Nesibe Aldemir

BİR POŞETE SIĞAR MI?

Nesibe Aldemir

Bir poşete sığar mı doğaya yapılanlar? Bence sığmaz sen ordan birkaç poşet daha ver azizim.

Poşet için yapılan tartışmalar yerini alışma sürecine bıraktı.

Yirmibeş kuruş için ne de çok konuştuk!

 Artan enflasyon oranına karşılık azalan alım gücü ciddi anlamda sıkıntılara yol açtı. Bu sıkıntıların üzerine alışverişlerde paralı poşet uygulamasına geçilmesi bir hayli canımızı sıktı.

 Bunun üzerine bir zamanlar kimsenin umursamadığı ''poşet'' dilimizden düşmez oldu.

Daha olmadı sosyal medyanın alay konusu hâline geldi. Günlerce gündemimizi işgal etti. Poşetler yıkandı, dikildi…

gülesim gelmiyor, ağlanacak halimize

Poşet yıkamak şimdi ki nesile çok uzak bir tabir olsa da eski insanlarımız bunu çok yapardı. Annemden biliyorum. Kendimi bildim bileli bir poşetin kullanılmayacak durumda olmasının dışında attığını hatırlamıyorum. Annemin bu güzel çevre dostu ve tasarruf içeren tavrını şimdi daha iyi anlıyorum. Birilerinin bu mevzuyu alay konusu hâline çevirerek yıkanmış poşetleri ipe sermesi aslında hiç de gülünecek bir durum değildi. Annemin bu uygulamayı yıllardan beri uyguladığına şahit olduğum için de gülesim gelmiyordu ağlanacak halimize.

Bol keseden yaşamaya alışmış olmak tasarruf etmeyi unutturdu çoğumuza. Doğa kirlenmiş ya da geleceğimiz tehlike altındaymış önemli mi? Önemli olan elimizin altında onlarca poşetin acımasızca doğaya karışmasına sebebiyet vermek. Önemli olan poşetin bedava olması. Önemli olan rahatımız kaçmasın.

Bir market alışverişinde ekstradan iki poşet daha almayı uyanıklık olarak görenlerin devri paralı poşet uygulamasıyla sona erdi.

Şimdi kasalardaki isyanlara, kızgınlıklara kulak verdik. Uygulamayı kabullenemeyenlerimizin serzenişleri bu uygulamayı bastırır halde. Buna karşılık uygulamanın çevre dostu bir uygulama olduğunu savunan ve takdir eden bir kesmin varlığı da gönlümüze ferahlık veriyor. Mesele sadece poşet değil, doğayı kullanılmaz derece de kirleten etken.

Çevre kirliğine sebep olan doğayı her geçen gün tehlikeye doğru sürükleyen, poşetten daha önemli mevzular var. İlerleyen günlerde bu konuyu belki daha detaylı gündeme taşırız. Misal; günümüzde ağaçların, sebzelerin ve meyvelerin sulandığı sular, fabrika atıklarıyla karışmış durumda maalesef... Hem sağlığımızı, hem de geleceğimizi tehdit eden durumlar, poşetten daha mühim konular.

Yeşili hiçe sayan dikey mimarilerden tutun, ranta dayalı İmar uygulamalarına… Gün geçtikçe artan petrol kullanımının yol açtığı karbondioksitin bir bulut misali dünyayı sarmasına... Poşetten daha mühim konular.

Sözün kısası değerli dostlarım, poşetin paralı olması bir nebzede olsa doğayı rahatlatacak buna diyeceğim yok. Hatta geç kalınmış bir uygulama. Fakat yeşil her geçen gün biraz daha yok oluyor. Kirlenen havanın etkisiyle kanser başta olmak üzere hastalıklar dalga dalga yayılıyor. Bir poşete sığar mı doğaya yapılanlar? Bence sığmaz sen ordan birkaç poşet daha ver azizim. Varsın yirmi beş kuruş olsun. Yeter ki poşetlensin doğayı kirleten ne varsa...

Yazarın Diğer Yazıları