Nesibe Aldemir

MALATYA'DA TARIM FUARI VE TARIM

Nesibe Aldemir

 Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Makine Hayvancılık ve Gıda Fuarının 12.si gerçekleşti. Mişmiş Park Fuar alanında düzenlenen Fuar Bölgenin en önemli fuarlarından biri olması bakımından ilimizin imajına artılar kazandırdı.

 Tarıma ve tarım ürünlerine verilen önemin artmasına vesile olan bu tür organizasyonların Malatya’yı bir adım ileriye taşımaktadır. 150 firmanın katıldığı fuar renkli ve coşkulu görüntülere sahne oldu. Çeşitli yarışmaların ve ikramların da yapıldığı fuar vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi gördü. En güzel kuzu yarışmasından tutun da en güzel bal yarışmalarına kadar birçok etkinliği bir arada yaşayan Malatyalılar ve Malatya dışından katılan ziyaretçiler fuardan duydukları memnuniyet yüzlerine yansıyordu.

 Malatya’nın gerek Türkiye’ye gerekse Dünyaya tanıtımına vesile olan bu ve benzeri fuarlar zaman ilerledikçe daha kaliteli şekilde organize edilmektedir. Bu organizeyi gerçekleştiren Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş oldukça başarılı işlere imza atmaktadır. Özverili bir çalışma sergileyen Kültür A.Ş çalışanları fuarın güzel ve dolu dolu geçmesi için büyük bir çaba gösterdiler. Verilen bu çaba Fuara en iyi şekilde yansıdı.

 Fuara Katılan firmalar, şirketler, kurumlar ve kuruluşlar fuardan memnun ayrıldılar. Hem kendi tanıtımları ve satışları açısından hem de diğer firmaları tanımak ve bağlantı kurmak açısından olumlu birçok getirisi olan Tarım Fuarında olmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşadılar.

 Ziyarete gelen ziyaretçiler tarım alanında erişmek istedikleri bilgiyi, malzemeyi, ürünleri, Tarımsal Kurum ve Kuruluşlarının hepsini bir arada görme ayrıcalığını kazandılar.

 Malatya’nın İlçelerinde ikamet edenler için Fuar alanına ücretsiz ulaşım imkânı sağlayan Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Malatya’ya layık olan hizmetin için gayret gösterdi.

 Bu ince düşünce sayesinde tarımla ilgilenen kişiler fuarı rahatlıkla ziyaret ettiler.

 Çevre illerden gelen ziyaretçilerin ilimizi tanımasına ve gezmesine vesile olan Tarım Fuarı Malatya’nın adını bir kez daha duyulmasına ve anılmasına da vesile olmuştur.

 Fuar için ciddi emek harcanmıştır. Peki harcanan bu emek zayi oluyor mu diye düşünecek olursak cevabı ne olurdu?

 Tarım fuarının ve getirilerinden konuşmuşken ümit ediyoruz ki mümbit Malatya topraklarının yeniden değer kazanır. Hangi çiftçi istemez sürekli üretim yapmayı ve ürettiğinden kazançlı çıkmayı? Başta kayısımız olmak üzere ilimizde üretilen bütün tarım ürünlerinin değerinin korunması en büyük beklentimizdir. Malatya her açıdan gelişmeli büyümeli lakin tarım konusunda her şeyden önde olmalıdır. Tarım olmadan kalkınmanın olmayacağı kesinlik kazanmış bir durum iken en verimli bahçeler inşaat alanına çevrilmemelidir. Bahçe sahibi bunu istese dahi bunu önleyici tedbirler alınmalıdır.

 Kayısıya verdiği emeğin karşılığını alamayan bazı üreticiler ne yazık ki kayısı ağaçlarını kesmektedir. Bu durum ise Malatya için büyük kayıp demektir. Ürettiği sebze, meyve ve diğer tarım ürünlerinden düşük gelir kazanan üretici bahçesinden vazgeçmeyi kolayca göze alabiliyor. Bu ise verimli toprakların betonlarla kaplanmasına yol açıyor.

 Söz konusu tarım fuarı olunca Malatya’da tarıma dair yaşanan sıkıntıların da bir kısmına değinelim dedik. Gelecek neslimize bırakacağımız en değerli miraslardan biri de yaşayan tarımdır. Tarımın yaşaması hayatın devam etmesi demektir. Tarımın yaşaması demek ülke olarak kendi ürünlerimizi kendimiz üretmek demektir. Yaşayan tarım demek tarımsal ürünlerin ihracının artması demektir.

 Tarımı yaşatmak istiyorsak tarıma elverişli arazilerine sahip çıkalım. Bunun korunması adına yapılması gerekenleri araştırılmasını ve uygulamaya konulmasını sağlayalım. Tarım Fuarlarına verilen emek ancak bu şekilde zayi olmaz. Tarım ancak bu şekilde yaşar.

 Selam ve Dua ile…

Yazarın Diğer Yazıları