Süleyman Keskin

KİRAYA VERİLEN KALDIRIMLAR

Süleyman Keskin

İlimizin caddelerinde işyerleri önünde yapılan yol işgalleri vatandaşları rahatsız etmeyi sürdürüyor. Başta köşe başlarında kiralanan küçük büfeler, gün geçtikçe alanlarını genişleterek vatandaşları rahatsız etmeyi sürdürüyor.

İnsani açıdan bakıldığında bunlar bir kul hakkıdır. Tamam, Belediye size bu hakkı vermiş. Parasını da ödemişsiniz. Köşe başını tutarak tezgâhınızı da açmışsınız.

Buna kimsenin sözü yok. Eyvallah.

Ama bir de kul hakkı var. Kira verdiniz ya da vermediniz o bizim konumuz değil ama.

Orası size verilince belli bir alan sınırlaması vardır. Ayrık otu gibi genişleyip kaldırımın tamamını işgal edersiniz diye orası size verilmemiş.

Tezgahınızı açtınız tamam. Yanına 50 cm’lik bir pamuk şeker direği dikmişsiniz. O da tamam. Pasajın girişine bir de sofra kurmuşsunuz. Masa kürsü dahil, şehrin göbeğinde çaylı pastalı keyif yapıyorsunuz. Afiyet olsun.

Afiyet olsun da millet namaza gidiyor. Müsaade ederseniz millet yoldan geçsin. Vatandaşın acil işi var. Yolu kapatmazsanız vatandaş işini görecek.

Geçmek için müsaade isteyen vatandaşa da nasıl davrandığınız vatandaşımız biliyor.

Devam edelim konumuza kışla caddesinde gidiyorsunuz. Sağlı sollu 2 genç ellerinde bilmem ne güzellik merkezinin ilanları.

Önünüzü kesiyorlar.

Önünüzü keserken de özellikle 20-30 yaşları arasındaki bayanlar tercih ediliyor.

Arkadaşlar insanların caddede yürürken önünü kesmeniz size ne kazandırıyor. Merak ediyorum. Acaba böyle kaç müşteri tavlayabiliyorsunuz. Hakikaten merak ediyorum.

Ben önümü keserek zoraki elime kart tutuşturan, gözümün içine parfüm sıkmaya çalışan kişinin ne ürününü alırım ne de mekânına giderim.

İhtiyacım olursa gider bulurum. Yeter ki önümü kesip beni rahatsız etmeyin.

Devam edelim. Kaldırımdan yürüyoruz. Akpınar’dan aşağı gidiyoruz. Ama gidemiyoruz. Kaldırımın bir yanın dolmuşlarla dolu zaten.

Bunlar olması gerekenler.

Aynı sırada duran dolmuş bekleyen insanlar, 150 cm’lik kaldırımda bir yandan kitapçı, bir yandan manifaturacı, bir yandan kelleci esnafı, 70-80 cm. yol işgali var.

3 metre ilerde 4 kişi yolun ortasını icar etmiş. Hükümet meselesi konuşuyorlar…!

Bir şey diyeceksin gözün kesmiyor….!

Demeyeceksin içine sinmiyor.

Bir de dilenciler var.

‘Baba açım aç,’ diyerek nerdeyse camiden para vermeden çıkanları engelleyecek modern dilenciler var.

Lütfen yeter. Kaldırmaları kiraladıysanız kiraladınız.

Ama bu sıcak havalarda kaldırımlarda yürümeye çalışan insanımızı rahat bırakın. Bırakın ki rahat rahat yürüsünler.

Yazarın Diğer Yazıları