Yeni bir anayasaya ihtiyaç var

Yeni bir anayasa için meclis dışındaki tüm partilerinde sürece katkı sunması gerektiğini dile getiren Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Türkiye'nin acilen yeni bir sivil anayasaya ihtiyacını olduğunu söyledi.

Yeni bir anayasaya ihtiyaç var

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bir takım ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Malatya'da, HÜDA PAR İl Başkanı İlker Dönmezer ile birlikte, kentteki bir restoranda basın mensuplarıyla  bir araya geldi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yapıcıoğlu, yeni bir anayasa için meclis dışındaki tüm partilerinde sürece katkı sunması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin acilen yeni bir sivil anayasaya ihtiyacını olduğunu belirtti.

Denetimle fiyatlar aşağı çekilemez

Malatya ziyaretinde esnaf ve vatandaşlara bir araya geldiklerini söyleyen Yapıcıoğlu, "Ziyaretlerimizde esnaf ve vatandaşların sorunlarını tespit etmek ve sorunları ulaştırılması gereken yerlere ulaştırma çabası içerisindeyiz. Ülkenin her tarafında değişmez gündem var oda ekonomi ve geçim sıkıntısı.  Hem esnaf hem de sokaktaki esnaf, geçim sıkıntısından şikayet etmektedir.  Malum bunlardan biri gıda fiyatlarındaki artış Sayın Cumhurbaşkanımız  1000 Tarım Kredi Marketi açma söylemi gündemde. Marketçi şikayetçi, vatandaş şikayetçi ortada bir tek gündem var oda gıda fiyatlarının enflasyon rakamlarının epey üzerinde olması. Gıda fiyatlarının sadece marketlerdeki denetimle aşağıya çekilmesi mümkün değildir. Gıda fiyatlarının tırmanışın tek sebebi marketçilerin, perakendecilerin yada gıda toptancılarının fiyatlarla oynaması değil. Bunun pek çok nedeni vardır ancak bunların en başında da tarım politikalarının ve tarım girdilerin çok artmış olmasıdır. Tarımsal faaliyet, üretim yapabilmek için toprağa ihtiyaç vardır; toprak fiyatları artmıştır. Toprağın suya ihtiyacı var, o suyun toprakla buluşması için büyük enerjiye ihtiyaç var; enerji fiyatları çok çok fazla bir şekilde artmış. Özellikle elektrikle sulama yapan çiftçilerimiz bu konuda çok şikayetçi" dedi.

Gübre fiyatlarındaki artış durdurulamıyor

Gübre ve tarımsal ilaçlarının ham maddesinin önemli bir kısmının ithal edildiğini söyleyen Yapıcıoğlu, "Dışarıdan geldiği için gübre fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. Bazı gübre çeşitlerinde bu durum yüzde 100'ü aşmış durumda. Bütün bunlar gıda enflasyonunu sebepleridir. Tarımsal girdilerin maliyetini düşürmeden, planlı bir tarım yapmadan sadece marketlerdeki fiyatlara uğraşmak çare değildir. Sıfır gümrükle bazı tarım ürünlerini de dışarıdan almak da çare değildir. Kısa vadede belki bu davranış fiyatları aşağı çekecektir ancak uzun vadede çiftçimizi daha zora sokar. Ve çiftçi yeterince kazanamadığı için üretim yapmaktan vazgeçerse sonraki dönemde fiyatlar iyice artacaktır" diye konuştu.

Sivil bir anayasaya ihtiyacı var

Yeni anayasa çalışmalarına değinen Yapıcıoğlu, bu konuda Meclis dışındaki partilerin de katkı verebilmesi gerektiğini, Türkiye’nin acilen yeni bir sivil anayasaya ihtiyacını olduğunu belirtti. Son zamanlarda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik eleştirilere değinen Yapıcıoğlu, "Başkanlık sisteminde bizim de eleştirdiğimiz yönler var. Ama çözüm, 70 yıla yakın bir süre denenmiş olan parlamenter sisteme geri dönmek değil. Madem halk tarafından yüzde 70'e yakın bir destekle cumhurbaşkanını halk seçecek denilmiş… Çözüm, idareyi yeniden iki başlı hale getirmek değildir. Bu sistemin aksayan yönleri tamir edilebilir. HÜDA PAR olarak diyoruz ki bu sistem revize edilmelidir. Islah edilmiş bir başkanlık sistemiyle Türkiye yoluna devam etmelidir" şeklinde konuştu.

Vatandaş özel hastanelere mecbur edilmemeli

Gençlerde uyuşturucu kullanımının arttığına dikkat çeken Yapıcıoğlu, gençlere sahip çıkma, onları zararlı alışkanlıklardan koruma adına sadece hükümet değil,STK, diğer muhalefet partileri ile birlikte ciddi şekilde düşünmeye ve el birliğine ihtiyaç olduğunu  kaydetti. Hastaların randevu alamam şikayetlerini aktaran Yapıcıoğlu, bu konuda Malatya'da bir hastanın, bir diş hastanesinden ancak 5 yıl sonrasına randevu alabildiğini anlatarak, "Bu gerçekten akıl alır gibi değil. Bu kadar uzun süre randevu veriliyorsa hastane sisteminin ciddi şekilde sorgulanması gerekiyor. Vatandaş özel muayenehanelere mecbur edilmemelidir. Kamunun verdiği sağlık hizmetleri yeterli hale getirilmelidir" dedi.

Siyasilere güvensizlik var 

Geçim sıkıntısı konusunda vatandaşın feryadının duyulması gerektiğini kaydeden Yapıcıoğlu, önümüzdeki seçimlerin en önemli belirleyeninin geçim sıkıntısı olacağını söyledi.  Siyasetteki üslup tarzını eleştiren Yapıcıoğlu, bu nedenle vatandaşların da siyasilere karşı bir güvensizliğinin olduğunu belirterek, "Gerçekten memleketin HÜDA PAR'a ihtiyacı var. Eğer vatandaşlar, temas kurduklarımız HÜDA PAR'ı yakından tanısallardı, HÜDA PAR'ın memleket sorunlarına nasıl çözüm ürettiğini bilselerdi belki bu kadar ümitsiz olmayacaklardı. Bu anlamda basın yeterince sesimizi duyurmadığı için müştekiyiz. Siyaset kurumu, bu memleketin sorunlarını kavga etmeden, tansiyon yükseltmeden, milleti kutuplaştırmadan, kendi aralarında aklı selim ile sükûnetle konuşarak, tartışarak bir çıkış yolu bulabilir. Buna mecburuz. Siyasetin dilinden ve üslubundan da şikayetçiyiz" şeklinde konuştu.

Adım adım Mescid-i Aksa'yı işgal ediyorlar

İşgalci siyonist rejim mahkemesinin, Yahudilere Mescid-i Aksa'da sessiz ibadet etme hakkı vermesi ve tepkilerin ardından kararın geri alınmasını değerlendiren Yapıcıoğlu, "Müslümanlar veya İslam ümmeti biraz geri çekildiğinde hemen Siyonistler o boşluğu dolduruyorlar. Bundan sonra da böyle olacaktır. Şu anda ümmetin içinde olduğu hal, birbiriyle didişmesi Siyonistleri cesaretlendirmekte ve adım adım gitmekteler. Bazıları sanki Yahudilere ibadet hürriyeti verilmiş gibi bir saflık içerisinde olaya yaklaşıyorlar. Ama onlar adım adım Mescid-i Aksa'yı işgal etmek, hiç bir Filistinlinin yaşamadığı bir arz-ı mevud hayal ediyorlar" ifadesini kullandı. Yapıcıoğlu, Paris İklim Anlaşması'nın Meclis onayından geçtiğini hatırlatılması üzerine şu yanıtı verdi: "Paris İklim Anlaşmasını, dünyayı en fazla kirletenler, atmosferini, toprağını suyunu en fazla kirletenler uzaktan seyrediyorlar. Ama birilerini, o anlaşmayı imzalamak konusunda teşvik ediyorlar. Şu anda tabiat, toprak, su hava hepsi birlikte bize dedelerimizden miras kalmamıştır. Torunlarımıza da bırakmamız gereken bir emanettir. Allah, bize 'Yiyiniz içiniz, israf etmeyiniz' diye emrediyor. İsraf sadece artan yemekleri çöpe atmak değildir. Allah'ın hükmü olan tabiatı sınırsız bir şekilde kullanabileceğimizi ve kirletebileceğimizi düşünürsek akıbet hayır değildir bizim için."
 

Yeni bir anayasaya ihtiyaç var
Yeni bir anayasaya ihtiyaç var
Yeni bir anayasaya ihtiyaç var
Yeni bir anayasaya ihtiyaç var