Yeni bir buğday pazarı şart

Geçtiğimiz günlerde Malatya'da etkili olan sağanak yağışın olumsuz etkilediği Buğday Pazarının kurulduğu günden beri sıkıntı içerisinde olduğunu belirten Malatya Zahireciler Odası Başkanı Bülent Artur, 'Buğday pazarının buradan taşınması gerekiyor ama taşınma yapıldığı zamanda küçük esnafın haklarının korunması lazım' dedi.

Yeni bir buğday pazarı şart

Gazetemize açıklamalarda bulunan Zahireciler Odası Başkanı Bülent Artur, Buğday Pazarı esnafının sıkıntılarının her geçen gün artarak devam ettiğini ifade ederek, yeni bir pazar yapılmasının ihtiyaç haline geldiğini söyledi. Artun, “Buğday pazarının sorunları geçenlerde yağan şiddetli yağışlarda sıkıntılarımız oldu. Buğday pazarı kuruldu kurulalı sıkıntıları aynı şekilde devam ediyor.  Tabi esnaf aldığı malı şuursuzca yerlere indiriyorlar. Bu durum esnaf açısından sıkıntı oluyor. Buğday pazarının buradan taşınması gerekiyor ama taşınma yapıldığı zamanda küçük esnafın haklarının korunması lazım. Buğday pazarı eğer çok uzak bir bölgeye taşınırsa küçük esnaf biter. Onun için merkezi yakın bir yere elzem bir şekilde yapılırsa gerekiyor. Olduğu yerde yapılması trafik açısından bir zararımız yok ama yer küçük olduğundan içeriye gelen kamyonlar artık eskisi gibi küçük kamyonlar kalmadı hep büyük tırlar dışardan gelen büyük tırlarda sıkıntı yaşıyoruz. Ondan dolayı eski yer çok uygun değil” diye konuştu.

Borsa bizleri yok sayıyor

Malatya’nın yeni bir Buğday Pazarına ihtiyacı olduğunu söyleyen Artur, “Bazı esnaflarımız buğday pazarının çok büyük olmasını istiyor. Konya, Şanlıurfa, Çorum gibi buğday pazarı istemeleri çok abes bir şey.  Bu durum büyük maliyet gerektiriyor. Zaten bizim her sene rekoltemiz düşüyor. Normal bir şekilde önü dükkân arkası 200, 300 tonluk ambar olacak şekilde yapılmasını merkeze yakın yapılıp bizlere teslim edilmesini istiyoruz. Sorunlarımızı başkanımıza iletemedik. Buğday pazarıyla, Ticaret Borsası, Zahireciler Odası ve belediye ilgileniyor. Üçümüzde birbirimizden bağımsızız bir araya gelemiyoruz. Borsa bizleri yok sayıyor. Toplantı yapıldı kendileri beni yok saydılar. Bizi yok sayanı bizde yok sayıyoruz. Buğday pazarında geçen yağışta her ne kadar çok büyük bir sıkıntı olmadıysa da sıkıntımız var. Bu sıkıntının bir an önce düzeltilmesi lazım. Buğday merkeze uzak olmayacak şekilde yeni bir yer istiyor” şeklinde konuştu.

Satışlar düşük

Zahire fiyatlarıyla ilgili konuşan Artur, yeni mahsullerin piyasaya çıkmasının fiyatları düşürmediğini vurguladı. Artun, “Zahire çeşitlerinde şu anda piyasaya çıkan arpa, buğday ilk çıktığında fiyatlar uygundu ama şu anda arpa bin 150 TL’nin üzerinde buğday ise, bin 500 üstünde alınıyor. Esnafın çiftçiden aldığı fiyat. Geçen sene 800 lira aldığımız arpaya bu sene 300 lira, buğday da ise, 400, 500 lira oynama oldu. Aynı şekilde kuru fasulye, pirinçte yükselme var. Aynı şekilde kırmızı ve siyah mercimek geçen yıl 3 bin 600 TL’ydi bu yıl 4 bin 500 TL’nin üstünde alıyoruz. Vatandaşın alı gücü bu yıl zor olacak. Bulgurluk buğday almak isteyen alacak vatandaş buğdayı 2 buçuk lirayı bulacak; kaynatması, değirmeni derken kendisine 4 liraya mal olacak onla uğraşmaz gider hazır bulgur alır. Satış çok düşük gelen tavuk yemi, kuşyemi, civciv yemi alıyor bu ara satışlar böyle. Bakliyat ürünlerinde satışlar yok. Sebebi pahalılık çok vatandaşın alım gücü düşük” açıklamasında bulundu.