Malatya Orduzu halkı, 68 yıllık belediyesini geri istiyor!
Lütfü Caner
Değerli okurlarım: Ak Parti başta olmak üzere, mecliste olan tüm siyasi partilerin doğrularına doğru ve yanlışlarına yanlış diyeceğini, prensip edinmiş bir gazeteci olarak, Ak Parti’nin 2014’te belde nüfusu 2000’binin altında olan belde belediyelerini kapattığında bazı nedenlerden dolayı bunu doğru bulmuş ve yalınız nüfusu 2000 binin üstünde olan belde belediyelerinin kapatılmamasını ısrarla savunmuştum..
İşte o günlerde kayınpederin vefatı vesilesi ile Malatya’daydım ve üç gün taziye süresinden sonrada birkaç gün Malatya’dan kaldım. Ve bir gün beraber büyüdüğümüz değerli arkadaşım TARSİM Malatya bölge müdürü, mali müşavir Sayın Mehmet Nuri Yavuz'un mekânından sohbet ederken, Malatya’da bir dönem önce Ak Parti Milletvekili olan eski bir milletvekili ile karşılaştım. Kendisi ile İstanbul’da bir defa görüşmüş tanıyordum. Bu Sayın milletvekilim izle hoş beş sohbetinden sonra kendisine şöyle bir soru sordum:
Sayın vekilim: Siz belde belediyelerinin bazılarının nüfusunun 2000 binin altında olması nedeni ile devlete yük oluyorlar diye kapatırken, peki nüfusu oldukça yüksek olan belde belediyelerini neden kapattınız diye sorduğumda; Sayın milletvekili bana aynen öyle bir cevap verdi:
Vallah Caner bey, o gün meclisten çok yorgun bir şekilde odalarımıza geçmiştik, taslağı önümüze getirdiler ve hiç okumaya fırsat bulmadan imzaladık böylece kurunun yanında yaşta yandı babından bir cümle ile konuyu pek fazla açmak istemedi ve konuyu kapattı Sayın milletvekili..
Bende o günlerde bu çıkarılan söz konusu Büyükşehirler yasasının kısmen çok yanlış olduğunu ve mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini sık sık yazarak dokuz yıldır bu konuyu devamlı olarak gündeme taşıyorum.
Örneğin bizim ORDUZU’NUN o dönemde bırakın 2000 bin nüfusu, 15 bin nüfusu vardı ve şu anda 17 binin üzerinde nüfusu ola Orduzu’nun 68 yıllık belediyesini biz Orduzu halkına sormadan kapatıp mahalle statüsüne çevirdiler. Sözde daha iyi hizmet gelecekti. Evet, Malatya Büyükşehir Belediyesi bazı nokta hizmetler yapıyor fakat koskoca Orduzu’nun devasa hizmetlerİ bununla bitmiyor. Biz Orduzu halkı olarak Orduzu belediyemizi ilçe veya belde olarak geri istiyoruz. Çünkü Orduzu tarihi değerleri ile turizm değerleri ile turizme açık devasa mesire alanları ile bölgeye özgü tarım alanları ile çoktan ilçe olmalıydı. Bugün Malatya'nın birçok ilçesi, nüfusu itibarı ile Orduzu’dan daha düşük bir nüfusa sahiptir.
İşte Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Demircili beldesi, verdiği hukuki mücadele ile yenide belde belediyesine kavuştu. Biz Orduzulular olarak bugünden itibaren mutlaka Belediyemizin ilçe veya belde olarak geri kurulmasını istiyoruz. Aksi takdirde Orduzu halkı sandıklarda boş oy kullanacaktır. Sayın Ak Parti İl başkanlığının dikkatlerine ve Malatya valiliğinin dikkatlerine Saygılarımla arz edilir.
İŞTE AŞAĞIDAKİ HABERDE, TOKAT HALKININ VERDİĞİ HUKUKİ MÜCADELE SONUCU, BELDE BELEDİYELERİ YENİDEN KURULDU VE BU DURUM BİZ ORDUZULU HALKI İÇİN EMSAL DEĞER TEŞKİL EDİYOR. DEĞERLİ ORDUZULU HEMŞERİLERİMİN DİKKATLERİNE ÖNEMLE ARZ EDİLİR!
Evet, “Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Demircili köyü, 9 yıl sonra yeniden belde statüsü kazandı. 2014 yılında tüzel kişiliğine son verilen Demircili Belediyesi’nin belediye başkanlığına, 2024’te yapılacak seçimlere kadar, Niksar Kaymakamı İlhami Doğan vekâlet edecek.
Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Demircili belde'sinin, belde statüsü 2012’de çıkan 6360 sayılı yasayla kaldırıldı.
Nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyelerinin kapatılmasını öngören yasa ile Demircili Belediyesi tasfiye edilerek belde olmaktan çıkarılıp, köy statüsüne alındı.
Demircili Belediyesi, 2012’de beldenin nüfusunun 2 binin üzerinde olması ve bu nedenle belediyenin tüzel kişiliğinin devam etmesi için İçişleri Bakanlığına başvurdu. Ancak bakanlık, bu başvuruyu reddetti.
Başvurunun reddinin ardından dönemin belediyesi 2012’de karara itiraz edip durumu mahkemeye taşıdı. Dava süreci devam ederken belediye kapatıldı.
2014'te yapılan yerel seçimlere Demircili köy statüsünde girdi. Ankara 5’inci İdare Mahkemesinde açılan dava 2015’te dava konusu, işlemin iptaliyle sonuçlandı.
İçişleri Bakanlığı kararı temyiz için Danıştay’a taşıdı. Danıştay 8’inci Dairesi ise 2018’de temyiz isteminin reddine karar verip idare mahkemesinin kararını onadı.
Danıştay’ın kararından 5 yıl sonra İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, 7 Temmuz'da Tokat Valiliği'ne gönderdiği yazıyla Demircili Belediyesi nin yeniden açılması için gerekli işlemlerin başlatılmasını istedi.”
Evet, şu anda nüfuzu 17 binin üstünde olan 68 yıllık Orduzu belediyemiz yeniden açılmadığı takdirde, Orduzu halkı yerel seçimlerde sandıklarda boş oy kullanacaktır. Önümüzdeki hafta daha detaylı bir şekilde bu konuya devam edeceğiz…
Saygılarımla…