
Her gün yediğimiz ekmeğe, hangi katkı maddeleri katılıyor?
Lütfü Caner
Hani zaman zaman deriz ya; sözümüz meclisten dışarı! Kimse kusura bakmasın ve sakın herkes üzerine alınmasın deriz. Eğer varsa bir yanlış, Gıda ve tarım bakanlığının ve İl sağlık müdürlerimizin bu konu ile ilgili mutlaka halkımıza aydınlatıcı bir açıklama yapmaları artık mecburi ve zaruri bir durum arz etmiştir Sayın devletimizin ilgili merci makamları…
Ben emekli bir vatandaş ve araştırmacı bir gazeteci olarak, sık sık aşağıdaki soruların cevabını yıllardır kendi kafamda arar dururum ve maalesef bu soruların cevabını tam olarak halen bulmuş değilim …
102 Yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan günümüze kadar, toplumsal AHLAKIN her gün biraz daha yok olması, gemisini kurtaranın kaptandır mantığının, toplumun bazı kesimlerinden büyük oranda benimsenmiş olması, Müslüman bir vatandaş olarak beni oldukça rahatsız ediyor ve düşündürüyor…
Hani halk arasında denilir ya; yediklerimiz ve içtiklerimiz yoksa bizi her gün biraz daha manevi değerlerimizden uzaklaştırıp, gerçeklere karşı duyarsız ve adeta makineleşmiş ve hiçbir milli ve manevi değere karşı saygı duymayan ve adeta sanki insan olmanın bütün amacı; mutfakla ve çok afedersiniz; tuvalet arasında ömür tüketmek miş gibi bir algıyı milletimizin beynine (kodlama çabası gösteren bir kesim,) görülüyor maalesef toplumun belli kesimlerinde…
İşte yıllardır kafamda cevabını bulamadığım bu sorulara; önce her gün yediğimiz EKMEĞİN içinde ne var acaba diye başlayan bir soru ile EKMEĞİMİZE nelerin katıldığını merak ettim?
İşte buyurun: her gün yediğimiz ekmeğin içine nelerin katıldığını beraber görelim:
HER GÜN YEDİĞİMİZ EKMEĞE NELER KATILIYORMUŞ?
Deniliyor ki:
"Ekmek katkı maddesi, tüm dünyada ve özellikle Almanya ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde; un, su, tuz ve maya ile birlikte kullanılan ekmek üretim bileşenlerinden birisidir, deniliyor.
1-Evet, unun içinde, kıvam almasını, çabuk yoğrulmasını ve ekmek pişerken içinin de rahat pişmesini sağlamak için mutlaka bir miktar ( L-cystein ) katmaları gerekiyormuş.
2- (L-Sistein) hangi unlarda var?
E920 (L-sistein), yediğimiz birçok gıdada bulunur. Domuz pirzolası, sığır eti, tavuk ve ton balığı iyi kaynaklardır. Yulaf ezmesi, yumurta ve yoğurt da bulunur. Haplar ve tozlar yoluyla diyetinize daha fazlasını eklemek sağlık yararları sağlayabilir, deniliyor.
3 - Ekmeğin içinde (Sistein) var mı?
(E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi,) insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir. Başta ekmek olmak üzere hamurlarda kullanılan ve hamurun daha rahat işlenmesini sağlayan bu madde, birçok hastalığa da sebep olabiliyor. (Sistein;) *Hamurun asidini arttırmak, için kullanılıyormuş.
4 – (L-Sistein) Türkiye'de kullanılıyor mu?
Mevzuat gereği Ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek ve ekşi hamur ekmeklerinde E 920 (L-Sistein) adlı katkı maddesi de dâhil olmak üzere hiç bir katkı maddesinin kullanılmasına izin verilmemektedir, deniliyor;” fakat her şeye rağmen bu sektör ne kadar dikkatli kontrol ediliyor acaba?
5 – (Glutensiz) ekmek ile normal ekmek arasındaki fark nedir?
Glutensiz ekmek, buğday, arpa ve çavdar gibi gluten içeren tahıllar yerine, glütensiz tahıllar, unlar ve nişastalar kullanılarak yapılan bir ekmek türüdür. Glüten, bu tahıllarda bulunan bir protein türüdür ve ekmeğe elastik yapısını ve kabarmasını sağlar, deniliyor.”
Peki, bu Glüten’in ve yukarıda sözünü ettiğimiz diğer maddelerin, insan sağlığı üzerinde ki; faydaları ve zararları konusunda, ilgili merci makamlar tarafından vatandaşlarımız ne kadar aydınlatılıyor acaba?
İşte bütün bu soruların cevabını, benim gibi milyonlarca vatandaşımız çok acilen merak ediyor ve öğrenme istiyor.
Ve özellikle “Domuz kılından ve İnsan saçından üretildiği söylenen. E 920 (L-Sistein)” adlı katkı maddesinin, nelere katıldığı konusunda, Bakanlığımız ve bütün İl sağlık müdürlerimiz, tarafından mutlaka ivedilikle vatandaşlarımızı aydınlatıcı bir açıklama yapmalıdır.
Bugün günümüzde; gözleri para hırsı bürümüş bazı esnaf, market ve bazı fırıncı Esnafın para kazanmak uğruna, ne tür bahanelerin arkasına sığındıklarını, Yüce milletimiz çok iyi biliyor.
Gıda ve Tarım Bakanlığı ve Türkiye’nin tüm il Sağlık müdürlerinin, bu konuda mutlaka halkımıza, aydınlatıcı bir açıklama yapmalarını bekliyoruz…
Saygılarımızla ilgili merci makamların dikkatlerine önemle Arz Edilir…