Nesibe Aldemir

İSTİŞARE

Nesibe Aldemir

 Herhangi bir konuda karar verirken veya birkaç seçenek arasında seçim yaparken fikrine güvendiğimiz kişilere danışmaya, onlardan görüş almaya veya onlarla birlikte karar vermeye istişare denir.

 Akıl akıldan üstündür diyen atalarımız istişarenin önemini açıkça belirtmiştir.

 Her insan aynı anlayış, bilgi ve düşünce yapısına sahip değildir. Birbirimize danışarak fikir alışverişinde bulunmak ortaya çıkan sonucun en iyisine ulaşma ihtimalini yüksek tutmak demektir.

 Her şeyin en iyisini ben biliyorum tavrı insanı yalnızlaştırır. Çünkü insan kimi zaman yanılır kimi zaman hata yapar. Bazen kararlarını yanlış da verebilir. Bu nedenle kişi özellikle sonucuna birlikte katlanacağı kişileri verdiği karara dâhil etmelidir. Aksi halde istişarenin olmadığı bir yerde ihtişam beklenmez. İhtişamdan kopuk sürdürülen hayat ise intizamı ortadan kaldırır.

  Aile ortamını düşünelim. Herkes başına buyruk bir hayat sürüyor. Aile üyelerinin ortak kararlar aldığı bir aile meclisi yok. Herkes kendinden emin lakin kimsenin birbirinden haberi yok. Böyle bir ortamda toplumun mihenk taşı olan ailenin sağlamlığından söz etmek ne mümkün. Atılan adımların birbiriyle uyumlu olmadığı aileler yarı yolda kalmaya mahkûmdur. Netice itibariyle ailenin devamı ve huzuru için istişare büyük önem taşımaktadır.

 Ülke yönetiminde de yüksek derece önem arz eden fikir alışverişi gelişimin ve değişimin ana faktörlerinden biridir. Çünkü herkesin alanında uzman olduğu bir dal vardır. Ayrıca her insan farklı düşünme yetisine sahip olduğu için ortaya çıkan sonuç oldukça zengin seçeneklerdir. Bu fikir zenginliği, yönetimi de ülkeyi de adım adım ileriye taşır. Bu nedenlerle iyi sonuçlara ulaşmak için farklı düşüncelerden üretilen fikirleri değerlendirmekte fayda vardır.

 İstişare ile yapılan iş, hatalı görünse de, sormadan yapılandan üstündür.

 İstişare, hayatı kolaylaştırdığı gibi huzurlu ve mutlu bir yaşamı da beraberinde getirmektedir.

 Dinimiz de istişareye büyük önem vermiştir. Yüce Rabbimiz, Kur'an-Kerim’in Al-i İmran suresinin 159. ayetinde Peygamberimizin şahsında müminlere şöyle emir buyurmuştur;''...(Yapacağın) işlerinde müminlerle istişare et. ( İstişareden sonra) bir şeyi yapmaya karar verdin mi artık Allah'a güven. Gerçekten Allah kendisine bağlanıp güvenenleri sever.''

 Peygamberimiz Allah’ın kesin buyruğu olmadığı ve nasıl yapılması gerektiğini bildirmediği konularda sahabe ile mutlaka istişare eder daha sonra bir karara varırdı. İstişare efendimizin hayatında çok önemli bir yer tutardı ve mutlaka etrafındakilerin fikrini alırdı. Anlaşıldığı üzere dinimiz birey ve toplum hayatı için çok önemli olan dayanışmaya yani istişareye büyük önem vermiştir.

 Sözün özü değerli dostlar, istişare hayatın her alanında uygulanması gereken bir davranıştır. İnsanların sahip olduğu farklı fikir ve düşünceler ayrı ayrı düşen yağmur taneleri misali farklı alanların yeşermesine vesiledir. Fikirlerin istişarede buluşması ise yağmur sonrasında ortaya çıkan gökkuşağı gibi güzel görüntüyle karşılaşma olasılığını arttıracaktır. Selam ve dua ile Allah’a emanet olunuz.

Yazarın Diğer Yazıları