Yeme yine zam yapıldı

Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, sürekli artan yem fiyatlarıyla ilgili geçen haftalarda açıklama yaptıklarını, açıklama yaptıktan sonra yem fiyatlarına bir kez daha zam yapıldığını söyledi.

Yeme yine zam yapıldı

Taneli, birlik binasında gazetecilere yaptığı açıklamada hayvancılığın zor ve meşakkatli ama parasının helal bir iş olduğunu söyledi. Taneli, “Hayvancılık çok emek verilen bir iştir. 2011 yılından beri bu birlik içerisindeyim. Bugün öyle sıkıntılar yaşıyoruz ki, hiçbir zaman önümüzü doğru dürüst göremiyoruz. Tam düzeldi, çok güzel olacak diyoruz ve işletmelerimize hayvanları dolduruyoruz fakat her ne hikmetse bir yerde bir sıkıntı yaşanıyor. Allah’a hamdolsun şuanda Et Balık Kurumu Malatya’da kesim yapmaya başladı. Bundan önce ciddi anlamda bir daralma oluşmuştu ve kimse hayvanını kestiremiyordu. Binlerce hayvan, işletmelerdeydi. Et Balık Kurumu yirmi dokuz liradan haftada üç yüz, dört yüz hayvanı kesiyor. Bu uygulama çok iyi olmasa da rahatlamaya vesile oldu. Yoksa et fiyatları yirmi altı liraya kadar düşmüştü. Halen yirmi yedi liradan hayvan kesen oluyor. Neden yirmi yedi liraya kestiriyorsun dediğimiz de, ‘benim acilen paraya ihtiyacım var kesmek zorundayım’ diyor. Et balık kurumu bir ay sonra ödeme yapıyor. Para için sıkıştıkları için götürüp satıyorlar. Et Balık Kurumu olmamış olsa bugün çoğu üretici batmıştı. Çünkü bu senaryolar, bu provokatörler 2011’de de aynı şeyi yaptı, bu seferde de aynı şeyi yapmak istediler ama Tarım Bakanlığımız Allah razı olsun bunun önüne geçti. Tarım Bakanımızın Malatya’ya gelmesi karkas et fiyatlarının yükseltildiği müjdesinin verilmesi bize ve Türkiye’deki yetiştiricilere moral oldu. Biraz daralma var bu da kesimhanelerde doluluk var. Bunu İran’a satacaklarını söylüyorlar. İnşallah satış yapılırsa kesimhanelerdeki doluluk azaltılmış olur” dedi.

TMO MALATYA’DA ARPA DAĞITACAK

Üreticilerin bazı sıkıntıları olduğunu ama asıl sıkıntının, yem fiyatlarındaki ciddi anlamdaki artıştan kaynaklandığını belirten Taneli, “Bakıyoruz arpa, buğday fiyatları yükselmemiş. Geçen sene yem kırk liraydı, bugün yem fiyatları seksen lira. Dövizin yükselmesini bahane ettiler ve fiyatları yükselttiler. Şimdi döviz düştü neden fiyatlar düşmedi. Bu sıkıntı devletten kaynaklanmıyor. Bu işi bu provokede edenler fabrikacılar, yem ve et tüccarlarıdır. Şuanda Toprak Mahsuller Ofisi Malatya’da arpa dağıtacak. Arpa fiyatları yüksek değil. 2 bin tona yakın arpa stoklarda bulunuyor, haftaya sanırım dağıtımı yapılacak. Üreticiler, üretici kartları ile alabilecekler. Bunu da söylemiş olalım. Yani devlet yem konusunda asla bir fiyat yükseltmeye gitmedi. Bu işin içinde olan tüccarlar, bu zamları gerçekleştirip, yanlış yapıyorlar. Geçende söyledim ayaklarının altında ki dalı kesiyorlar. Bunlar bu şekil devam ederlerse hayvancılığı bitirirler. Hayvancılık ölünce yemlerini nereye satacaklar. Kar oranı 10-20 yapsınlar 100 kar olmaz. Geçen haftalarda açıklama yaptık. Açıklama yaptıktan sonra bir defa daha zam yapıldı” diye konuştu.

ET FİYATLARI MARKETLERDE DÜŞMELİ

Taneli, “Et fiyatları bizde düşmüşse marketlerde neden düşmüyor. Ben hiçbir zaman duymadım üreticide düştü de marketlerde düştü diye. 2011 yılında hatırlıyorum bir besi çiftliği vardı. Hayvanları 18 bin iki yüz elli liradan hayvanları sattılar, hiçbir gram fiyat düşmedi. Sonra et fiyatları düştü ama marketlerdeki fiyat asla düşmedi. Bugünde aynı şey tekrar oluyor. Bizden düşüyorsa onlardan da düşsün. Bu sorunu çözmek için üretici birliklerine destek verilmeli. Biz birlik olarak üreticilerden alıp, direk tüketiciye satmamız lazım. Bu aradaki stokçuları, fiyatı yükseltenleri bir kenarı çekmemiz lazım. Türkiye’de serbest piyasa var. Adam, ‘ben bir alırım, beşe satarım kimse karışamaz’ diyor. Devlet derse, birlikler siz bu işi biliyorsunuz, bu işin sahiplerisiniz. Üreticiden al direk tüketiciye sat derse destek olursa bunların hepsi ortada kalır’’ ifadelerinde bulundu.