Cumhuriyet döneminde "üvey evlat" muamelesi görmüş büyük vatansever, mütefekkir, şair ve eylem insanı merhum, cennet-mekân Mehmet Akif Ersoy'un mücadele ve çilelerle tamamladığı ömründe dünya meşgalesi olarak seçtiği meslek "veterinerlik" ti...
Akif'e olan hayranlığım nedeniyle onun seçtiği meslek "veterinerlik", benim için, kutsal sayılmasa da kesinlikle hikmetli bir seçim olarak takdire şayan bir tercih anlamı taşımıştır.
İnsan hekimliği: aynı dili konuştuğunuz canlının sağlığıyla ilgili olduğundan her sorunuza cevap alabileceğiniz ihtimaller üzerine akıl yürütmeniz mümkün...
Oysa hayvan hekimliği: "veterinerlik" öyle mi?
Ağızsız dilsiz hayvanın her halini ve bulgularını veterinerin, "hissi kablel vuku", daha açık bir ifadeyle "önsezi" si güçlü bir okumayla teşhisi mümkün olabilmektedir..
Bence insan hekimliğiyle hayvan hekimliği arasında sezgisel farklılıkların olduğu kesin...
Yani kısaca, veterinerlerin lehine bu farka, "hassasiyet" farkı diyebiliriz.
KİTABIN ORTA YERİNDEN BİR TESPİT
Geçtiğimiz günlerde Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Elazığ'da meydana gelen deprem nedeniyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine ücretsiz hayvan sağlığı hizmeti veren Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ve beraberindeki misafirlerle birlikte yönetim kurulu üyelerini ağırladı.
Bu ağırlama sırasında yapılan bir açıklama benim çok dikkatimi çekti.
Evet bir yerleri ziyaret ettiğinizde ister istemez o yöreyi nezaket sözcükleri ile taltif etmek adettendir.
İzninizle değerli misafirlerin o övgü dolu sözlerini atlıyorum...
Benim çok dikkatimi çeken ve şimdiye kadar duymadığım o muhteşem tespiti dikkatinize sunayım.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hazım Tamer Dodurga aynı zamanda hayvan psikoloğu.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği heyetiyle ilimize gelen sayın Rektör Dodurga, Belediye Başkanı Osman Güder'in mesleğine vurgu yaparak şu değerlendirmede bulundu:
"Battalgazi muazzam bir ilçe. Osman Güder Başkanımız bizlere faaliyetlerini anlattığında şunu düşündüm? Belediye Başkanlığına en uygun meslek veterinerliktir. Neden? Çünkü; toplumun he kesimini iyi tanır. İnsan ilişkileri çok iyidir. Onların sorunlarını bildiği gibi çözüm yöntemlerini de iyi bilir.”
Hemen itiraz edebileceğinizi hisseder gibiyim, biraz sabır açıklıyorum.
Bizim gibi Dünya'nın en seçkin ve bereketli topraklarında bir de kırsal özellikleri öne çıkan güzelim coğrafyada belediye hizmetlerinin ağırlıklı kısmını, tarım ve hayvancılığı geliştirmek oluşturmalıdır.
TARIM ve HAYVANCILIK SAVUNMA KADAR ÖNEMLİ
Çünkü; günümüzde devletlerin en önemli sorunu vatandaşını sağlıklı besleme sorunudur.
Öyle ki; savunma sanayinden ayırt edilemeyecek öneme sahiptir tarım ve hayvancılık...
Ben de yaklaşık 13 yıldır çok istekli tarım ve hayvancılık tutkunu olarak tarım ve hayvancılığın adının geçtiği yere hemen dikkat kesilirim.
Belediye Başkanı sayın Osman Güder adı geçen Veterinerler Heyetini ağırlarken tarım ve hayvancılığa verdiği önemi şu cümlelerle dile getirmişti:
“Battalgazi ilçemiz tarım ve hayvancılık anlamında adından söz ettiren bir ilçemiz Battalgazi Belediyesi olarak bizim özellikle çiftçilerimize ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza yönelik özel projelerimiz var. Bu projelerimizi hayata geçirmek için gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz"
Ne zaman ve nerede tarım ve hayvancılığımızın iyileştirilmesine katkı sunacak bir adım görsem sevinçten içim içime sığmıyor.
Sayın Başkan Osman Güder'e açık çağırımdır: müsait bir zamanınızda tarımımıza ilişkin çok farklı bir projem var, dinleme lütfunda bulunursanız faydalı olacağımı düşünüyorum...