Yerinde dönüşümde kredi ve hibe miktarı değişecek mi?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Ahmet Şahin, yerinde dönüşümde kullanılacak hibe ve kredi miktarının yükseltilmesine ilişkin, 'Fiyatların güncellenmesi kanunun yayınlandığı tarihte netleşti. Kanunla belirlenir fiyatlar' diyerek açıklanan miktarların değişmeyeceğinin sinyalini verdi. Bu durum depremzedelerde verilecek hibe ve kredi miktarıyla ev yapılır mı? endişesine sebep oldu.

Yerinde dönüşümde kredi ve hibe miktarı değişecek mi?

Destek ve kredi yeterli olacak mı?

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerin hızla ayağa kaldırılması ve afetzedelerin evlerine kavuşması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Yerinde Dönüşüm’ projesini hayata geçirdi. Projeye başvuran depremzedelere konutlar için 500 bin lira hibe ve büyüklüklerine göre 500 bin ile 800 bin lira kredi, iş yerleri için 250 bin lira hibe ve büyüklüklerine göre 250 bin lira ile 500 bin lira kredi verileceği açıklanmıştı. 

Miktar ancak kanunla güncellenebilir

Yerinde Dönüşüm Projesi’yle ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde, ‘Yerinde Dönüşüm Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’ gerçekleştirildi. Toplantıda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Ahmet Şahin, soruları yanıtladı. Yerinde dönüşüm için kullanılacak kredi ve hibe miktarının arttırılması konusuna değinen Şahin, kredi ve hibe tutarının kanunla belirlendiğini yine kanunla güncellenebileceğini aktardı.

Ahır için de hibe ve kredi kullanabilecek

Bir katılımcının, ahır yapımında kredi ve hibeden yararlanıp yararlanılmayacağı ve ahırların yapılacağı sorusuna yanıt veren Şahin, “Ahırlarla ilgili yönetmeliğimiz yayınlanacak. Yönetmelikte ahırların nasıl yapılacağı ve hibeye ilişkin detaylar olacak. Bir kişi evi için hibe ve kredi kullanırken, ahır için de ayrıca hibe ve kredi kullanabilecek. Biz diyoruz ki ahır aynı avlu içinde başka temelde yapılabilir” dedi. 

Fiyatlar kanunla değişir

Yerinde dönüşüm için kullanılacak kredi ve hibe miktarının arttırılması konusuna değinen Şahin, kredi ve hibe tutarının kanunla belirlendiğini yine kanunla güncellenebileceğini aktardı. Şahin: “Şuanda çok ciddi bir yıkım, çok ciddi bir olayın üzerindeyiz. Bazılarımızın evi 150 -160 metrekare olabilirdi ama yıkılacak evi 105- 110 metrekareye yaparız. Biraz oradan kısarız, müteahhitlerden beklentimiz kar marjını hesaplayarak yüzde 10-15'lere çekerek elini taşın altına koymaları. Hiçbir devlet yok ki 500 bin TL gibi bir rakamı karşılıksız versin. Kaldı ki krediler 2 yıl sonra ödenecek. Fiyatların güncellenmesi kanunun yayınlandığı tarihte netleşti. Kanunla belirlenir fiyatlar” şeklinde konuştu. Toplantıda konuşan Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, “Ben  Malatya genelinde yüzde 10 kar marjıyla bu işi  yapmaya söz veriyorum” dedi.

Sabit fiyata yaptıramazsınız

Toplantıda konuşan Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu,”Ben Malatya genelinde yüzde 10 kar marjıyla bu işi yapmaya söz veriyorum. Sabit fiyatla, anahtar teslimi 1,5 milyona hiçbir müteahhitte yaptıramazsınız. O para enflasyonda eriyecek.  Daire için ne harcanmış 1 milyon mu? Ben Malatya’da bütün müteahhitler adına söz veriyorum ama sabit fiyata buradaki müteahhitlere yaptıramazsınız” dedi.