Vahdettin Yiğitcan

Hamaset Diliyle Kendi Kendini Öven Vali!..

Vahdettin Yiğitcan

Değerli okurlar,

Kimden mi söz ediyorum tabii ki, şimdilik Malatya'da valilik göreviyle yükümlü Seddar Yavuz'dan.

Seddar Yavuz kendi ifadeleriyle; kadim medeniyetimizin ve şanlı tarihimizin öğrettiği tüm değerleri yaşayan ve yaşatan bir mesleğin mensubu olarak ne düşündü ve nereden estiyse kendisinden önce Malatya'da görev yapmış valilere önceki gün bir mektup kaleme alarak mesleğini ve meslektaşlarını adeta kutsarcasına övgü bombardımanına tutmuştur. 

Vali Seddar Yavuz bilemiyoruz. Bu mektubu hangi saikle kaleme aldı? Düğün değil bayram değil, bildiğiniz gibi 10 Ocak (!) hiç değil!...

Hadi, hikmetinden sual olunmaz diyerek muzip merakımızı atlamış görünelim...

İmdi bu fakirse, Malatya'da görev yapmış valilerin ne gibi başarılara imza attıklarını sayın Seddar Yavuz'dan öğrenmeye çalışalım. 

18 / 07 / 2024 Tarihinde göreve başlayan Vali Seddar Yavuz aşağıda okuyacağınız sözünü ettiğimiz mektubu 19 / 08 / 2024 tarihinde kaleme alıyor. 

Gerçekten, yaşadığı depremle yerle bir olmuş bir şehrin kalkınmışlık ve gelişmişlik envanterini 32 günde tespit ederek emeği geçen valilere şükran duygularını ifade etmek ve hizmetlerinden ötürü bir hakkı teslim etmek fevkalade bir başarı, tebrikler sayın vali...

Sayın Valimiz mektubunda muhatap aldığı valiye hitaben "Ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi ilimizde de unutulmaz hizmetler ve eserler bıraktığınızı, gönüllerde yer edindiğinizi, büyük bir bahtiyarlıkla müşahede ettim. İlimizin, dolayısıyla ülkemizin her alanda gelişmesi ve kalkınması için yoğun çabalarınız, gayretleriniz ve emeğiniz aşikardır. Büyük bir özveri ve fedakârlık içinde yapmış olduğunuz hizmetler, her türlü övgü ve takdirin üzerindedir." Diyor.

Dilin kemiği yok, Ağıza gelen gönülden geçen söylenir ancak vatandaş o söylenen hizmet ve eserlerin neler olduğunu, kimlerin imzasını taşıdığını bilmek ve öğrenmek ister... 

Sayın Vali Seddar Yavuz, o müşahade ettiğiniz unutulmaz eserler ve hizmetler nelerdir, kim yapmıştır, kalem kalem açıklar mısınız?...

Tam yeri gelmişken hatırlatayım, Malatya'da göreve başladığınızın altıncı günü 24 / 07 / 2024 tarihinde size hitaben "Valimize Açık Mektup" başlıklı bir yazı yazmıştım, bilmem gördünüz mü? O yazımda Malatya'nın hatırlayabildiğim kadarıyla 65 yıllık serencamını yazmıştım. Diyordum ki:

"Malatya Vilayetimize Hoşgeldiniz. Benim çocukluk dönemimin masalsı Malatya'sıyla şimdiki Malatya arasında fersah fersah uçurumlar var... Malatya'nın en hüzünlü ve hercümerç olmuş dönemine denk geldiniz. Vazife bilinci ile hoş geldiniz... Dilerim, görev süreniz boyunca müsterih olacağınız muhteşem hizmetlerle adınızı tıpkı Halil Rifat Paşa gibi hem gönüllere hem de tarihe altın harflerle yazdırma başarısını gösterirsiniz." 

Bu sözlerim bir kenarda beklesin, bugün görüyorum ki, siz hem kendinize hem de meslektaşlarınıza övgüler düzme peşindesiniz.

Size hitaben yazdığım söz konusu açık mektubumda Malatyalı bir vatandaş olarak ben size vilayetimize "Hoşgeldiniz" diyorum, o sizin bildiğinizi söylediğiniz Türk Milleti'nin kadirşinaslık duygularının mukabil karşılığı olan bir "Hoşbulduk" demediniz. 

Ülkemizin ve hususen de Malatya'nın kalkınmışlık ve gelişmişlik düzeysizliği ayan beyan ortadayken, dünya sıralamasındaki yerinin sorumluluğu acaba kimlerde, bunlar arasında valiler de var mı? Araştırma yapmaya değer bir konu...

Sivas Valisi, Vali Gibi Vali!

24.04.2024 Tarihinde yazdığım "Devlet Adamı Olarak Halil Rifat Paşa" yazısından bir bölüm:

Günümüzün yöneticilerine Rahmetli Halil Rifat Paşa'nın hizmetlerini ve memuriyet hayatını araştırmalarını hararetle tavsiye ederiz...

Daha da ileri giderek okullarda uygulamalı ders olarak Halil Rifat Paşa'nın hayatının okutulmasını Milli Eğitim Bakanlığına öneriyorum. Örneğin en basitinden her öğrenci öğrenim hayatı boyunca her yıl bir fidan dikme yükümlülüğüyle kendini sorumlu tutmalı, bu bilinç çocuklara aşılanmalı... Okul yöneticileri de fidan dikme işini Orman Genel Müdürlüğüyle organize etmelidir diye düşünüyorum... Böylesine bir ağaçlandırma devrimini hayata geçirecek bir valiyi tarih altın harflerle gönüllere nakşedecektir.

Size çok ama çok önemli bir uyarıda bulunayım sayın Vali Seddar Yavuz. İdareci ve yöneticilere gerçek ve sarsılmaz değeri yönetilen insanlar takdir ederler. Kişi kendine ne değer biçerse biçsin hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur.

Hülasa "Kantar kendini tartamaz!"

Vali Seddar Yavuz'un Eski Valilere Mektubu  

Vali Seddar Yavuz, İlimizde Görev Yapmış Eski Valilere Teşekkür Mektubu Yolladı

Vali Seddar Yavuz, İlimizde görev yapmış eski valilere hitaben anlamlı bir teşekkür mektubu kaleme aldı. 

Vali Yavuz, mektubunda, Türk Milleti'nin kadirşinaslık ve ahde vefa duygularını vurgulayarak, bu onurlu mesleği icra etmiş ve ilimizde unutulmaz hizmetlerde bulunmuş mülki idare amirlerine minnet ve şükranlarını sundu.

Vali Yavuz mektubunda: 

"Kadim medeniyetimizin ve şanlı tarihimizin bizlere öğrettiği tüm değerleri yaşayan ve yaşatan bir mesleğin mensubu olarak, zat-ı alinizle meslektaş olmaktan şeref duymaktayım. Şehit kanlarıyla yoğrulmuş bu vatan toprağının her karışında hizmeti ve emeği bulunan Mülki İdare Amirleri kendisini Devletine ve Milletine adamış insanlardır.

Türk Milleti'nin en büyük özelliklerinden birisi de, kendisine hizmet edeni unutmaması, kadirşinaslığını ve ahde vefasını her fırsatta göstermesidir. Bizi, diğer milletlerden farklı kılan da bu hasletlerimizdir.

Zat-ı alinizin, bu onurlu mesleği icra ederken, ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi ilimizde de unutulmaz hizmetler ve eserler bıraktığınızı, gönüllerde yer edindiğinizi, büyük bir bahtiyarlıkla müşahede ettim. İlimizin, dolayısıyla ülkemizin her alanda gelişmesi ve kalkınması için yoğun çabalarınız, gayretleriniz ve emeğiniz aşikardır.

Ülkemizin ve ilimizin bugünlere gelmesinde, büyük bir özveri ve fedakârlık içinde yapmış olduğunuz hizmetler, her türlü övgü ve takdirin üzerindedir.

Asil Türk Milleti'ne hizmet etmenin onuru ve gururu içinde, sizlerden devraldığımız hizmet bayrağını, aziz vatanımızın her köşesinde olduğu gibi Malatya'da da en yükseğe çıkarmanın gayreti ve çabası içindeyiz.

Bu hissiyatla, Malatya'ya yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı şahsım ve tüm Malatyalılar adına zat-ı alinize minnet ve şükran duygularımızı ifade eder, aile efradınızla birlikte sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diler, en kalbi duygularımla selam ve saygılarımı sunarım." İfadelerini kullandı.

Mektup, Malatya'nın gelişmesine katkıda bulunmuş tüm eski valilere gönderilmiştir.  

Yorumlar 1
Malatyalı Nero 21 Ağustos 2024 15:57

Yakında sayın Valimizi Bu gün kim? Ziyaret etti diye.. haberlerde okuyabiliriz. Gündemimiz Malatya olmaktan çıkabilir.

Yazarın Diğer Yazıları