Yeni Cami'de bir yıldır namaz kılınamıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba TBMM Genel Kurulunda Malatya'nın sorunlarını gündeme getirerek, deprem konutları, Malatya-Arapgir Karayolu, Hekimhan'daki altın madeni gibi konuları değerlendirdi. AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın cevap vermesi üzerine tekrar kürsüye çıkan Ağbaba, 'Malatya'daki deprem sürecinin nasıl yönetildiğini anlayabilmek için aslında çok uzağa gitmeye gerek yok. Yeni Cami- geçen yıl depremden hasar gördü, orada bir yıldan beri namaz kılınamıyor, sebebi de hâlâ tadilatın devam etmesi. Bir yılda Yeni Cami'yi teslim edemeyen bir anlayıştan insanları kış günü çadırda yatıran anlayış çıkar diye düşünüyoruz' dedi.
TBMM Genel Kurulunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın konuşmasının yer aldığı bölümün tutanakları
BAŞKAN - Gündem dışı üçüncü söz, Malatya'nın sorunları hakkında söz isteyen Malatya Milletvekili Sayın Veli Ağbaba'ya aittir.
Buyurun Sayın Ağbaba. (CHP sıralarından alkışlar)
VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Malatya-Elâzığ depreminin 1'inci yıl dönümünde hayatını kaybeden 41 yurttaşımızı tekrar rahmetle ve saygıyla anıyorum.
Biliyorsunuz deprem Sivrice merkezli oldu; Elâzığ'ı etkiledi ama Malatya'nın hem Pütürge hem Doğanyol, Kale olmak üzere Malatya'nın tamamına yakınını da etkiledi, birçok bina hasarlı durumda. Biz de depremin en başından itibaren Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarıyla birlikte orada olduk. Örneğin, deprem saat 20.55'te oldu, ikinci gün öğle vakti Mersin Büyükşehir Belediyemiz Doğanyol Gökçe'de yemek hizmeti vermeye başlamıştı. İlgi gösteren herkese teşekkür ederim, Türkiye'nin her yanından yardım yağdı hem Malatya'ya hem Elâzığ'a, Türkiye âdeta örnek bir görüntüyü sergiledi. Depremin ardından bütün deprem bölgesini gezdik, burada gezdiğimiz arkadaşlar var; Cengiz Gökçel var, Ali Mahir Başarır var, Abdurrahman Tutdere var, birçok arkadaşımızla birlikte oradaydık. Orada sorunların başında konut ve barınma sorunu olduğunu, ahır sorunu olduğunu söyledik ama maalesef şu ana kadar çözülmüş mü, çözülebilmiş değil değerli arkadaşlar.
Deprem en çok köylerde etkili oldu. TOKİ yapıyor konutları; yolu beğenmiyor, "Buraya giremem." diyor, "Mikser girmez." diyor. Maalesef birçok yere TOKİ konut yapmaktan kendini imtina etti. Malatya'da depremzedeler için toplam 5.024 konut ihalesi yapıldı değerli milletvekilleri; bugüne kadar yapılan konut sayısı, teslim edilen konut sayısı 517. Yani ihale edilen konutun sadece yüzde 10'u teslim edilebilmiş.
Malatya'daki deprem sürecinin nasıl yönetildiğini anlayabilmek için aslında çok uzağa gitmeye gerek yok. Malatya merkezde, İnönü Anıtı'nı arkanıza alıp karşıya baktığınız zaman Malatya'daki depremin nasıl yönetildiğini görebilirsiniz. Malatyalıların tabiriyle Teze Cami -ismi Yeni Cami- geçen yıl depremden hasar gördü, orada bir yıldan beri namaz kılınamıyor, sebebi de hâlâ tadilatın devam etmesi. Bir yılda Yeni Cami'yi teslim edemeyen bir anlayıştan insanları kış günü çadırda yatıran anlayış çıkar diye düşünüyoruz.
Değerli arkadaşlar, şimdi, Malatya'nın bir başka sorunu… AKP iktidarının hiç kuşkusuz en çok övündüğü şey duble yollardır. Değerli arkadaşlar, maalesef, Malatya bunlardan nasibini almış mı, onlarla ilgili birkaç görüntüyü sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bakın, burası Malatya-Arapgir yolu değerli arkadaşlar. Burası Malatya-Arapgir yolu, bırakın duble yolu, 2 aracın bile çok zor geçtiği bir yol. Değerli arkadaşlar, aslında bu yol çok önemli bir kara yolu, sadece Arapgir ile Malatya'yı birbirine bağlamıyor, birçok ilçemizi de Malatya'ya bağlıyor. Arapgir, öyle sıradan bir ilçe de değil, Arapgir çok eski bir ilçe, Kozluk Kanyonu gibi kanyonu var, muhteşem bir kanyon değerli arkadaşlar. Yine Arapgir; camisiyle, kütüphanesiyle önemli bir ilçe. Hiç kuşkusuz değerli arkadaşlar, dünyanın, sadece
Türkiye'nin değil, dünyanın en eski cemevine sahiplik yapan, Büyük Ocak Cemevi'ne ev sahipliği yapan da Arapgir ilçemizin Onar köyü.
Yine Onar köyünde kaya mezarları var Roma dönemine ait. İki bin yıllık köprü var Arapgir'de. Arapgir, tarih ve kültür mirasında bölgenin en eski yerleşimlerinden Roma'ya ev sahipliği yapmış, eyalet merkezi olmuş bir ilçemiz. Ayrıca, İranlılar ve Danişmentliler devletini kuran, Osmanlı'ya devlet adamı, paşa yetiştiren bir ilçemiz. Yaylalarıyla kanyonuyla önemli bir ilçe.
Ayrıca, biliyorsunuz, Erzincan'ın bence en güzel ilçelerinden biri, Kemaliye ilçesi de bu yoldan faydalanıyor. Elâzığ'ın en güzel ilçelerinden Ağın ve Keban bu yoldan faydalanıyor ama maalesef hâlâ bu yolda bir gelişme yok. Yine dünyanın tek türkü festivaline ev sahipliği yapan, yılda yüzbinlerce türkü severi ağırlayan Arguvan da bu yolu kullanıyor. Değerli arkadaşlar, 2021 yılında bu yol Arapgir'e de yakışmıyor, Malatya'ya da yakışmıyor.
Yine bir başka problem değerli arkadaşlar, aslında bu dönemi özetlersem, AK PARTİ sadece ceplerimizdeki paraya göz dikmedi, sadece yolsuzluklarla ün yapmadı, bir de doğamızı katletti. Doğada para eden ne varsa hepsine saldırdı. Bir taraftan sularımızı sattı HES'leri yaparak, diğer taraftan dağımızı taş ocaklarıyla darmadağın etti. Bakın, Malatya'nın en önemli problemlerinden birisi taş ocakları değerli arkadaşlar.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.
VELİ AĞBABA (Devamla) - Bakın, Malatyalılarının sözüyle söylüyorum: Bu taş ocaklarını yapanlara Allah vicdan versin, Allah göz izan versin. Malatya'nın köylerine taş ocağı ruhsatı yapanlara ve bunlara ses çıkarmayanlara Allah vicdan versin diyoruz.
Yine, bir problemimiz var ki… Malatya Hekimhan önemli bir maden yatağı. Şimdi, değerli arkadaşlar, bir firma orada altın arama ruhsatı almış, maalesef bu ruhsatla beraber -yöre halkının tamamı karşı, Hekimhan Belediyesi ruhsatı vermiyor- Güvenç, Basak, Saz Köyleri, Deveci, Bahçedamı, Davulgu, Karaköçek, Başkınık, Köylüköyü, Akmağara, Erdehen mahalleleri ciddi bir şekilde etkileniyor. Şimdi o köylerin de oradan göçmesiyle karşı karşıya. Buradan ifade edeyim, buradan söyleyeyim: Hekimhanlıların yanında hiç kimse olmazsa Veli Ağbaba olarak onların yanında eylem yapacağımı, göğsümü siper edeceğimi bütün Malatya'ya, bütün Hekimhan'a duyurmak istiyorum. (CHP sıralarından alkışlar) Biz halkın sorunlarıyla dertlenmeye devam edeceğiz.
Bir de son olarak bir şey ekleyeyim: Malatya'daki, depremdeki evlerin parasını da vatandaşın verdiğini Meclisin dikkatine sunmak istiyorum. (CHP sıralarında alkışlar)
BAŞKAN - Buyurun Sayın Muş.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, hatip grubumuza atfen bazı sataşmalar yapmıştır, kısa bir söz talebiyle düzeltmek istiyorum yerimden.
BAŞKAN - Yerinizden 60'a göre bir dakika söz veriyorum.
Buyurun.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, Malatya'da ne olup bittiğini milletvekilimiz anlattı fakat Veli Bey bir şey söylüyor, AK PARTİ'nin yolsuzluklarıyla ilgili böyle iddialar ortaya atıyor, "Yolsuzluk yapan parti" diyor. Veli Bey'e şu tavsiyede bulunmak istiyorum: Veli Bey, kamuoyunda şu an gündemi işgal eden belediyelerinizden tutuklananlar var, soruşturma geçirenler var, organize suç hâline gelen belediyeleriniz var. Önce o yolsuzlukları bir halledin siz ondan sonra bunlarla alakalı konuşma hakkına sahip olursunuz.
Bir de kendisine bir tavsiyem var: Değerli arkadaşlar, bu madenlerdir, işte HES'lerdir bunlar çok cafcaflı laflar, bunları eleştirmek çok kolay. Bakın, mesela şöyle bir şey diyelim: Veli Bey, mesela siz kullandığınız elektriği hangi kaynaktan alıyorsunuz? HES'lerden mi alıyorsunuz, termik santralden mi alıyorsunuz, yoksa çok çevreci birisi olarak rüzgârdan mı güneşten mi alıyorsunuz?
VELİ AĞBABA (Malatya) - Rüzgârdan.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Şimdi, eğer bu hassasiyetiniz varsa, mesela devlet bir imkân vermiş, demiş ki: Rüzgârdan, güneşten üretilenden de alabilirsiniz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Dolayısıyla bu imkânı da sizlerin değerlendirmesini özellikle hatırlatmak istiyorum, belki bilinmeyebilir. Elektrik kullanımınızı buradan sağlayabilirsiniz.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Sayın Başkan…
BAŞKAN - Buyurun Öznur Hanım.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - 60'a göre bir söz talebim var.
BAŞKAN - Niçin istiyorsunuz sözü? Size bir sataşma yok Öznur Hanım.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Efendim, yanlış bilgileri…
BAŞKAN - Hayır, size bir sataşma yok.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Şöyle: Malatya'yla ilgili, rakamlarla ilgili bir düzeltme…
BAŞKAN - Ama siz de yanlış bilgiler verdiniz, ben de buradan düzelteyim mi?
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Efendim, siz Meclis Başkan Vekilimiz olarak müsaade ederseniz, 60'a göre düzeltmeleri ben yapmak istiyorum.
BAŞKAN - Peki, 60'a göre yerinizden söz veriyorum, bir dakika sadece.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Kıymetli Başkanım, öncelikle şunu söylemem gerekir ki Malatya'ya toplamda, bugüne kadar 23,5 milyarlık yatırım yaptık ve bu yatırımları yaparken de başta Ulaştırma Bakanımız olmak üzere bütün Bakanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. 36 kilometrelik yolu biz bugün 432 kilometreye çıkardık ve bütün ilçe-il bağlantı yollarımızı da yaptık. Arapgir-Malatya yolu -Sayın Ulaştırma Bakanımızın bilgisi dâhilinde- kalan son ilçemiz, Allah nasip ederse proje çalışmaları başlıyor.
Deprem konutlarıyla alakalı, ilk günden itibaren… Ben özellikle zamanımızı almasın diye göstermedim ama bütün Meclisin görmesi gerekir ki biz 2 bin tane konutu tamamladık ve tamamladığımız konutların teslimatlarını peyderpey yapıyoruz. Şu an tamamlanan Gelincik Tepesi'ndeki konutlarımız, sadece orada 1.500 konutu bitirmiş vaziyetteyiz; oranın altyapısı, yol çalışmaları tamamlandığında anahtar teslimini biz vatandaşlarımıza yapacağız. Ve bununla birlikte…
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Doldu süreniz.
Bunları kürsüden anlattınız, sadece fotoğrafları göstermemiştiniz.
Teşekkür ederiz Sayın Çalık.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Sayın Başkanım, rakamsal olarak 2 bin tane konut tamamlanmış vaziyette. Veli Ağbaba, Türkiye'yi dolaşırken Malatya'ya da uğrarsa…
BAŞKAN - Ama şimdi bakın, sataşmaya mahal veriyorsunuz.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - …orada, Malatya'daki deprem konutlarını yerinde incelerse görür inşallah.
BAŞKAN - Peki, tamam.
VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkan…
BAŞKAN - Sayın Ağbaba…
VELİ AĞBABA (Malatya) - Sataşmadan, hem Öznur Hanım hem de Sayın Mehmet Muş'un…
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Sataşmadım ya!
(AK PARTİ sıralarından "Sataşma yok!" sesleri)
BAŞKAN - Şimdi, arkadaşlar, takdiri ben yapacağım sataşma olup olmadığı konusunda.
Bir sataşma var, Sayın Grup Başkanvekilimiz Mehmet Bey'in, belediyelerle ilgili bir ithamı var; bu nedenle de sataşmadan, 69'a göre kürsüden iki dakikalık söz vereceğim.
Buyurun Sayın Ağbaba. (CHP sıralarından alkışlar)
VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkan, önce Öznur Hanım'ın son söylediği sözden başlayayım: Veli Ağbaba, kendi aracıyla geziyor; Veli Ağbaba valinin, kaymakamın, bakanların aracına binip yol yapmıyor, Veli Ağbaba helikopterle gitmiyor. (CHP sıralarından alkışlar) Veli Ağbaba ayakkabısın giyiyor, çarığını giyiyor, gece gündüz köy geziyor. Sizin gittiğiniz köyün en az 100 katını gezmişimdir. Ben öyle iş adamlarıyla, zengin iş adamlarıyla gezmiyorum. Ben Doğanyol'un köylüleriyle geziyorum, Pütürge'nin köylüleriyle geziyorum. Valinin makam arabasına binmiyorum, kaymakamın makam arabasına binmiyorum, mazotumu kendim koyuyorum, kendim geziyorum. (CHP sıralarından "Bravo" sesleri ve alkışlar)
İki: "23,5 milyar lira yatırım yaptık." diyor. Öznur Hanım 2007'den beri milletvekili, 2002'den beri MKYK üyesi, her seçimde "Malatyalılara müjde!" Ne geliyor? "Hızlı tren." Hızlı tren geldi, geldi; en son hedef 2023'tü, o da gitti. Acaba hedef ne? 2071. (CHP sıralarından alkışlar) 2071'de tren gelecek. Ya arkadaş, Malatya'ya 23,5 milyar yatırım yapmışsın, hızlı tren yok. Trene… İstanbul'dan uçağa binip Malatya'ya gidiyoruz.
Başka: Havaalanı… Bak Erzincan'a, her gün birlikte gidip geldiğimiz Elâzığ Havaalanı'na bak, Elâzığ Havalimanı'na bak. İnsan Malatya'nın havalimanını görünce utanıyor. Ya, biz köyüz, Erzincan'a bak, Elâzığ'a bak.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Büyükşehir, Malatya büyükşehir.
VELİ AĞBABA (Devamla) - Başka: Arkadaşlar, sayenizde Malatyalı hâlâ kanalizasyon suyuyla bahçe suluyor, bahçe. Bu utanç size yeter! (CHP sıralarından alkışlar)
Başka: Kuzey Çevre Yolu, duruyor mu? Durmuyor.
Başka ne var? Tarım Kredi Kooperatifi… Çiftçine gitsene, ne diyecekler sana?
Başka bir şey, Mehmet Muş'a: Diyor ki "Belediyelere bakın." Sayın Mehmet Muş, biz yolsuzluk yapanı, partiden atıyoruz, siz ne yapıyorsunuz, biliyor musunuz? Büyükelçi yapıyorsunuz. (CHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) Sorarım size: AK PARTİ'de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanını, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanını, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanını, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanını -daha sayayım mı- niye görevden aldınız, niye görevden aldınız?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
VELİ AĞBABA (Devamla) - Ayrıca, arkadaşlar, Egemen Bağış'ı unutmuş değiliz, bakanları unutmuş değiliz, saati unutmuş değiliz, elbise kılıfındaki paraları unutmuş değiliz, çikolata kutusundan çıkan parayı unutmuş değiliz. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Sayın Ağbaba, teşekkür ederiz.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan…
BAŞKAN - Yeni bir sataşmaya mahal vermeden, toparlayalım.
Buyurun Sayın Muş.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, uzatma taraftarı değilim de Veli Bey hararetli konuşmayı çok seviyor, meseleyi uzatmanın tabii ki manası yok fakat şöyle bir boyutu var: "Biz onu görevden aldık…" Görevden aldıkları da var, almadıkları da var, içeride onlar da var şu an. Bakın, bir Çankaya Belediye Başkanı vardı, bir kaydı yansımıştı adamın, sonra adamı bir daha göstermediler belediye başkanı adayı olarak "Yamyamları doyuramıyorum." demişti adam ve CHP adamı paketledi, bir daha adamı belediye başkanı adayı göstermediler.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Bugüne gel, bugüne!
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Dolayısıyla, meselenin o bahsettiği iddialarla alakalı yargılamalar yapıldı, gereken kararlar verildi, bunu Veli Bey'e hatırlatmak isterim. Dolayısıyla, 17-25 sürecinden tutun da FETÖ'nün ellerine tutuşturdukları ne kadar materyal varsa vatandaşın, Meclisin duvarlarına yansıttılar; 2014 seçim sonuçları ortadadır, milletin verdiği oy ortadadır, milletin nezdindeki bu ortaya çıkan iddiaların karşılığı ortadadır.
Teşekkür ediyorum.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
TURAN AYDOĞAN (İstanbul) - Yargı ne işe yarıyor, yargı, Sayın Muş?
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Sayın Başkan…
BAŞKAN - Öznur Hanım, söz vermeyeceğim.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Sayın Başkanım, sadece kayıtlara girmesi açısından söylüyorum: Malatya Havaalanı Terminal Binası ihalesi yapıldı, 6 Şubatta Ulaştırma Bakanımız geldiğinde de temeli atılacak, Veli Bey de geldiğinde görür.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Hayırlı olsun.
VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkan…
BAŞKAN - Siz de mi tutanaklara geçsin diye söyleyeceksiniz?
Buyurun.
VELİ AĞBABA (Malatya) - İnşallah 2023'e yetişir "2071" diye hedef göstermez Öznur Hanım bize çnkü bu laflara karnımız tok.
BAŞKAN - Ama bekliyor sizi, 2071'de de beraber milletvekili seçileceksiniz, daha ne istiyorsunuz?
VELİ AĞBABA (Malatya) - Ayrıca, Sayın Mehmet Muş biraz yakına gelsin, yakına, biraz beriye gelsin; kim hırsızlık yapmış, kim yolsuzluk yapmış, bütün Türkiye biliyor. Kim paraları bavulla, elbise kılıfıyla taşımış, sonra onları kim devlette yükseltmiş, onu da herkes biliyor. (CHP sıralarından alkışlar)