Yerel basın sıkıntıda
Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Hanifi Evren, yerel basının sıkıntıda olduğuna dikkat çekerek, şartların düzeltilmesini istedi.
'10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Hanifi Evren, yerel basının ayakta durmada sıkıntıda olduğunu söyledi. Evren, “Yerel basının sigorta ve dağıtım problemi var. Sigorta ve BAĞ-KUR primleri çok yüksek, kâğıt fiyatları çok pahalı. Basın İlan Kurumunun getirdiği bazı şartlar ise var, 5-6 kişiyi şart koşuyor. Veya kıdem şartı, bunlar yerel basını zor durumda bırakıyor. Bunun iyileştirilmesini istiyoruz. Son yasayla birlikte ihale ilanlarının verilmemesi sorunu var. Bu konuda düzenleme yapılmasını istiyoruz. Büyükşehir, valilik, ilçe belediyeleri, adliye, maliye ilanlarının hepsi basın üzerinden geçmesini istiyoruz ki basın güçlü ve kuvvetli olsun. İstihdama, habere etkisi daha iyi olsun. Basın ilan kurumu, 18 aylık kıdemi kaldırabilir. İşe girişten itibaren kıdem sayabilirse daha çok gazeteci yetişir, daha çok kişi istihdam olur. 18 aylık kıdem oldu mu basını bayağı zor durumda bırakıyor. Sigorta primleri, maaş, girdisi çıktısı stopajı yerel basını bayağı etkiliyor." diyerek yerel basının sıkıntılarını anlattı.
Basın kartını sahada çalışanlar hak ediyor bunların alması lazım
Basın kartı yönünde sıkıntı yaşadıklarını Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi kurulmadan önce daha rahat olduklarını söyleyen Evren, "Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi kuruldu, sanki biraz (basın kartı) göz ardı ediliyor. Basın çalışanlarının günü birlik talepleri giderilmiyor, onlara kolaylık sağlanmıyor. Basın kartını sahada çalışanlar hak ediyor. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi bir an önce devreye girip sahada çalışan gazetecilerin sorunlarını çözmesi gerekiyor." diyerek çağrıda bulundu.
Meclisin, inançlara hakaretin suç sayılması için acilen düzenleme yapması lazım
Basın ve ifade özgürlüğü sınırı hakaret karalama ve iftirayı kapsamadığına dikkat çeken Evren, "Meclisin, inançlara hakaretin suç sayılması için acilen düzenleme yapması ve suç kapsamına alması lazım. Kişilere hakaret oldu mu derhal dava açılıyor ama inançlara, mukaddesatlara yazılı ve görsel basında hakaret ediliyor ama bunun caydırıcı bir cezası yok. Bunun için Meclis, acilen kanun çıkarmalıdır. Hiçbir basın, ifade özgürlüğü, inançlara, mukaddesatlara hakaret etmeye sahip değildir." dedi. Son olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan Evren, kendilerine başarılı sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dileğinde bulundu.