Vahdettin Yiğitcan

Zehir Zemberek Çarşı Eleştirisi

Vahdettin Yiğitcan

Değerli okurlar,

Yaşamanın maliyeti çok yüksek olan biricik ülkemizin en umutsuz sorunu barınma.

Ülke çapında genel olarak yaşanılan bu sorunun Malatya'daki karşılığı ise tam bir kördüğüme dönüştü.

6 Şubat 2023 tarihinde şehrimizde yaşadığımız depremler sonrasında adeta Malatya'nın üçte biri yerle bir oldu.

Biz Malatyalıların ticari alan olarak tek merkezde topladığımız adına da "Çarşı" dediğimiz devasa bir bölgede bulunan tüm iş kollarına ait dükkânlar ve işyerleri bu depremlerde haritadan silindi. Şehrimizin tabir caizse kalbi durdu. Hayatımız kuvöze girdi.  

Yaklaşık 250 bin insanımız evinden barkından oldu. Aylarca çadırlarda karın, yağmurun altında iliklerine kadar titreyerek çile doldurdular. 100 binden fazla insanımız Malatya'yı terk ederek memleketin diğer şehirlerine gittiler.

Diğer yanda yaşadığımız bu doğal afet karşısında çaresiz insanlarımızın mecbur oldukları kiralık ev ihtiyaçlarını fırsata çeviren ev sahipleri, deprem öncesi aylık kirası 750-1.000-1.250 TL aralığındaki dairelerine 10.000-15.000-20.000 TL kira istemeye başladılar. Ve halen giderek artan bir ivmeyle yüksek kira soygunu devam etmekte...

Aradan 22 ay geçmesine rağmen halen yaklaşık 120 bin insanımız konteyner barınaklarda çile doldurmaya devam ediyorlar.

Bu arada TOKİ tarafından tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilen yerleşim bölgelerinin alt yapı ve sosyal ihtiyaç yapılarının eksikliği insanlarımızı canından bezdirmiş durumda. Ulaşım problemi başta olmak üzere alışveriş yapabilecekleri yerlerin olmaması sıkıntısını yaşıyorlar.

Zehir Zemberek Çarşı Eleştirisi

Malatya'nın kültürüne, mimari estetiğine hatta iş merkezi silüetine dahi uymayan beton yığını binalar Malatya'ya reva görülüyor.

Fendoğlu: Beton Yüzlü Binalar WC ve Lavabosuz İlkel Ofisler

Cumhur İttifakının sarsılmaz destekçisi Milliyetçi Hareket Partisinin Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşmada ilimizde yaşanılan sorunları meclis gündemine özetle şu sözlerle taşıdı:

"Malatya'da deprem sonrası vatandaşlarımız tarafından bize emanet edilen talep ve önerileri hakkında konuşacağım. Gündemimiz deprem. Asrın felaketinden yaklaşık altı yüz seksen beş gün geçti.  Devletimiz ve Hükûmetimiz el ele vererek yeniden Malatya'yı ayağa kaldıracağız. Şehrin çeperlerine yaptığımız yeni yerleşim yerlerinde ticaret merkezleri, cami, okul, sosyal donatılar ve bunun gibi tesislerin konutlarla eş zamanlı olarak tamamlanması gerekiyor. Vatandaşlara teslim edilen İkizce birinci bölgede vatandaşlarımız konutlarında oturuyorlar ama okul, market, cami ve sosyal donatılar olmadığı için sıkıntı yaşamaktadırlar.

Emlak Konutun Çarşı Projesi'nde Şubat ayında kuyumcular, ayakkabıcılar, bakırcılar çarşısını ve Akpınar esnafını yerleştireceğini söylüyorlardı; ancak inşaat ihale edilmiş fakat çarşı merkezindeki altyapının, kanalizasyonun, içme suyunun, elektrik işlerinin ihalesi bile yapılmamış. Dolayısıyla bu işlerin bu kısa sürede bitirilip Şubat ayında teslim edileceğini düşünmüyorum. Bunun bir an evvel tamamlanıp ihalesinin yapılması gerekiyor. Tabii, bunların eş zamanlı yapılması gerekirken henüz bunlarla ilgili de hiçbir alakalı çalışma yapılmamış.

Şu anda çarşı merkezinde Malatya'nın yapısına, kültürüne uymayan, hatta iş merkezi silüetine dahi uymayan beton yüzlü binalar yükseliyor. Tanıtımlarda ve görsellerde çok güzel bir çarşı projesi sergilenirken yerinde yapılan binaların cephelerinde düz boya vurularak geçiliyor. İkinci olarak, şu anda çarşı projesinde üst katlarda yapılan ofislerin içerisine WC, lavabo konulmamakta, eski hanlardaki gibi ortak WC ve lavabo konulmaktadır. Günümüz şartlarında ve teknolojisinde böyle bir şey kabul edilmez. O yapılan ofisler boş kalır, yapılan emeğe ve çarşımıza yazık olur. Şimdi düzeltilirse geç kalmış sayılmayız."

Gördüğüm kadarıyla Malatya'da milletvekili sorumluluğu taşıyan Sayın Mehmet Fendoğlu ve Sayın Veli Ağbaba...

Dilerim diğerleri de havanda su dövmekten vazgeçer ve Malatya'nın ihtiyaç duyduğu yatırım ve hizmetleri yüreklice dile getirir, aksayan ve ihmale uğramış hizmetleri de gözünü budaktan esirgemeksizin seslendirir ve eleştirirler.

Zehir Zemberek Çarşı Eleştirisi

Fendoğlu: Ofislerin içerisine WC, lavabo yok, eski hanlardaki ortak WC ve lavabo konulmakta bu kabul edilmez  

Zehir Zemberek Çarşı Eleştirisi

Çarşı merkezinin, kanalizasyon, içme suyu ve elektrik işlerinin altyapı ihalesi bile gerçekleştirilmemiş.

Yazarın Diğer Yazıları