Deprem sonrası Malatya’mızın tabi ki birçok sorunu var. Bu sorunların en önemlilerinden biride madde kullanımı / bağımlılığı sorunu.
Madde bağımlılığı ciddi bir sağlık sorunu olup, zararlı maddelerin vücuda alındıktan sonra birçok zararlarının görülmesi, giderek bu kişilerin maddeleri daha yüksek oranda alması ve bu zararı gördükten sonra bırakmak istemesine rağmen bırakamaması halidir.
Madde kullanımları son yıllarda çocuk ve gençler arasında gittikçe yaygınlaşarak genç nüfusu tehdit eden bir sağlık problemi haline gelmiştir. Özellikle çocuklar ve gençlerin daha çok ilgisini çekmekte ve bir kereden bir şey olmaz diyerek başlanılan durum madde bağımlısı olmaya kadar götüren bir durum ortaya çıkarabilmektedir.
Bağımlılık tedavisi uzun süren bir yolculuktur. Bağımlının yoksunluk belirtilerinin giderilmesi, vücudunun maddeden temizlenmesi, bağımlılığa karşı farkındalığının ve motivasyonunun arttırılması ve bağımlılıkla ilgili baş etme becerisinin kazandırılması için haliyle belirli bir zamana ihtiyaç vardır. AMATEM’lerdeki yataklı tedavi işlemi ise bu uzun soluklu tedavinin ilk adımıdır.
AMATEM 18 yaş ve üzeri alkol/madde kullanım bozukluğu olan kişilerin tedavilerinin yapıldığı ayakta ya da yataklı tedavi hizmeti sunan bir merkezdir.
Malatya’da madde bağımlılığıyla ilgili yapılan çalışmaları ve hizmet veren birimlerin nereler olduğunu iyi irdelemek gerekir.
Birincisi, Yeşilaya bağlı olarak ücretsiz hizmet veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) var. YEDAM’lar 5 bağımlılık alanında psikolojik ve sosyal destek vermekte.
İkinci olarak ise, şu an İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde AMATEM (Alkol ve Uyuşturucu Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi) kliniği mevcut. Toplam 13 yataklı olan klinikte hastalar yatarak tedavi hizmeti alabilmekte.
Bu hastalar AMATEM kliniğinden tedavi hizmeti almaya çalışıyorlar ancak bazı hastaların damgalanma/etiketlenme kaygıları - hasta yoğunluğu ve yatak sayısının sınırlılığı gibi birçok faktörlerden dolayı istenilen düzeyde sağlık hizmetini bu hastalara sunmakla ilgili sıkıntılar yaşanabilmektedir.
Bu nedenle Malatya’nın bağımlılık alanındaki boşluğunu dolduracak bağımsız bir alana yapılacak AMATEM hastanesine ihtiyacı var.
Bu anlamda ilimizde geçmişte üniversite, valilik, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte yaptıkları birçok proje oldu. Bu projelerle birçok kişiye ulaşıldı. Çeşitli etkinlikler / faaliyetler yapıldı. Ama bundan pek fazla öteye geçilemedi.
İlimizde madde/uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili bağımsız bir hastane kurulması artık zorunluluk haline gelmiştir.
Valilik, üniversiteler, belediyelerimiz, il sağlık müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları, siyasiler ve kamu kuruluşlarının bu konuda katkıda bulunmaları gerekir.
Bu konuda başta aileler olmak üzere tüm yerel yönetimlerinde sorumluluğu vardır.
Özellikle yerel yönetimler bu konuda yer tahsisi için katkı sağlayıp, tahsis edilen bu alan üzerine (AMATEM) hastanesinin kurulması için start verilebilir.
Aksi takdirde bu durum, anlık proje üretmek ve konuşmaktan öteye gitmez.