Yenilenebilir enerjiye ilgi arttı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Murat Tunç, günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin arttığını belirterek, TKDK'nın yenilenebilir enerji alanında desteklerinin olduğunu söyledi. Tunç, 'Çağrımız sadece yenilenebilir enerji için değil işletmeleri olan küçük ve orta ölçekli bütün işletmelerimize de kapsamakta. Desteğimiz yaklaşık yüzde 55 ve KDV muafiyeti' dedi. 

Yenilenebilir enerjiye ilgi arttı

TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç, gazetecilere yaptığı açıklamada, TKDK'nın elektrik ve ısı üretimi amacı ile her türlü yenilenebilir enerji alanında desteklerinin olduğunu, desteklerin sadece yenilenebilir enerji için değil işletmeleri olan küçük ve orta ölçekli bütün işletmeleri kapsadığını belirtti.

Yüzde 55 ve KDV muafiyeti desteği var

Günümüzde yenilenebilir enerjinin önemine değinen Tunç, "Günümüzde yenilenebilir enerjinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.  Yenilenebilir enerji ile ilgili birçok çalışmanın yapıldığı ve herkesin kendi enerjisini üretmek istediğin bir zamandayız.  Teknoloji geliştikçe, ihtiyaç arttıkça enerjinin çeşitliliği artıyor.  Eskiden barajlardan sağlanan elektrik daha sonra farklı alanlara genişledi.  Rüzgâr enerjisinden tutun da güneş panellerine birçok alanda elektrik enerjisi üretilmekte.  Buda önemli bir sektör, şuanda hemen hemen bütün sektördeki işletmelerimiz kendi elektriklerini üretmek için çaba sarf etmekte.  Bizimde yenilenebilir enerji alanında desteklerimiz mevcut.  Hem yenilenebilir enerji hem de işletmelerimizin elektrik ihtiyacı için işletmelerimiz bizden destek alabilmekte. En fazla 1 megavatta kadar desteğimiz mevcut. Yani 500 bin Euro proje bedeli, 1 megavatta kadar yenilenebilir enerji desteklemekteyiz.  Çağrımız sadece yenilenebilir enerji için değil işletmeleri olan küçük ve orta ölçekli bütün işletmelerimize de kapsamakta. Örneğin arıcılıkla uğraşan bir işletmemizde bizden destekle yenilenebilir enerji yapabilir, hayvancılıkla uğraşan bir vatandaşımızda bizden yenilenebilir enerji için destek isteyebilir. İşletmesi olup, üretim yapan işletmemizden de bizden yenilenebilir enerji desteğinden faydalanabilir. Desteğimiz yaklaşık yüzde 55 ve KDV muafiyeti de bulunmakta" diye konuştu. 

Malatya yenilenebilir enerji kaynaklarında gelişiyor

Malatya'nın yenilenebilir enerji kaynaklarında geliştiğini anlatan Tunç, "Malatya yenilenebilir enerji konusunda ortalarda. Ama Malatya şuanda yenilenebilir enerji anlamında gelişmekte. Malatya'da kurulan yenilenebilir enerji, özellikle güneş paneli bazı tesislerde kurulmaya başlandı. Hekimhan tarafında rüzgar güllerimiz bulunmakta, bu anlamda orta seviye de ama Malatya gelişiyor, işletmelerimiz artık enerjilerini kendileri üretmeye başlıyorlar ve yenilenebilir enerji ile üretim yapmaktalar. Bizim kurduğumuz işletmelerimizin yaklaşık yüzde 90'ı kendi enerjilerini kendileri üretmekte" şeklinde konuştu.