Vahdettin Yiğitcan

Fidan Devrimine İlk Adım

Vahdettin Yiğitcan

Değerli okurlar,

Hamasete bayılan bir anlayışımız olduğunu dürüstçe itiraf edelim ki, başarısızlıklarımızı da tespit etme erdemini suhuletle görebilelim, kabullenelim. 

Örneğin, dünyada çocuklara 23 Nisan gününü bayram olarak armağan eden tek ülke olmakla övünürken, yeri göğü inletiriz Hatta o gün koca koca resmi görevli amcalar ve teyzeler 23 Nisan günü makam koltuklarına minicik çocukları oturtup gülümser bir eda ile fotoğraf çektirmeyi marifet addederler. 

Ve işin daha vahim yanı ise resmi görevli amcalar ve teyzeler bu sahne gösterisinden öteye geçmeyen orta oyununu oynamakla çocuklara karşı görevlerini layıkıyla yaptıkları vehmine kapılıp. mağrur bir tebessümle kasıldıkça kasılırlar. 

Gösterinin sonrasında başlar nutuk faslı, bugünün küçükleri yarının büyükleridir, vs vs... Alkış alkış alkış...

Hakikatte ise sahne gülünç ötesi basbayağı utanç tablosudur... Çocukları kandırma, yanıltma, ilizyon gösterisi...

Oysa o koca koca resmi görevli amcalar ve teyzeler iş yaşamları boyunca bulundukları makam ve mevkilerde görevlerini liyakat ve layıkıyla yerine getirmiş olsalardı ülkemizin bugün içinde bulunduğu gelir dağılımındaki adaletsizlik, bu adaletsizlikten mütevellit yaşadığımız yoksulluk ve geri kalmışlık ilaveten bunca hukuksuzluk yaşanır mıydı?

Bu yıl bu fakiri sevindiren bir ilk yaşandı, devrim niteliğinde bir ilk... Adını "Fidan Devrimi" koydum.

Yozgat şehrimizin Sarıkaya İlçesinde yaşayan 64 yaşındaki Abdullah Karataş inanılması ve kırılması çok zor bir rekoru elinde bulunduruyor.

Abdullah Karataş doğa ve ağaç aşığı bir insan, ne mi yapmış biliyor musunuz? 24 yılda tam 400 bin fidanı toprakla buluşturmuş. 

Sarıkaya'da ona "Oksijen Adam" lakabıyla sesleniyorlar.

64 Yaşındaki Abdullah bey bu yıl okulların açıldığı ilk gün Sarıkaya'daki Namık Kemal ve Şehit Osman Gazi Çetingöz İlköğretim okullarında öğrenime yeni başlayan birinci sınıf öğrencilerinin çevre ve doğa bilinci ile yetişmeleri için geleceğimizin teminatı çocuklara geleceğe yönelik çok anlamlı bir davranış olarak fidan hediye etti.
 
 Abdullah Karataş'ın yapmış olduğu açıklama şöyle:

 "24 yıl boyunca bu zamana kadar 400 bin fidanı toprakla buluşturdum, yeni eğitim ve öğretim yılına başlayan öğrencilerimize de 100 adet fidan dağıttım. Doğa ve bilincini aşılamak için her öğrenciye fidan hediye ettim. Bu dağıttığımız fidanları öğrencilerle birlikte dikeceğiz ve onlarla birlikte büyüyecekler. Her fidan bir insan demektir. Bu tür etkinliklerle fidan dikme sevgisini her insana aşılamak için çalışmalarımı sürdüreceğim" 

 "Ağaçlandırma Devrimi"

Bu fakir de 24.04.2024 Tarihinde yazdığı "Devlet Adamı Olarak Halil Rifat Paşa" yazısısıyla "Ağaçlandırma Devrimi"nden bahis açmıştı:

Günümüzün yöneticilerine Rahmetli Halil Rifat Paşa'nın hizmetlerini ve memuriyet hayatını araştırmalarını hararetle tavsiye ederiz...

Daha da ileri giderek okullarda uygulamalı ders olarak Halil Rifat Paşa'nın hayatının okutulmasını Milli Eğitim Bakanlığına öneriyorum. 

Örneğin her öğrenci öğrenim hayatı boyunca her yıl bir fidan dikme yükümlülüğüyle kendini sorumlu tutmalı, bu bilinç çocuklara aşılanmalı... Okul yöneticileri de fidan dikme işini Orman Genel Müdürlüğüyle organize etmelidir diye düşünüyorum... Böylesine bir ağaçlandırma devrimini hayata geçirecek bir valiyi tarih altın harflerle gönüllere nakşedecektir.

Yazarın Diğer Yazıları