sağ yönlü doğrultu atımlı faylanma (yeşil hat) da olabilir."

"Batı kesiminde 4 ile 5 aralığında depremler olmakta"

Demirtaş, yaşanan depremle ilgili şunları ekledi: "Bu fayı sol yönlü doğrultu atımlı Kavaktepe-Yeşilyurt Fay Zonu olarak belirttik. 24 Ocak 2020 Doğanyol depremi (Mw 6.8) öncesi ve sonrasında, bu fayın doğu kesiminde; son 2 haftadır da batı kesiminde 4.0 ile 5.3 aralığında deprem'ler olmaktadır.Odak çözümleri de belgelemektedir."

Herkesi de bu mücadeleye katkı vermeye çağırıyoruz

Yaşanan depremlerin Kavaktepe ve Yeşilyurt arasında  150 km uzunluğunda  ve 4-5 parçalı fayın varlığını düşündürdüğünü söyleyen Demirtaş, "Kavaktepe-Malatya güneyi-Yeşilyurt arasında DAFZ'ye paralel-yarı paralel uzanan 4-5 parçalı 150km uzunlukta KD-GB sol yönlü doğrultu atımlı fayın varlığını düşündürmektedir" dedi.

Demirtaş, son olarak halkı yanlış yönlendirenlere karşı şu ifadeleri kullandı: " Hurafelere, hurafe yayanlara ve karanlık çağlara götürmeye çalışanlara karşı, aydınlık yolunda, bilim için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.. 
-Herkesi de bu mücadeleye katkı vermeye çağırıyoruz... 
-Lütfen sorgulayın... 
--Bilimle Kalın..."

Yeşilyurt fayı yakından izlenmeli
Yeşilyurt fayı yakından izlenmeli
Yeşilyurt fayı yakından izlenmeli
Yeşilyurt fayı yakından izlenmeli