Süleyman Keskin

BASINA SANSÜR MÜ VAR

Süleyman Keskin

Konu önemli. Malatya’da 2 Ulusal,3 yerel Televizyon kanalı olmak üzere, 8 yerel gazete de yayın hayatına devam ediyor.

Bu konu da nerden çıktı demeyin. Son günlerde sahada 7/24 çalışan, haber toplayan, toplumun dertlerini sıkıntılarını vatandaşlarla paylaşan gazeteci arkadaşlarımızın şikâyetlerinden çıktı.

Daire müdürlerine haber konusu ile giden arkadaşlar eli boş dönüyor. Sebep valilikten izin alınması gerekiyor. İyi tamam da. Her konu için Sayın Valiyi rahatsız etmek mi gerekiyor.

Örneğin bir Milli Eğitim Müdürlüğü Bakanlığı sitesinde Malatya’da kaç öğrenci, kaç öğretmen olduğu belli, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sitesinde de belli. Bunu Müdür söylese ne olur söylemese ne olur. Bunun için izin almak mı gerekiyor.

İl tarım Müdürlüğünün veya orman Müdürlüğünün kaç ağaç diktiği, ya da ilimizdeki ağaç durumları sitelerinde var. DSİ’nin var, Ormanın var, Sağlığın var.

Kısaca Malatya basını 28 Şubat olaylarında da, 12 Eylül darbesinde de, 15 Temmuz hain darbe girişiminde de her zaman Devletin, Milletin yanında yer almış, hiçbir TV’de hiçbir gazetede Devlet, Vatan ve Millet aleyhine bir satır yazı dahi yazmamıştır.

Yazdığı yazılarda da her zaman Ülkenin çıkarları başta olmak üzere devletinin, Milletinin yanında yer almıştır. Bu nedenle de bu malum dönemlerde dahi kurumlara ulaşmada, makul bilgileri almada herhangi bir sıkıntı yaşamamıştır.

Sayın valimiz göreve başladığında, gazetecilerin kendisini ziyaretinde ise “Malatya basını takip ettiklerini vurgulayarak, basının vatandaşın olduğu gibi kendilerinin de gözü kulağı olduğunu ifade etti. Gazetecilerin taleplerini de dinleyen Vali Baruş, basına, kurum amirlerinin yazılı ve sözlü, hangi basın organlarına röportaj vereceklerse valiliğe bildirmeleri halinde bir sorun sakınca görmediklerini kaydetti.”  İfadeleri gazetelerde yer almıştı.

Gazeteciler, örneğin Malatya’daki barajların doluluk oranlarının vatandaşın bilmesinde, İmar barışının 31 Aralıkta sona ermesinde, yarıyıl tatilinden sonra kaç okulun açılacağından, İlimizde ne kadar Suriyeli yaşadığından, günlük kaç hastanın hastanelere başvurduğundan, yıl içerisinde ne kadar ağaç dikildiğinden, İmar barışının, vergi barışının ne zaman sona ereceğinden vatandaşın haberinin olmasından ne sakınca var diye düşünüyorlar.

İzin alma konusunda hiçbir arkadaşımızın sıkıntısı yoktur. Bunu da özellikle belirtelim. Ama arkadaşlarımız bu gibi basit konularda kurumları rahatsız etmek ve zaman kaybı yaşamak istemiyor. Kaldı ki ilimizdeki kurum amirleri, neyi nerede ne zaman konuşulacağını bilen tecrübeli kişilerden oluşuyor.

Konuyla ilgili sayın valimizin bir talimatı olup olmadığını bilmiyoruz ama Sayın valimizden arkadaşlarımızın ricası bu konularda sahada haber bulmaya çalışan arkadaşlarımızın, haberi kaynağından ve doğru vermek adına bu konuda biraz daha rahat hareket etmelerine imkân sağlanmasıdır.

Yazarın Diğer Yazıları