Nesibe Aldemir

Meydanlar genişlerken

Nesibe Aldemir

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan meydan için ilk adım atıldı.

Eski belediye binasının yanındaki Ziraat Bankası ve Esenlik Marketin yıkımı gerçekleşti.

Dünya varmış denilen bir görüntüye kavuştuk. Gerçekten geç kalınmış bir yıkımdı. Çünkü Malatya’mın nefes almaya ihtiyacı var.

Hakikaten binadan ve çatıdan ibaret bir şehir görüntüsü insanı da şehri de boğuyor.

Emeksiz caddesinde yüksek bir binanın en üst katına çıkın da bakın isterseniz.

Gördüğünüz manzara karşısında dehşete düşmemek ne mümkün. Şöyle elime kahvemi alayım çayımı alayım da şehrin manzarasını izleyerek tadını çıkarayım hayali falan da kurmayın. Emin olun kiremit ve çatıdan başka bir manzara yok. Bir yeşillik bir ağaç bulmak ve görmek hayli zor.

Yılların verdiği düzensiz kentleşme ve büyümenin sıkıntılarını yansıtan bir manzara! Oysa şehrin merkezini bu denli karmaşık getirmek onun imajına zarar vermekten başka bir şey değildir.

Bir şehrin Merkezi demek o şehrin özeti ve özü demektir. Bu nedenle şehir içinde yer alan parklar, çardaklar, banklar, ağaçlar, doğal ve yapay sular o şehrin havasına hava katmaktadır.

Meydanlar genişlemişken bu ayrıntılara değinmekte fayda var.

Yapılması planlanan meydan peyzaj çalışmaları ve sosyal doku ile prestijli bir alana çevrilecek. Fakat temennimiz şöyle ki gölgesinde oturacağımız iki ağaçta olsun. 

Eski Belediye binasına ait alanda banklar ve birkaç çiçekle süslenmiş bir mekan var. Genellikle yaşlılarımız tarafından kullanılan yerde ne bir ağaç ne bir gölgelik var. Yazın gözüme çok takıldı sıcaklara rağmen banklarda oturan büyüklerimiz. Gidecek yeri olmayan fakat bir nefes alayım diye kendini dışarıya atan gencimiz yaşlımız, bir gölge arar gayri ihtiyari.

Yeşilsiz olmaz olmuyor değerli dostlar. Yeni meydanın Malatya için güzel meydan olacağına inanıyoruz. Şehir dışından gelen bir misafirimizi gezdirirken oturup da bir soluk alacağımız nezih bir meydanımız olacak inşallah. Şu boş haliyle bile insanı rahatlatan bir görüntü mevcut.

Malatya Doğuyu geçin Türkiye için önemli bir şehir. Bu nedenle hizmetin en iyisine layık. Doğunun Paris’i demek bile yetersiz. Dünya kayısı başkentidir Malatya. Siyasi anlamda Türkiye için önem taşıyan bir şehirdir Malatya. Bu nedenle güzel bir Meydanı hakkediyor.

Yapılması planlanan bu meydan Malatya’ya şu zamana kadar yapılan hizmetler ve yenilikler içinde önemi büyük olanlardandır. Bu nedenle projenin çok yönlü düşünülüp uygulanmasında fayda var. Peyzaj çalışmalardan tutunda sağladığı estetik görüntü ve kullanışlı olması bakımından değerlendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan çalışma anlamını ve önemini yitirecektir.

Yazarın Diğer Yazıları