Süleyman Keskin

HAK EDENE HAKKI VERİLMELİ

Süleyman Keskin

Kur’an-ı Kerim ve birçok hadis-i şeriflerde, işlerin ehli olana verilmesi emrediliyor.

Verilen görevlerin layık olanlara verilmesi emrediliyor. Nisa suresinin 58. Ayetinde bu hüküm “Allah size, mutlaka emanetleri -işleri- ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle davranmanızı emreder.” Şeklinde buyruluyor.

Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde bu konulara dikkat çekilirken, bununla birlikte birçok hadis-i şerifte de aynı konuya dikkat çekiliyor. Konunun muhatapları yanlışa düşmesinler diye uyarılıyor.

Hz. Peygamber bir sohbet esnasında “Emanet zayi edildiğinde kıyametin kopmasını bekleyin” buyuruyor. "Ya Resulallah, emanetin zayi edilmesi nasıl olur?"  diye sorulunca “Görev ehlinden başkasına verildiği zaman kıyameti bekleyin” buyuruyor. Buhari kaynaklı bu hadi-i şerifte de belirtildiği üzere konu çok önemli.

Konunun muhatapları dikkatli olmalı. Bu iş zor. Hesap günü var.

Abdurrahim Karakoç’un bir şiiri vardı. Karakoç ‘Vay babo vay’ diye. Dörtlüklerin son mısrasın da “Adalet Mülkün Temeli, Zulüm yapıp hak yemeli, hakkıyla haksız demeli” diyordu.

Maalesef günümüzde Zulüm yapıp hak yemeli, hakkıyla haksız demek moda haline geldi.

Görev verilirken ehliyet liyakat aranmaz oldu. Asıl işi hak edenler adam yerine konulmazken, ehliyet ve liyakat arka plana atılarak, parti, dernek, cemiyet, cemaat ön plana çıkıyor.

Bu konuda vatandaş şikâyetçi. Şikâyetini de en büyük şikâyet merciine elini açarak yapıyor. Böylece biline….!

Kısaca ekmeği Ekmekçiye vermeli. Siyasi görüş sorgulanmamalı. Hangi partiye oy verdiği, hangi cemaate mensup olduğu, sorgulanmamalı. Sorgulanacak tek konu ehliyet ve liyakat olmalı.

Zulüm yapıp kul hakkına girilmemeli. Bilinmeli ki Cenab-ı Allah her yarattığı mahlûkatın rızkını veriyor. İnananlar, inanmayanlar diye ayrım yok.

Hal böyleyken biz hangi sıfatla hangi gerekçeyle bu hakkı istismar ediyoruz. Hesap günü var. Hesap günü.

Bunu unutmamak gerekir.

Eğer bir kazanım olacaksa, eğer bir hak verilecekse Hakikaten hak edene hakkı verilmeli. Ehliyet ve liyakat esas alınmalı.

Yoksa çıkıp yetim hakkı, mazlum hakkı diye söylemlere herkesin karnı tok.

Hesap günü var. Hesap günü.  Unutmamak lazım.

Bu benim partimden, benim derneğimden demenin bir faydası olmayacak.

Derler ya gerisini onlar düşünsün. Gerisini üstüne alınanlar düşünsün. Sözümüz onlardır.

Diğerleri üstüne alırlarsa da başlarını iki elleri arasına alıp düşünsünler. Hesap günü var, hesaplaşma günü var.

 

Yazarın Diğer Yazıları