Hamza Atlı

Yerel seçimler üzerine bir deneme

Hamza Atlı

Yerel seçimler yaklaşıyor. Parti kulislerinde herkes kendi ismini öne çıkarmak için kapı aralamaya, el pençe divan durmaya başladı bile. Yerel seçimler milletin geleceği adına önemli.

Şehirlerin imarı ve imajı adına "şehreminlik" makamı oldukça mühim!

Şahsen milletvekili seçimlerine ilgi duymam. Merak sarmam. Kim olmuş, kim gitmiş pek de ilgilenmem. Vekillik makamı benim gözümde yüksek rütbeli memuriyet makamıdır. El kaldırılması gerekiyorsa kaldır, gerekmiyorsa otur yerinde. Etliye sütlüye dokunma işte.

Herneyse. Konumu saptırmadan, kalemimi kızdırmadan devam edeyim.

Belediye Başkanı ekip çalışmalarını tesis edebilecek bir orkestra şefi niteliğinde olup, özellikle imar ve şehir planlamaları konusunda yetenekli kadroları oluşturacak bir ufuk ve vizyona, rant ve çıkar çevrelerinin etkisinden bağımsız olarak hareket edebilecek irade ve kararlılığa sahip olmalıdır.  Bu anlamda bu yapıyı bu etkilerden uzak tutacak bir otoriteye sahip olmak, işlerini yoluna sür'atle sokmak büyük bir beceridir. Özellikle, ulaşım ve şehir planlama altyapısında yetenekli işler çıkarabilecek kadroları oluşturamayan belediyelerin sonu hüsran olacaktır.

Ne yazık ki, bu vizyonda kişiler hemen hemen yok denecek kadar azdır. Özellikle, partizanlık ile ilgili şikâyetler artmaya, vatandaşı tiksindirmeye başlamıştır.                                                                 

Halkın vitrininde olan belediyeler, bu görevde başarısız olurlarsa, ki Malatya'nın bazı belediyeleri bu durumdadır, sonları ANAP gibi olacaktır. Halk da nemelâzımcılığı bırakmalı, problemlerinin takipçisi olmalıdır.      

Kimse seçim yaklaştığı için iş yapan belediyeler istememektedir. Belediyeler, olması gereken mutad işler yanında kendi ufuk ve vizyonlarını genişletecek sağlam ve ayrım yapmayan, ehliyet ve liyakate önem veren kadrolarla görevlerini yerine getirmelidir.    

Son olarak belediyelerin imar, şehir planlaması ve alyapı gibi plan ve projelerinin yapılacağı Ar-Ge ekipleri kurulmalı, bunların bütün çalışmaları oluşturulacak bilgi bankasında arşivlendirilmeli, ekonomik ve  uygulanabilir projeler hayata geçirilmelidir.

Sonuç olarak sehreminlik makamı oldukça mühim. Siyasiler "umarım" bu seçimde, genel seçimlerde yaptıkları hataları yapmaz ve toplumsal seslere kulak kabartırlar.

Ben öyle olacağını da pek sanmam. Ankara'da dayı sağlamsa gerisini sorma!

Görelim partiler neyler...

Yazarın Diğer Yazıları