Vahdettin Yiğitcan

Sayın Vali ve Belediye Başkanının Dikkatine

Vahdettin Yiğitcan

Değerli okurlar,

Malatya'nın yönetim şekli ve şehir planlaması her ne kadar kağıt üzerinde, merkezi ve yerel yöneticilerin uyumlu koordinesinde, halkın yönetim sürecine katılımının sağlanacağı, sivil toplum örgütlerinin, ticari ve mesleki teşekküllerin görüşlerinin dikkate alınacağı ve bilimsel bir anlayışla gerçekleştirilmesi gerektiği yazsa da, bu ideal yönetim tarzı maalesef şimdiye kadar kağıt üzerinde kalmış, hayata geçirilememiştir.

Deprem öncesinin Malatyasına şehir demeye dilim varmıyor, çünkü hak etmiyordu...

Sözde "Büyükşehir" statüsü bahşedilmiş Malatya, adeta kördüğüm olmuş, ilkellik örneği bir karmaşa yerleşimini andırıyordu. Caddesiz, sokaksız, kaldırımsız, en kötüsü de otoparksız, çarşısı pazarı başıboş, denetimsiz bir haldeydi.

Belediye Zabıtası ve Emniyetin Trafik Ekipleri görev ve mesailerini masa başında ikmal ediyorlardı. Sahada göremezdiniz...

Sivil toplum kurumlarına gelince, başlı başına garabet, etliye sütlüye karışmaz başkanların egolarını tatmin ve protokolde boy gösterme makamı işlevi görüyordu STK'larımız. Toplumsal anlamda katma değer üretme beceri, gayret ve dertleri yoktu.

Belediye başkanlarımızın haklarını yiyemeyiz, hiç aksatmaksızın, devasa bilboardlarda "Mübarek Cuma'larımızı, Regaip ve Berat Kandil'lerimizi" kutluyor ve "Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan" afişleriyle de halkımızın manevi duygularını önemsediklerini yüksek perdeden bizimle paylaşıyorlardı.

Ülkemizin baş belası terör sarmalı nedeniyle Malatya'nın doğu ve güneydoğu'dan aldığı niteliksiz göçler sebebiyle nüfusu kaldıramayacağı bir yoğunluğa ulaştı. Bir zamanların huzur şehri olarak anılan Malatya amiyane tabirle çetelerin kol gezdiği, asayiş olaylarının eksilmediği Teksas'a döndü.

İçinde bulunduğumuz bugüne kadar Malatya'nın hali, ahvali aynen böyleydi... Anlattıklarımızda eksiğimiz var, zerrece mübalağamız yok, inanmayanlar karakolların vukuat kayıtlarını inceleyebilirler.

Bismillah Tertemiz Bembeyaz Sayfa

Asrın Felaketi olarak tarihe kayıt düşülen 2023 yılında yaşadığımız 6 Şubat Depremlerinin ardından yapılan ilk Mahalli İdareler Seçimlerinde Malatyalı seçmenler Büyükşehir Belediye Başkanlığına tecrübeli bürokrat sayın Sami Er'i seçerek iş başına getirdi.

Deprem anı ve sonrasında iki vali değiştiren Malatya'ya bu kez sayın Seddar Yavuz vali olarak atandı ve 18.07.2024 de görevine başlamış oldu.

Büyük umutlarla iş başına gelen yöneticilerimiz, gerek sayın Vali Seddar Yavuz gerekse de Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Sami Er görebildiğim ve edindiğim izlenimlere göre şimdiye kadar büyük bir gayret ve ciddiyetle işlerini yerine getirmenin mücadelesini veriyorlar. Kolay değil, onlarca yılın ataletini üzerinde taşıyan bir ilde tıkır tıkır işleyen bir düzen kurmak.

Sayın Vali ve Belediye Başkanının Dikkatine

Yıkılmış Malatya'ya büyük umutlarla atandı Vali Seddar Yavuz.

Sayın Vali ve Belediye Başkanının Dikkatine

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er

Şehrimiz adeta yeni baştan inşa edilirken eskilerin deyimiyle kılı kırk yararcasına dikkat ve rikkatle adımlar ölçülü atılmalı. Yapılacak yanlışların faturasını gelecek nesiller ödememeli. Günümüz insanı da, gönlü ferah ve güven içerisinde şehrini benimseyip, sahiplenmeli. Her şeye rağmen bu fakir, önümüzdeki günlerin geride bıraktıklarımızdan daha güzel olacağına dair inancımı muhafaza ediyorum.

Yıkılmış Malatya'nın Sanayi Feryadı

Malatya'ya yeni geldiğim bir dönemde Prof. Dr. Ahmet Kızılay da İnönü Üniversitesine Rektör olarak atanmıştı. Basın ziyaretleri kapsamında Net Habere yaptığı ziyaret esnasında kendileriyle tanışma imkânı bulmuş oldum.

Tevafuken o günkü Net Haberin manşetinde de yeni sanayi sitesi talebi gündeme getirilmişti.

Malatya için çok ciddi ve çok önemli bir ihtiyaç olan sanayi sitesi lalettayin insanların uhdesine bırakılmayacak kadar 100-150 yıllık gelişmelerin hesaba katıldığı, çok katmanlı bu projenin bir üniversitenin planlaması ve hesaplamasıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini konuşmuştuk sayın Kızılay'la.

Ulaşım sorunundan, şehirlerarası yol güzergâhına, sosyal donatılardan kültürel ve sanatsal etkinliklere varıncaya kadar mükemmel, kendi içinde yeterliliği bulunan entegre yapılar bütünü bir site hayal etmiştik.

Sayın Vali ve Belediye Başkanının Dikkatine

2016 yılında dönemin İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ile sanayi sitesi üzerine konuştuk.
---------------------------------------------

Malatya şimdiye kadar hep deneme yanılma, deneme yanılma yöntemiyle "ben yaptım oldu" mantığıyla yazboz tahtasına çevrildi. Otuz yılda üç defa Şire Pazarı yapıldı, üçü de fiyasko ile sonuçlandı. Uzatmayalım.

Malatya'nın Küçük Sanayi Sitesinin kuruluş yıllarını hatırlıyorum.

Yakın döneme kadar Köy Garajı olarak bilinen yer, yıllar önce Şehirlerarası Otobüs Terminaliydi. Ondan öncesi ise Mezbaha bölgesiymiş. Bu saydığım mekânların şimdi yerinde yeller esiyor. Köy Garajının arsasını birileri kapatmış, fırsatını kolluyor ki, o devasa araziye AVM kondurup yedi sülalesini ihya etsin.

Malatya'nın yüzlerce meslek erbabının icra-i faaliyette bulunduğu Küçük Sanayi Sitesi yaşadığımız depremler nedeniyle Malatya'nın yegâne atar damarı oldu. Maazallah o sanayi sitesi olmasaydı şehrimiz bitkisel hayata girer, tamamen hayalet kasabaya dönerdi. Merkezi çarşımızın yıkılmış olma hali ise ticari faaliyetleri tek kelimeyle felç etti. Bu durum deprem fırsatçılarının ekmeğine yağ sürdü. Millet seçeneksizlikten kan ağlıyor.

El'an sayın Vali ve Belediye Başkanlarımıza düşen görev ve sorumluluk, yapılmakta olan sanayi sitelerindeki küçük iş yerlerine yerleşme imkânı olmayan orta ölçekli sanayicilerimizin talepleri doğrultusunda kendilerine iş yeri veya arsa tahsis etmektir.

Malatya'nın iç dinamizmini sağlayan orta ölçekli bu sanayi işletmelerinin yaşatılması Malatya'ya yapılabilecek hizmetlerin başında gelmektedir.

Sayın Vali ve Belediye Başkanının Dikkatine

Depremin yerle bir ettiği Malatya'ya sıfırdan standart ölçülerde Küçük Sanayi Siteleri inşa ediliyor. 
Ancak, teknolojisi gelişen Malatya'nın daha büyük ölçülerde sanayi işyerlerine ihtiyacı kaçınılmaz.
----------------------------------------------------

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Malatya'dan Bihaber!..

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Küçük Sanayi Sitesi'nin ihtiyaca cevap veremeyecek bir duruma düştüğünden ve şehrin ortasında bir mezbelelik haline dönüştüğünden habersiz gibi davranıyor. Sadıkoğlu statükocu bu tutumuyla gelişmenin önünde, benzetmek kabilse takoz işlevi görüyor. Yazık, bu şehrin en ileri görüşlü olması gereken bir STK başkanının düştüğü acziyete bakar mısınız? Oğuzhan Ata Sadıkoğlu'nun bu hoş görünme yaklaşımına en hafif deyimiyle halk dalkavukluğu denir. Tarihe karşı sorumluluğu bulunan bir yetkili şahsiyet, her durumda hakikati savunmaktan imtina edemez.

Sayın Vali ve Belediye Başkanının Dikkatine

T. S. Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu Malatya'dan Bihaber gibi davranıyor.
----------------------------------

Aşağıda Başkan O.A.Sadıkoğlu'nun Küçük Sanayi Sitesinin geleceğine ilişkin kanaatlerini ve buna karşın bazı esnafların yorumlarını sizin yüksek dikkatlerinize sunuyorum. 
----------------------------------------- 
Oğuzhan Ata Sadıkoğlu 16 Ocak 2025
nsodreotpSt6571g4716695ftm90c4754fim1lfOma13mga6 288cuaak12u    

70’li yıllardan bugüne #Malatya'mıza hizmet eden Yeni (Küçük) Sanayi Sitesi, 6 Şubat sonrası ciddi sorunlarla boğuşuyor.
Depremin ardından belirsizliklerle mücadele eden sanayi esnafımız en çok muhatap bulamamaktan, dertlerini anlatamamaktan yakındı.
Kimi genç, kimi ömrünü buraya vakfetmiş ustalarımızın kaygılarını, beklentilerini ve sitemlerini dinledik.
Kendi yerlerinde, yeni bir proje ile daha iyi ve modern şartlarda hizmet vermeye devam etmek isteyen esnafımızın sesine kulak verilmesi gerektiğine inanıyoruz.
--------------------
Zeki Apaydın
Bu sanayi artık olmuyor yeni yere temiz yere geçilmesi lazım
-------------------------
Salih Cici
Başkanım iyi diyorsunuzda hangi şehirde sanayi şehrin merkezinde kalmış yerinde dönüşüm yaparak ordaki trafiği keşmekeşi onaylamış olacaksınız ayrıca adalet sarayıda orda yapılıyor şahnahan dilek topsögüt koskoca 3 tane mahalle şehir mezarlıgı bu kadar yeri düşündüğünüz de bu keşmekeşin içinde en mantıklısı sanayiyi ordan kaldırmak krizi fırsata çevirmek için sivas yoluna ve babuktu mahallesinde kuzey çevreyoluna sıfır yerler yapılıyor ağaç sanayi ve araba sanayiyi oralara taşımak daha mantıklı gelişen şehirler bu şekilde gelişir şehir merkezinde sanayileri barındırarak degil.
-------------------------
Zülfi Çakir
Yerinde karar verdi devlet güzel olacak yeniyerinde dükkanlar herkese hayırlı olsun kiralardan kurtulacağız mal sahiplerinin tehditlerinden kurtulacağız kendimize ait yerlerimiz olacak çok şükür
------------------------
Mehmet ALi
Trafiğin ortasında kalmışsınız trafik kitleniyor orda artık taşının bi zahmet
------------------------
Ibrahim Kurt
Sen gidip hep dükkan sahiplerin yanına gidip gezeceğine bide kiracıları gezeydin dükkan kirası olmuş 500 bin Lira yıkılsın yeni sanayide kiraya vereceğim parayla dükkan sahibi olurum.

Sanayi Esnafının Altay Kışlasına Taşınması ile İlgili Talepleri

1-Yeni yapılacak olan sanayi sitesinde sektörlerin dağılımına dikkat edilmesi çok önemli.
Faaliyetlerini sürdürebilmeleri açısından birlikte çalışmaları gereken oto tamircileri ile onlara malzeme tedarik eden firmaların. Marangoz ve mobilyacılar ile tedarikçilerinin, metal sektöründe demirci esnafı ile tedarikçi firmalarının aynı bölgede olmaları iş kaybını önleyecektir.

2-Yeni sanayi sitesinde binaların evsafı ile büyüklüklerinin faaliyette bulunacak esnafın iş koluna göre belirlenmesi

3-Yapıların standart büyüklükleri tedarikçi firmaların ihtiyaç duyduğu büyüklükten çok küçük kaldığı ve faaliyetlerini sürdürebilme imkanı olmadığı gibi, metal ve ahşap malzeme tedarikçileri ile mermercilerin bu konuda ciddi sıkıntılarının olduğu görülmektedir.

4- Sosyal alanların konumu, büyüklükleri hakkında halihazırdaki sanayinin yaşadığı sıkıntılar göz önünde bulundurularak planlanması

5-Sanayi esnafı ve kamuoyu ile bu konudaki gelişmelerin, projelerin paylaşılması yeni sanayiye taşınma hususunda bir şevk oluşturacaktır

Yazarın Diğer Yazıları