Nesibe Aldemir

Kar yağarken

Nesibe Aldemir

Yakın tarihin karanlık günlerine ışık tutan bir eserle hemhal olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Kar Yağarken romanı... Kıymetli yazar Selvigül Kandoğmuş Şahin’in kaleminden dökülen roman, o dönemin üniversiteli genç bir kızı olan Saliha’nın ve arkadaşlarının yaşadıklarını anlatıyor. Yazar, Irak Savaşının ve Boşnak Soykırımının yaşandığı yıllarda mazlumların derdiyle dertlenen gençlerin yaşadığı içsel ve dışsal dönüşümü sade ve akıcı ifade etmiş.

Saliha karakteri okuyan, araştıran ve sorgulayan bir yapıda olması sebebiyle çevresinde yaşananlara duyarlı şekilde yaklaşıyor. Mazlum ve masum insanların kanıyla ıslanan dünya toprağında yaşamanın acısına dayanamayan Saliha, artık okumanın bir öneminin kalmadığını düşünerek tüm kitaplarını sobada yakmaya kalkışıyor. İçinde yanan ateşin etkisinden bir arayış yoluna giriyor.

Girdiği bu yolda hem kendisinin hem de arkadaşı Çiğdem’in karşısına çıkan zorluklar oluyor. Yüreğinde dinmek bilmeyen seslerin etkisinden kendisine duyulan sevdalara aşklara kör ve sağır oluyor. Kısacası davasını sevdasının önünde tutan bir aşkın esintisini hissediyoruz. Ardından inancın köklerine adım adım yürüyen gençlerin kalbindeki duruluğa şahit oluyoruz.

Yaşanan onca sıkıntı ve mahrumiyetin içinde iman nimetine erişmenin huzuruna varan gençlerin mücadelesine tanık olmak yüreğimizde çiçekler açtırıyor.

Saliha’nın yaptığı çok yönlü okumalar hayata geniş bir pencereden bakmak isteyenlere ilham kaynağı oluyor. Hergele Meydanı, Beyazıt Meydanı, Divan Yolu, Süleymaniye Yokuşu gibi İstanbul’un çeşitli mekânlarında geçen olaylar örgüsü okuru İstanbul’un ruhuyla hemhal eyliyor. Satır satır İstanbul’un kokusunu yayıyor burunlarımıza…  

Yine romanda Feridüddin Attar’ın Mantıku’t Tayr kitabından yapılan alıntılar eseri adeta süslemiş durumda. “Kanayan gönlüme bir nazar et, bütün bu dertlerin, musibetlerin arasından beni çekip çıkar.” Gibi alıntılar eserdeki olaylarla bütünleşmiş vaziyette.

Saliha, Çiğdem, Harun, Selim’in aşkları, mektuplaşmaları unutulan güzellikleri nostaljik bir hava içinde atmosfer ediyor. İnançları nedeniyle aileleriyle ters düşen gençlerin yaşadığı zorlukları her cümlede hissettiriyor.

Şahsiyetli gençlerin duruşlarını, arayış yolculuklarını sağlam ve gerçek hayata dayanan bir kurgu ile kaleme alan yazar, aynı zamanda yakın tarihin tozlu sayfalarında unutulan karanlık günlerini de bugüne taşıyor.

Romanı yazar Nilüfer Zontul Aktaş Hocamın gayretiyle kurulan “Kitaplar Güzelleştirir” grubuyla okumak nasip oldu. Romanın yazarı kıymetli Selvigül Hocam okuma grubunun güzide hanımlarıyla kitap tahlilini yapmak üzere İstanbul’dan Malatya’ya iştirak ettiler. Bu gönülden yapılan ziyaret için okuma grubum ve şahsım adına kendisine içten teşekkürlerimi iletir ve şükranlarımı sunarım. Muhabbet dolu geçen saatlerin içinde olmak kalbimize şifa oldu. Yürekçe yürümenin ve ruhen dirilmenin yaşama yansıyan güzelliklerini satır satır konuşma fırsatını yakalarken kalemiyle gönüllere dokunan kıymetli bir yazarın ruhuna da tanıklık ettik.

Depremden sonra ruhumuzun belini doğrultmaya çalıştığımız şu zorlu günlerde sanatla, edebiyatla ve kitaplarla iyileşmeye gayret eden hanımlar olarak Selvigül Hocam gibi duyarlı ve şahsiyetli kadınları şehrimizde ağırlamaktan onur duyduk. Şiarımız insanlığın ve ümmetin kanayan yaralarına şifa olmak, dua almak ve daim yolda olmaktır. Yollarımıza yağan karlara rağmen üşüyen ruhlarımıza rağmen…

Yazarın Diğer Yazıları