Lütfü Caner

İL BAŞKANI HAKAN KAHTALI SIKINTININ FARKINA VARMIŞTI...

Lütfü Caner

Elbette ki mecliste çıkarılan birçok kanun ve yasa, ülkeyi daha rahatlatmak ve ülkenin işleyişini daha da kolaylaştırmak içindir. Fakat bazen siz iyi niyetle bazı yasaları çıkarırsınız, fakat bu yasalar bir yönü ile ülkeye fayda sağlarken, diğer bir yanı ile sıkıntı verir. İşte bu noktada yasaları çıkarmadan önce, dikkatli terzi misali, kırk defa ölçüp bir defa kesmek mecburiyetindesiniz.

 

Bilindiği üzere bir kaç yıl önce, yeni çıkan Büyükşehir yasası ile birlikte, Türkiye’de bütün belde belediyeleri kapatıldı ve mahalleye dönüştü. Yerel yönetimler noktasında Dünya’da gelişen yerel yönetimler anlayışının tersine, bizde merkezde bölgeler genişletildi ve şehrin yerel yönetim hizmeti hantallaştırıldı ve daha da zorlaştırıldı. Evet, yerel yönetimler konusu ilgi alanım olmaktan ziyade, son 40 yıla yakın bir zamandır, siyasi ve basın hayatım yerel yönetimlerle iç içe geçtiği için, yerel yönetimlerle ilgili mümkün mertebe kaynakları karıştıran ve bu konu ile ilgili Dünya’da gelişen yerel konulara aşina olan bir gazeteciyimdir... Geçtiğimiz bir kaç yıl önce, Malatya merkezle ilgili en azında iki belediyenin daha olması gerektiği konusunda bir yazı yazmıştım. Ak Parti il Başkanı Sayın Hakan Kahtalı Bey okudu mu, okumadı mı bilmiyorum.

Yalınız o yazım yayınlandıktan bir süre sonra, Sayın İl Başkanı Hakan Kahtalı önemli bir açıklama yaparak: Malatya’yı rahatlatmak için merkezde bir belediyenin daha gerekli olduğunu açıklamasında bulunmuştu. Malatya’ merkez halkının büyük bir bölümünün farkına vardığı gibi, Sayın Kahtalı’da büyükşehir yasası ile Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi, Malatya’dan da bir şeylerin ters gittiğinin farkına varmıştı. Çünkü büyükşehir yasası ile Belde belediyelerinin kaldırılma statüsü, kısmen yanlıştı. Yazımızın başında söylediğimiz gibi, Dünya’da yerel yönetimler noktasında gelişen ülkelerde, hizmetler daha çabuk ulaşsın diye yerel yönetim alanları daraltılırken, biz tersini yaptık. Örneğin nüfusu 5 binin altında olan bazı küçük beldeler birleştirilip ilçe yapılması gerekirken, biz toptancı yanlış bir mantıktan hareketle bütün belde belediyelerini toptan kapattık. İyi mi oldu, yoksa kötümü oldu diye sorulacak olursa; ben derim ki, kısmen kötü oldu. Kim ne derse desin, bu proje kısmen yanlıştı. Evet, bu projenin faydalı yönleri mutlaka ki oldu. Fakat asıl mesele, bütün belde belediyelerinin kapatılması halktan sesiz ve derinden bir tepkiye dönüştü.

Örneğin siz kalkıp çevre yolunun altında ve üstünde ki bütün beldeleri kapatıp, Karakaya barajından itibaren eski yaygın beldesine kadar olan alanı bir belediye olarak tahsis ederseniz, hizmetin düzenli ve çabuk gitmesini asla sağlayamazsınız. Ve nitekim vatandaştan büyük ölçüde bu uygulamaya karşıdır. Kim ne derse desin. Çok iyi hesaplanmadan toptancı bir mantıkla merkezdeki bütün belde belediyelerinin kaldırılıp Malatya merkezi iki belediyeye mahkum etmek çok büyük bir yanlışlıktır. Bugün Malatya’da bu konu ile ilgili bir Referandum yapılacak olursa, çok değişik bir manzara ortaya çıkacaktır. Malatya halkının büyük bir bölümünün ısrarla üzerinde durduğu ve Sayın İl Başkanı Kahtalı’nında fark ettiği bu konuda, eğer Malatya gerçekten hizmet noktasında rahatlatılmak isteniyorsa; Çevre yolunu altına bir belediye daha ve Çevre yolunun üstüne bir Belediye’nin daha  tahsis edilmesi gerekiyor.

Yani Malatya merkezde, hizmetin daha  çabuk ulaşması için, birer tane  daha belediyenin  kurulması kaçınılmazdır ve Malatya merkez halkının yüz yararınadır....

Gelecek yazımız da, kırsaldaki Beldeler konusunu yazacağız İnşallah... Saygılarımla. [email protected]

Yazarın Diğer Yazıları