Nesibe Aldemir

ÖZLENEN KIYAMET

Nesibe Aldemir

  Sistem arayışları çıkmazında eğitim akıbeti hayırlar getirmesi hepimizin ortak beklentisidir.

 Çünkü yıllardır yapboza dönen eğitim sistemindeki farklı denemeler karla karışık yağmur misali ortaya verimli bir hasat çıkarmamıştır.

 Sınavlar, yazılılar ve sözlüler öğrencilerin asıl aklında tutması gereken kavramların önüne geçmiştir. Bu durum ise beyinleri otomatik makinalara çevirmiştir. Kes, kopyala ve yapıştır mantığı düşünme yetisini kaybeden bireylerin varoluşuna sebebiyet vermiştir.

  Kendi yeteneğinin farkına varmadan sadece iş imkânı olması nedeniyle tercih edilen meslekler mutsuz sürülen hayatları inşa etmektedir.

Meslek edinme aracı olarak görülen eğitim, yeteneği fark edilmeyen öğrencileri hayatın farklı alanlarına sürüklemektedir.

 Eğitim sürecinde yaşanan bu olumsuzlar oturmayan eğitim sisteminden kaynaklanmaktadır.

 Ezbere ve bilgiye dayalı öğretim metotları tek düze bireyleri topluma kazandırmaktır.  Bu ise nice keşfedilmeyen yeteneklerin tabiri caizse üzerini toprakla örtmeye yol açmaktadır.

 Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk yaptığı açıklamada ''Eğitimde kıyameti kopartmalıyız'' dedi. Umudumuz özlenen bu kıyametin kopmasıyla toprak altında gizli kalmış bütün cevherlerin ortaya çıkması...

 Bir eğitim sistemi olma ki yıllardır bir türlü çözülemeyen eğitim denklemini çözebilsin. İdeal öğretmenlerin idealist öğrencileri yetişebilsin. Üretmenin farkında olan, insanlığı en canlı şekilde yaşatan bireyleri yetiştiren bir sistem. Dershanelere ve özel derslere duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran bir sistem. Parlayan yıldız misali her birinde ayrı bir yeteneğin can bulduğu öğrencileri ortaya çıkarak bir sistem.

 Eğitim sisteminde bir sıçrama olacaksa hep birlikte harekete geçmeliyiz değerli dostlar. Öğrenci, öğretmen, veli ve okul idaresi herkes kendi sorumluluklarını yerine getirmeli demiyorum sorumluluklarına sorumluluk eklenmelidir. Taşın altındaki el olmak bir yana kayaları sırtına almaya hazır halde olmayız.

 Değişime hazırlanan eğitim sistemi kabuğunu değiştirmek devletin ve yönetimin işidir. Özünde yapılacak değişim ise bizim içtenliğimizde gizlidir. Özünde değişim olmayan sistemin kabuğunda yapılan değişim köklü ve kalıcı bir değişim olmaz.

 Değişim ve dönüşüm sürecindeki en büyük rolü üstelenecek kişi öğretmendir. Emanete ehli ile sahip çıkan, elindeki hamura şekil vermekten ziyade onu pişirmekte titiz davranan eğitim sürecinin başkahramanları öğretmenlerin seviyesi yükseltilmelidir. Öğrencinin gönlüne değmeyi bilen, işini severek yapan öğretmenlerin sayısını arttırmalıyız.

  Bir kıyamet kopacaksa buna hep birlikte hazırlık yapmalıyız. Kopması beklenen bu kıyametin eğitim sistemindeki seviyeyi zirvelere taşıması için kaliteli stratejiler geliştirecek yollar izlemeliyiz. Ancak bu şekilde hedeflenen başarıya ulaşabiliriz. Selam ve dua ile Allah’a emanet olunuz.

Yazarın Diğer Yazıları