Mehmet Zeki Dinçarslan

Dijital köpekleşme

Mehmet Zeki Dinçarslan

Dijital kölenin cebinde kredi kartı var. Bütün harcamaları büyük veri toplayan veri tabanları tarafından toplanıyor. Hayatında mahremiyet diye bir şey yok. Ne yedi, ne içti, nereye gitti, neye ne kadar harcadı... bütün davranışları veri tabanına kayıtlı. Kendini özgür hissetmek için dağlara da çıksa, okyanusa da açılsa aslında özgür değil. Her şeyi kontrol altında ve günü geldiği zaman özgürce hareket etmesi gerekirse elini kolunu sıkıca bağlayacaklar. 

Dijital kölenin kölelik dışında bir alternatifi yok. Elinde bir telefon var, kendi eliyle kendisini her yerde ifşa ediyor. Kişiliği, karakteri, yapıp ettikleri kendi eliyle büyük veriye transfer ediliyor. Aslında bir kişiliği, bir şahsiyeti yok. Zevk için yaşıyor, zevk içinde yaşıyor. Başka da bir olayı yok.

Dijital kölenin parası var. Parasının olduğunu zannediyor doğrusu. Dijital hesaplarda gözüyle görmediği, eliyle tutmadığı bir parası var. Günden güne eriyen bir para bu. Küresel sermaye her şeyini kontrol ettiği gibi parasını da kontrol ediyor. Olağan dışı bir şey olursa müdahale edecek. Olağan seyrinde de çeşitli dalgalanmalarla eriyip bitiyor parası. Uzun vadede tüm dijital köleler fakirleşecek. Farkında değiller. 

Dijital platformlar tarafından, yaşadığına ikna edilmiş. Derin bir hipnoz halinde. Sabah ekranın karşısına geçiyor gece uyuyana kadar ekrana maruz kalıyor. Neyi çok yaparsa ona dönüşmez mi insan? En fazla yaptığı şey ekrana bakmak. Orada kendine anlatılanlarla uyuyor. O uyurken dünya değişiyor, düzen değişiyor, özgürlükler değişiyor. Kendisinin içinde olduğu kafesin alanı her geçen gün küçülüyor. Hipnoz halinde olduğu için etrafını göremiyor, başına gelenleri algılayamıyor. 

Şimdi dijital kölenin köpekleşme dönemi başlayacak. Kredi kartı harcamalarını takip edenler bu harcamaları istedikleri gibi şekillendirecekler. Daha az seyahat eden, küresel şirketlere ait olmayan ürünleri tüketmeyen, ekran başından kolay kolay ayrılmayan bir insan tipi oluşturulacak. Dijital köpek onların istediği şeyleri yapınca ödül verecekler. Seyahat edenin bisküvisi, maması, havucu kesilecek. Küresel şirketlerin malını almayanlar ceza görecek. İstenildiği gibi davrananlar sanal ödüller alıp mutlu bir şekilde kafeslerine dönecekler. Geleceğin dünyası büyük bir dijital köpek çiftliği olacak.

Yorumlar 2
nightfall 02 Temmuz 2024 12:43

Lacan diyor ki, man's desire is the desire of the other. Çevrenize bir bakın, başkalarının arzularını arzuluyorlar. Önemsedikleri insanların arzularını taklit ediyorlar. Çünkü kendi arzuları yok, işte günümüzün popülizminin beslendiği çeşme. benzersiz ve karakterli insan modeli artık son buluyor, insanlar isim olmaktan çıkıp sadece bir (ve aynı) sıfata dönüşüyor. Ahmet mehmet ali veli değil belki artık aynı şeyleri arzulayan(arzulattırılan) aynı şeyleri düşünen aynı şeylere sevinip üzülen birer numerik değer atarlar her birimize isim yerine, İnsanımsı42392 gibi ismimiz olur, kim bilir?

Ramazan Koçhan 02 Temmuz 2024 10:30

Çok güzel bir bakış açısı. Son zamanlarda denk geldiğim manidar yazılardan birisi. Peki ne yapılabilir, ne yapmalıyız?

Yazarın Diğer Yazıları