Faysal Elkoca

YMS'de Mali Kongre

Faysal Elkoca

Kurulduğu tarihten itibaren, Türkiye süper ligde 2.sezonunu yaşayan Yeni Malatyaspor, bu hafta sonu (25 Mayıs 2019) mali kongresini yapacak.

* 1966 yılında kurulan ve tarihinde unutulmaz başarılara imza atan MALATYASPOR, özellikle 2005 yılı süper lig sezonunda yaşadığı ekonomik krizden çıkamadı ve korkunç ‘borç batağına’ saplanarak, bir alt küme olan 1.lige düştü ..!

* 2006 yılı sezonunda da bu borç sarmalı, her sezon üzerine koyarak devam edince, 3 sezonun sonunda da 1.ligden 2.lige düştü..!

* 2009 -2010 yılı sezonunda ‘sahipsiz’ kalan MALATASPOR, benimde içinde olduğum yönetim kurulu, göreve geldi. Özellikle ‘yabancı oyuncu’ alacaklarının UEFA nezdinde yaptırıma maruz kalması nedeniyle, MALATYASPOR’un yaşaması, imkansız hale geldi..! Kulübün geleceğini ve sağlıklı yaşamasını sağlamak için, özellikle şahsım ve yönetim kurulumuzca, kulübün son ‘10 yıllık hesaplarının’ İçişleri Bakanlığının denetmenleri tarafından incelenmesi kararını aldı ve gerekli müracaatları, yaptı. Ancak hesapların ilk 5 yılı zaman aşımına uğraması nedeniyle 1 Ocak 2005-4 Aralık 2009 tarihleri arasındaki hesaplar denetime alındı. İçişleri bakanlığının denetmenleri, 2 aylık bir çalışma sonunda ‘görevi kötüye kullanma ve kulübü zarara uğratma’ suçlarından ilgili döneme ait başkanlar ve yöneticiler, hapis cezalarına çarptırıldı..! Ve bugün maalesef efsane MALATYASPOR, amatör kümede..!!!

* MALATYASPOR kulübünün 40 trilyon borcu olduğunu ve yaşamasının imkansız olduğunu düşünen dönemin siyasi iradesi, MALATYASPOR’un kaderine terk edilmesine ve 2.ligde mücadele eden Malatya Belediyespor’un, adının değiştirilerek, şehre hedefi olan bir profesyonel kulübün yoluna devam etmesi kararını aldılar.

* Ve ..2010 yılında Malatya Belediyespor’un ismi değiştirilerek, YENİ MALATYASPOR oldu.

* 4 sezon büyükşehir belediyesi bünyesinde 2.ligde mücadele eden kulüp, sivil yönetime devretme kararıyla birlikte üst üste şampiyonluklarla, süper lige çıktı.

* Adil Gevrek başkanlığındaki Yeni Malatyaspor, bu sezonun bitimine 1 hafta kala, Avrupa liginde mücadele edecek şansı yakalamış durumda..Göreve geldiği 2014-2015 sezonunda takımı, 2.ligden süper lige çıkartan Adil Gevrek, imkansızı başardı diyebilirim. Adil Gevrek başkanlığındaki Yeni Malatyaspor, bu hafta sonu kulübün mali kongresini gerçekleştirecek. Peki; Adil Gevrek’in, 5 yıllık kulüp başkanlığı dönemindeki Yeni Malatyaspor’un, mali yapısı ne durumda..!

* 14 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirilen seçimli genel kurulda başkanlığa getirilen Adil Gevrek, kulübü kendisinden önceki yönetimden 1 trilyon 300 milyar lira borç ile devir aldı.

* 2014-15 SEZONU MALİ KONGRE; Toplam gelir: 9 trilyon 255 milyar 100 milyon. Toplam Gider: 6 trilyon 43 milyar 678 milyon. Gelir-gider farkı: 3 trilyon 497 milyar 100 milyon. Kulübün borcu: 3 trilyon 497 milyar 85 milyon. Kulüp alacağı: 1 trilyon 474 milyar. Gelecek sezonun tahmini bütçesi : 15 trilyon 500 milyar.

* 2015-16 SEZONU MALİ VE GENEL KURUL KONGRESİ; Gelir-Gider tablosu: 19 trilyon 438 milyar gelir, 19 trilyon 438 milyar gider olarak belirtildi. Bir sonraki sezonun tahmini bütçesi 22 trilyon 500 milyar olarak belirlendi. Ve ayrıca kongrede KULÜP BAŞKANI, BANKALARDAN KREDİLER ÇEKEBİLİR VE BU KREDİLER İLE KULÜBÜ BORÇLANDIRABİLİR YETKİSİ ALDI..!!!

* 2016-17 SEZONU MALİ KONGRE; gelirler; 31 trilyon 67 milyar 672 milyon, giderler; 36 trilyon 980 milyar. Kulübün borcu; 5 trilyon 989 milyar. Bir sonraki sezona tahmini bilanço; 90 trilyon

* 2017-18 SEZONU MALİ KONGRE; toplam gelir: 104 trilyon 540 milyar 041.70 milyon. Toplam gider: 104 trilyon 540 milyar 041.70 milyon. Kulübün borcu: 23 trilyon 009.702.83 milyon. Kulübün bir sonraki tahmini gelir ve gider bütçesi: tahmini gelir: 135 trilyon tahmini gider: 135 trilyon..!

Gördüğünüz gibi, trilyonlar havada uçuşmuş..!

Yeni Malatyaspor’un mali yapısını, kulüp başkanı Adil Gevrek’ten başka, bilen 2.bir kişi varsa, kamuoyuna da söylesin..!!!

Ömrümün 40 yılı, tabiri caizse Malatyaspor ile geçti. Kimler geldi, kimler geçti..! Belki yüzlerce kongrelere canlı şahitlik yaptım. Günümüzün profesyonel futbol kulüplerinin MALİ KONGRELERİ, saatlerce hatta günlerce sürüyor. Kavgalar-gürültüler ile bazen İBRA edilmeyerek, sonlanıyor..!

En son Galatasaray kulübü Başkanı Mustafa Cengiz (çokta başarılı) İBRA EDİLMEDİ..!

Bizim Anadolu kulüplerinin mali kongrelerinde MALİ TABLO okununca, delegeler sigara-çay içmek için, salondan dışarı çıkarlar..! Bu davranış Yeni Malatyaspor’un MALİ KONGRELERİNDE çok fazla yaşanıyor..!

Esasen kulüplerin MALİ YAPISI, takımların ŞAMPİYONLUKLARINDAN daha önemlidir..!

Yukarıda örneğini verdiğim EFSANA MALATYADPOR’da olduğu gibi..!

Efsane Malatyaspor’da Avrupa liginde mücadele etti. Ama, her daim olduğu gibi, kamuoyu SPORTİF BAŞARI ile meşgul oldu..! Sonuç tabi ki hüsranla bitti..!

Şimdi; Yeni Malatyaspor’un bu hafta sonu MALİ KONGRESİ var. Şehir ne yapıyor..? Siyasi irade ne yapıyor..? Taraftarlar ne yapıyor..? Spor basını ne yapıyor..? Bileniniz var mı..?

Ben biliyorum; sportif başarıyı izliyoruz..!

Mali kongrede delegeler, okunan mali tabloyu dinlemeyecekler, itiraz etmeyecekler ve el kaldırıp, indirecekler..! Oldu bitti maşallah. Hayırlı olsun.

Divan başkanlığı da yönetim kurulunun getirdiği bütçeleri, onaylayıp imza altına alacak ve bir mali kongre daha nihayetlenecek..!

Ben diyorum ki; Adil Gevrek kulübün 5 yıldır başkanlığını yapıyor. Sportif başarısı, ayakta alkışlanacak cinsten. Ama kulübün mali yapısı ne durumda..? Siyasi irade bu mali kongreye müdahil olsun ve kulübün hesapları, İYİ NİYET çerçevesinde İÇİŞLERİ BAKANLIĞI denetçileri tarafından incelensin..! Adil Gevrek’te, ZAN altında kalmasın..! Zaten bu teklifi Adil Gevrek’te, memnuniyetle karşılar, diye düşünüyorum.

Allah sizi inandırsın ki, bu çağrım ve düşüncem, Yeni Malatyaspor’un GELECEĞİ içindir..! Efsane Malatyaspor’un kaderini paylaşmaması, içindir..! Bu düşüncelerimin arkasında kimse art niyet aramasın..! Özellikle de Adil Gevrek ve Adil Gevrek’çiler..!

Yeni Malatyaspor kulübü, hatalar ve yanlışlar içerisinde değilse, elimdeki bilgiler ışığında bugün Yeni Malatyaspor’un kasasında 50-60 milyon lira artı da olması gerek..! Ama bakıyorum ki, kulüp başkanı Adil Gevrek, mali kongrede kulübün borçlu olduğunu, açıklayacakmış..!

Bu bilgilerin ve yazımın sonunda vicdanen kişisel olarak, rahat olacağımı düşünüyorum. Bildiğim ve gördüğüm anda sorumlu olacağımı düşündüğümden bu vebalin, üzerimden kalkacağını ümit ediyorum. Artık mali kongrenin, kulübümüze hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları