Yer gösterip yıkın

Yeşilyurt ilçesi Hoca Ahmet Yesevi Mahallesindeki Hurdacılar Sitesi'nde bulunan yaklaşık 10 dükkan, yol çalışması için boşaltılarak yıkıldı. Esnaflar, kendilerine yer tahsis edilmesi için söz verildiğini ancak verilen sözlerin yerine getirilmeden yıkım yapılmasına tepki göstermek için önce Büyükşehir Belediyesi önünde, daha sonra Malatya Valiliği önünde toplanarak, seslerini duyurmaya çalıştılar. Yıkıma karşı olmadıklarını belirten esnaf, önce kendilerine yer tahsis edilmesini, daha sonra yıkımın yapılmasını istiyor.

Yer gösterip yıkın

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Yeşiltepe Bölgesi Hoca Ahmet Yesevi Mahallesinde bulunan adeta yılan hikâyesine dönen hurdacıların taşınma konusu git gide büyüyor. İlçe belediyesi, yol açılması için yaklaşık 10 dükkana yıkım kararı verdi. Dükkanlar boşaltıldıktan sonra yıkım gerçekleştirildi. Kendilerine yer verilmeden yıkım yapılarak yol açılmasına tepki gösteren bir grup esnaf, seslerini duyurmak ve yer talebinde bulunmak için Malatya Büyükşehir Belediyesinin kapısını çaldı. Burada yetkililerin kendileriyle görüşmediklerini öne süren esnaf Malatya Valiliğinin önüne gelerek, kendilerine yer verilmeden yıkım yapılmasına tepki gösterdiler. 

Tamam, çıkalım ama önce bize yer verin 

Vali yardımcısı ile yapılan görüşme sonrası esnaf basın açıklaması yaptı. Esnaf adına açıklama yapan Hurdacılar Geri Dönüşüm Sitesi Kooperatif Başkanı Abuzer Dönmez, yer gösterilmeden yıkım yapılmasının hiç bir yerde görülmediğini belirterek, "Bizim geri dönüşümcüler olarak ekonomiye katkımız çok yüksek. Günde tonlarca geri dönüşüme kazandırıyoruz. Kağıt, plastik, pet şişelerin toplanması hepsi bizde. Bizim sadece isteğimiz belediyenin biz yer göstermesi. Belediye başkanımız sağ olsun daha önceden biz bu konuda yardımcı oldu. Cemal Nogay başkanımızın bizle ilgilenmesini istedi ama Cemal Nogay Başkanımız bizlerle ilgilenmiyor. 'başınızın çaresine bakın' gibi daha önce kalkmamız için bir girişimde bulundu. Sağ olsun belediye başkanımız bunu iptal etti. Dedi ki, 'yer göstermeden yıkamazsınız' ama bugün 8-10 esnafın dükkanı komple yıkıldı. Bu adamlar mağdur oldu ve malzemelerini koyacak yerleri yok. Tamam biz çıkalım ama önce biz yer verin. Daha modern bir yerde çevreyi rahatsız etmeden katkımız daha üst düzeyde olsun. Hurdacılar sitesine geldiyseniz görürsünüz, herkes çamur içerisinde çalışıyor. Yol bile yapılmadı bize. Kendi imkanlarımızla çakıl döküp o şekilde çalışmaya devam ediyoruz" dedi. 

Belediyeden randevu alamıyoruz

Hurdacılık mesleğinden binlerce kişinin ekmek yediğine dikkat çeken Dönmez, "Burada 1800 kapı ekmek yiyor. Bunların her birinin 4 aile bireyi olduğunu düşünün sayılarını siz düşünün.   Ama nedense bizler küçümseniyoruz, başkanımızla görüşemiyoruz. Vali Yardımcımız Mustafa Şahin ile görüştük. O belediyeden randevu almaya çalıştı. Belediye başkanımızın bu olaylardan haberi olmadığını da biliyoruz. Haberi olsa bizle görüşecek, derdimizi halledecek. Çevreye rahatsızlık. Şu anki bulunduğumuz yerden bizde memnun değiliz. Çevreye rahatsızlık verdiğimize de inanıyoruz. Ama bize yer gösterilmiyor ki biz yapımızı düzgün yapalım da düzgün bir yere geçelim. Topladığımız malzemeleri ayrıştırmamız daha kolay ve modern olsun. 21 yüzyılda yaşıyoruz ama gelin görün her şeyi kendi gücümüzle yapmaya çalışıyoruz. Ne belediyenin ne de herhangi bir devlet kurumunun bize bir faydası var" diye konuştu. 

Takipçisi olacağız

Konuyla ilgili konuşan Avukat Hilal Koca ise, yaklaşık 2 bin kişin mağdur olacağını anlatarak, sürecin takipçisi olacaklarını söyledi. Ruhsatsız olarak çalışıldığı ve hazine malı üzerinde faaliyet verildiği gibi yasal olmayan bir durum söz konusu mu? Sorusunu cevaplayan Koca; "Yasal olmayan bir durum söz konusu değil. Olsa bile bu sürecin takip edileceği yerler mahkemelerdir. Bir kişinin böyle bir söylemi varsa gerekli yerlere başvurularını yapabilir" dedi.  

Belediye başkanı ile görüşmek bu kadar zor olmamalı?

Dükkanlar hukuki olmadan mı yıkıldı? Sorusuna ise Koca şu yanıtı verdi; "Çevredeki vatandaşların rahatsız olduğu söyleniliyor. Vatandaşlar bu durumdan rahatsız zaten başkan Abuzer Bey ile diğer arkadaşlarda bu durumdan rahatsızlar.  Zaten onlarda 'biz milleti rahatsız etmeye devam etmek istiyoruz' demiyorlar. 'vatandaşı rahatsız etmeyecek ama bizleri de mağdur etmeyecek bir alan tahsis edilsin ve bizde o alanda çalışmalarımıza devam edelim' diyorlar. Belediye başkanıyla görüşmek istiyorlar. Bir vatandaşın belediye başkanıyla görüşmeye çalışması bu kadar zor olmamalı."