Mehmet Zeki Dinçarslan

Yeniden yapılanma soruları

Mehmet Zeki Dinçarslan

Şehrimizin yapım ve yıkım faaliyetleri hızlı bir şekilde devam ediyor fakat eksik olan bir şey var. Eksik olan şey, insanların yapılanlar hakkında bilgi sahibi olmaması. Tepeden inmeci bir yaklaşımla başlamış olan faaliyetler yine tepeden inmeci bir şekilde devam ediyor. Çok affedersiniz, koyunlar için ağıl binaları inşa edilmesine benzeyen bir durum bu: Koyunlara bir şey soran yok. 

Konunun bilenleri ve bilmeyenleri var. TOKİ ve Emlak Konut, tüm planları ellerinde bulunduruyor ve bildiklerini sessizce uyguluyor. Konunun bilmeyenleri kim derseniz başta rezerv alanlarda yıkılmış evleri ve işyerleri olanları söylerim. Rezerv alanda mülkü olanların hiçbir şey hakkında bilgileri yok. Bunlar bilgi edinmek için kimin kapısını aşındırıyor? Belediyelerin. Belediyelerde de dişe dokunacak bir bilgi yok. Keza Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünün de. İnsanların kafalarında önemli, geleceklerini etkileyecek, kritik soru işaretleri var. Cevap alacakları bir merci de ne yazık ki mevcut değil.

İmar planları nasıl olacak? Nereden yol geçecek? Kaç tane dükkân yapılacak? Kaç tane mesken yapılacak? Dükkanlar tek tip mi olacak? Kaçar m2 dükkân yapılacak? Hepsi muamma. Rezerv alanda yeri olanların aldıkları tek bir cevap var: Bekleyin. Bekleyelim bakalım koruk üzüm olacak mı?

Başka bir soru daha soruyorum. Bu planlar var ya kimsenin bilmediği ve fakat uygulanmakta olan. Bunlar yapılırken kimlerle istişare edildi? Sivil toplum kuruluşlarının planlardan haberi yok. Mimarlar ve mühendisler odası bilmiyor. Şehrin kültürel altyapısını bilen insanlar çalıştı mı plan yapılırken? Mahalle yapılıyor ama mesela fırın yeri planlandı mı? Biliyorsunuz fırınlar önemli Malatyalı için. Bir yerlerde geri dönüşü olmayan hatalar çıkınca bunun bedelini kim ödeyecek? Tabi ki planı yapanlar değil, o şehirde yaşayacak olanlar. 

Bu kadar soru işaretine rağmen süreç ilerliyor. Rezerv alanda sağlam binası olanlar var. Ne yapacaklarını bilmez halde günü güne ekliyorlar. Yeniden yapılanma faaliyetleri Malatya'da sürüyor. Malatyalının iyiliği için, Malatya'nın yeninde ayağa kalkması için, Malatyalılardan birkaç önemli bilgiyi esirgeyerek, Malatyalılar hiç dikkate alınmadan sürüyor. Eski bir milli eğitim bakanının sözü aklıma geliyor bu durumda: "şu mektepler olmasaydı maarifi ne güzel idare ederdim". Okullar olmasa çok güzel milli eğitim bakanlığı yapardım demek istiyor. Malatyalılar için aynı temenni mümkün değil zira Malatyalılar zaten yok.

Yorumlar 5
Mustafa 29 Ağustos 2024 20:47

Maalesef durum bu ....

Adem 29 Ağustos 2024 15:33

Gerçek şu ki Sayın Er in liyakatli olmadığı gerçeği ifşa oldu.şehir de özellikle inşaat sektörüyle alakalı sesi soluğu olan odaların, derneklerin şehre Ankara'dan dayatılan; vasat, bölge iklimine ve insanına uymayan fahiş fiyatlara ihale edilen konut projelerinin şehir ve bizler için büyük bir ihanet olduğu gerçeği kimsenin umurunda değil.son kırsal toki ihalesiyle vasat 85m2 bir dairenin bedeli 3 milyonu geçti.üstelik kırsal toki yerleşimlerinin devasa alt yapı giderleri hariç.rantçılar için bu ülke kaynaklarının böyle talan edilmesi yetmiyor ki bir rezerv alan zorbalığıyla şehir merkezi sonrası en değerli alanlara vasat 85m2 bir ev için alt yapı sorunu gibi büyük bir sorunda olmadığı, arsalara inşaat yapmak için kırsal tokilerde ki gibi araziyi inşaata hazır hale getirme gibi büyük giderler olmadığı ve rezerv alanla bizlerin mülkü alındığı halde vasat projelerle şehre yazık edecekler.üstelik bu dehşet paralarla rezerv alanlara yaşanabilir modern evler yapılabilecekken varolan hak sahiplerinin mülkünün iki üç katı konut yaparak amacın modern şehirler kurmak olmadığı gerçeği zamanla ortaya çıkacak ama elden bir şey gelmeyecek.doğrusu Ankara'dan dayatılan fahiş fiyatlara yapılmak istenen vasat rezerv alan konutlarının şehre ihanet olduğu için karşı çıkacak ve talan edilen ülke kaynaklarıyla daha modern konutları yapılması için şehre sahip çıkacak liyakatli biri yok.elbet talan edilen ülke kaynaklarının hesabını soracak ülkede bir merci olmadığı için hesap mahşere kalacak maalesef.

Oy Malatyam 29 Ağustos 2024 11:14

Ellerinde bir tutam ot; nereye isterlerse oraya gidiyoruz . Oyu verene kadar .bizi koyun sanıyorlar .( Oyu verenlerin sayesinde) Kurunun yanında yaşda yanıyor...bu dünyada bişeyleri görebilseydik iyiydi .iş hocaya kaldıysa daha çookk .................

Ahmet 29 Ağustos 2024 10:41

Bir araya gelip soranda yok ,bittikten sonra ister al ister almaya dönecek bir yapılaşma ile karşı karşıya kalınılacak hakkı yenen hakkının yenildiği ile kalacak .

malatyalı 29 Ağustos 2024 09:41

Malatyalı çok da malatyalıyı kaale alan yok maalesef yazınızda belirttiğiniz gibi. İl bürokrasisinde, "ben yaptım oldu!, size laf düşmez" tavrı devam ettikçe sıkıntılar artarak devam edecek.

Yazarın Diğer Yazıları