Yeni Camii'de restorasyon başlatıldı 'Sağlam kazıkları' kaldırmışlar
24 Ocak 2020 tarihli Elazığ-Malatya depreminde ağır hasar görmesi nedeniyle restore edilen ve ibadete açıldıktan 6 ay sonra 6 Şubat depremlerinde daha ağır hasar görerek büyük yıkım gören Malatya'nın tarih ve şehir simgelerinden Yeni Camii (Teze Camii) de restorasyon çalışmalarına başlanıldı. Elazığ depremi sonrası restorasyon çalışmaları sırasında caminin avlusuna konan açılır-kapanır dev şemsiyeler ve kazıklar restorasyon çalışmalarını başlaması ile birlikte söküldüğü belirtildi.
24 Ocak 2020 tarihli Elazığ-Malatya depreminde ağır hasar görmesi nedeniyle restore edilen ve ibadete açıldıktan 6 ay sonra 6 Şubat depremlerinde daha ağır hasar görerek büyük yıkım gören Malatya’nın tarih ve şehir simgelerinden Yeni Camii (Teze Camii) de restorasyon çalışmalarına başlanıldı. Yeni Camii, yeniden ibadete açılışından yaklaşık 6 ay sonra, Kahramanmaraş merkezli ilk ve ikinci deprem de büyük hasar olarak neredeyse tamamen yıkıldı. Yeni Camii’nin depremlerden etkilenmeyen tek bölümü ise, 110 yıl önceki yarım kalan minaresi hasar görmedi. Restore edilmesinden 6 ay sonra caminin büyük ve ağır hasar görmesi dikkatlerden kaçmazken, yeniden restore edilecek olan Yeni Camii’nin yeniden restore edilmesini ise Malatyalı Hayırsever İş İnsanı Hacı Bayram Kızılaslan üstlünmüş ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile protokol imzalamıştı.
Restorasyon çalışmaları başlatıldı
Yeni Camii’nin restorasyon çalışmaları resmi olarak başlatıldı ve yüklenici firma olan Adamak Restorasyon Limited Şirketine 900 gün yapım süresi tanındı. Yeni Camii’nin çevresini kapatan yüklenici firma Adamak, büyük kısmı içine çöken cami içindeki taşları büyük bir vinç vasıtasıyla dışarıya tahliye ediyor.
Avluya “attıkları kazıkları” sökmüşler
Bu arada, 6 Şubat depremlerinde ağır bir yıkım gören Yeni Camii’nin restorasyon sonrası ayakta kalan tek bölüm ise, kamuoyundan çıkan tüm tepki ve karşı çıkmalara rağmen, Yeni Camii'nin 110 yılık geçmişinde ihtiyaç duyulmayan, ancak restorasyon sonrasında avlusuna konan açılır-kapanır dev şemsiyeler ve kazıkları olmuştu. Depremde dimdik ayakta kalan kazıkların restorasyon çalışmalarını başlaması ile birlikte söküldüğü belirtildi.