Malatyalı Kardeşim Fahiş Fiyatları ve Fırsatçılık Yapanları Şikâyet Et. (1)
Lütfü Caner
Değerli okurlarım: sakın ha hiç kimse benim bugün yazdıklarımla ilgili 6.Şubat depremi noktasında bir bağlantıya girip, topyekûn Malatya halkını suçladığım düşüncesine kapılmasın.
Benim bugün asıl söylemek istediğim konu: Maalesef Malatya’mızda ve içimizde bazı insanlar o kadar şirazeden çıkmışlar ki; Allah’ın emri olan helali ve haramı o kadar umursamaz bir hale gelmişler ki; yarın şu üç günlük fani dünya hayatında emri hak vaki olup; bizler Yüce Allah’ın huzuruna çıktığımızda, şu üç günlük fani dünya hayatı ile ilgili yaşadığımız tüm davranış ve amellerimizle ilgili; sanki hiçbir şeyin bizlere sorulmayacağını zannediyorlar.
6. Şubat depreminde bugüne kadar binlerce kardeşimiz depremden hayatını kaybedip ve binlercesinin yuvası dağılmasına rağmen ve ayrıca binlerce insanımız halen konteynırlarda halen yaşamını sürdürürken ve yüz binlerce insanımız şu anda büyük bir ekonomik sıkıntı içinde kıvranıp dururken; maalesef halkımızın içindeki (bazı haysiyetsiz, şerefsiz ve insanlıktan nasibini almamış (esnaf) kılıklı bazı fırsatçıları ve fahiş fiyatlarla milletin cebine göz diken bazı şerefsizleri) bizler halen deşifre etmiyoruz ve onların yaptıkları onların yanına kar kalıyor maalesef.
Ben bugün, 6.Şubat depreminden sonra bugüne kadar, Malatya’mızda her gün yaşanan ve yaşanmış olan binlerce hadiseden, yalınızca üç hadiseyi gerçek örnekleri ile sizlere sunmak istiyorum değerli okurlarım:
(1’inci) -Hadise: Malatya Net Haber’in değerli yazarı ve ayrıca Malatya Tecde Mahalle Muhtarımız Ali Yiğit Beyi çoğu hemşerimiz çok iyi tanırlar.
Ali Yiğit Bey; geçtiğimiz günlerde bir yazısında, gerçekten çok ilginç ve bizlerin önemle üzerinde durup ciddi ciddi düşünmemiz gereken çok önemli bir hadiseyi köşesinde gündemimize sunan Ali Yiğit Bey şöyle diyor:
“Deprem sonrası bir hal oldu esnafa..
Kim kaça tutturursa.
Sattığım eşyadaki kar oranım ne kadar olmalı..
Aşırı kar kazancın haram olduğunu bir eşyanın değeri üzerinden fazlasına sattığında bunun haram olduğunu kul hakkına girdiğini bilmeli.
Geçenlerde arkadaş başından geçen bir olayı anlattı..
“Sökülen pantolon paçasını dikmesi için konteynır’da elbise tamirciliği yapan bir terziye götürdüm.
Fiyatlardan korktuğum için yapmadan önce fiyatını sordum.
100 TL deyince usta şaka mı yapıyorsun dedim..
Daraltma, kısaltma yapmayacaksın sadece söküğü dikeceksin.
Adam bana “Abi maliyetler arttı” deyince..
Bende, usta hangi maliyetin arttı.
Kiran yok, su faturan yok, yanında çalışan işçi yok, SSK yok hangi maliyetten bahsediyorsun dedim ve pantolonu aldım dışarı çıktım.
Birkaç dükkân ileride terzi görünce oraya girdim.
Pantolonu gösterdim kaç para vereceğim diye sordum..
Usta, “15- 20 TL atarsan yeter” dedi.
Evet, Aynı şehir, aynı çevre aynı makine aynı maliyet..”
Maalesef bazı ustalar yaptığı bir işten fazla ücret isteyerek haksız kazançla helalini haram ediyor.”
(2.ci) Bir hadise ise Malatyalı değerli bir hukukçu hemşerimiz Mehmet Özbey, bir alışveriş hadisesini Facebook sayfasında bize şöyle anlatıyor ve diyor ki:
“Bir iş vesilesi ile Adana’ya uğramıştım. Bana lazım olan bir elektronik cihaz almam gerekiyordu ve bir dükkâna girip sordum ve 4.500 lira dediler diyor ve başka bir dükkâna daha girdim ve nihayetinde o dükkânda pazarlık yaparak, eğer yine yanlış hatırlamıyorsam; 4200 TL’ ye cihazı aldığını söylüyor.
Aslında bir tane daha almam gerekiyordu, fakat taşıma sorunu olduğu için vaaz geçtim ve bir tanesini de Malatya Sanayi’de alırım diye düşündüm ve Malatya’ya döndüğümde, sanayiye gittim ve aynı cihazdan bir tane daha almak istedim ve bir dükkâna girdim ve aynı cihaza 7,800 dediler diyor Mehmet Bey.
Başka bir dükkâna girdim ve aynı fiyatı söylediler ve bende artık dayanamadım ve bir iki gün önce aldığım aynı cihazı 4. 200 TL’ye aldığı mı söylediğimde; dükkân sahibi hiç oralı olmadı ve hiç istifini bile bozmadı, diyor Sayın Mehmet Özbey.
Yani, değerli hemşerimiz Mehmet Özbey’in Adana’da aldığı cihazla, Malatya’da almak istediği aynı cihazın arasında, Malatya’da 3.500 TL fark var,” değerli okurlarım.
(3)- Evet, üçüncü Hadisesi ise 6. Şubat depreminden sonra, yaşanan binlerce olumsuz hadiseden, sizlere Malatya’da bir okuyucumun bana gönderdiği son bir mesajını, siz değerli okurlarıma sunmak istiyorum:
Malatyalı değerli bir okuyucum bana gönderdiği mesajında diyor ki; Caner Bey; ben Malatya’da inşaat malzemesi satan beş altı firmaya gittim ve betonun mikâbını 3.000 bin liradan başladı ve son girdiğim firma bana bir mikâp betonun fiyatını 2.600 TL Olarak söylediler ve bir kuruş dahi indirim yapamayız, çünkü şu anda biz deprem dolayısıyla zararına satış yapıyoruz dediler.
DEVAM EDECEK