Nesibe Aldemir

PARK SORUNUMUZ

Nesibe Aldemir

Parkmetre uygulaması bildiğiniz üzere yaklaşık bir ay öncesinde bir cana mal oldu ve kaldırıldı.

 Malumunuz şehir içinde yaşayanlar ve çalışanlar çok iyi bilir ki Malatya'da araç park etmek büyük bir sorun. Bu soruna çözüm olmak adına getirilen uygulamayı Malatyalılar sevmedi. Kimisi evimin önüne aracımı park edemeyeceğim mi derken, kimisi aracımı işyerimin önüne park etmek en doğal hakkım dedi, kimisi de on dakikalık park ücretini vermek istemedi.

 Şehir merkezinde yaşanan park sorunlarını çözümlemek amacıyla getirilen park metre uygulaması ne yazık ki istenilen sonucu vermedi.

 Peki, neden böyle oldu? Birincisi işin maddi boyutu yani ücretli park uygulamasını sevmedik. İkincisi iş ehline verilmedi. Yani parkmetre uygulamasının teslim edildiği şirketler ve elemanlar büyük sorun oldu. İnsanlarla iletişimi bilmeyen, insanlara güven vermeyen kişilerin parkmetre görevlisi olarak çalıştırılmasından kimse memnun kalmadı. Bunu dile getirenlerimiz oldu. Belediyeye şikâyette bulunanlar oldu. Mahkemeye verip kazananlar da oldu. Tüm bu olan biten Emeksiz caddesinde yaşanan üzücü olayla sonuçlandı. Evet, parkmetre uygulaması kalktı fakat 40 yaşındaki Engin Doğan’ın arkasında bıraktığı karısını ve yetimlerini ilgilendiren tek durum onun tekrar göremeyecekleri.

 Park sorununa çözüm bulunmak isteniyor ve bunun için de parkmetre uygulaması kullanılıyor. Profesyonel bir şekilde uygulamayan bu sistem, ne yazık ki bıçaklı bir kavgayla üç beş lira için can kaybına mahal veriyor. Yaşanan bu olay hepimizi üzdü. Hepimizin yüreği yandı. Bu nedenle istenilmediğimiz uygulamayı getirenlere bir kez daha tepki gösterdik.

 Malumunuz araç sahibi olmak eskiden bir lükstü. Şimdiler de ise önemli bir ihtiyaç. Bunun verdiği etki başta olmak üzere sokaklar, caddeler, mahalleler araçtan geçilmiyor. Halimiz böyle iken park sorunu yaşamamız kadar doğal bir durum yok. Bunun üzerine dar yollar da eklenince yaşanan sıkıntılar iki katına çıkıyor. Şehir merkezinde araç kullanmak ve park etmek işkence haline dönüşüyor.

  Bu işkenceden kurtulmak için neler yapabiliriz? İki veya üç mahallenin ortak kullanacağı katlı otoparklar inşa edilmeli. Bunun için henüz bütçemiz yeterli değilse parkmetre uygulamasında titiz davranılmalı. Üç kuruş aşağı teklif verdiler diye ihale işin ehli olmayan şirketlere verilmemeli. Çünkü parkmetre görevlilerinden yaşanan memnuniyetsizliğin sayısı bir değil. İnsanlara kafa tutan, suç işlemeye meyilli, üslubuyla insanları tahrik eden şahıslar böyle bir işte çalıştırılmamalıdır.

 Yaşadığımız bu önemli soruna çözüm istemek en tabi hakkımız değerli dostlar. Hayatımızı çileye çeviren bu sorunlara çözüm bulmak ise belediyelerimiz görevi. Bugün hedeflenen gönül belediyeciliğini hayata geçirmek için gönlümüzden geçenlerin kaile alınması gerekir. Taleplerimizin dinlenmesi ve değerlendirilmesi bazı sorunların çözümüne daha kolay ulaşılmasına katkı sağlayacaktır. Sözün kısası yaşadığımız sorunlara birlikte çözüm arayışı şehrimizi bir adım daha kaliteli yaşamın kapılarına yaklaştıracaktır.

Yazarın Diğer Yazıları