Faysal Elkoca

YMS Avrupa yolunda

Faysal Elkoca

2018-2019 Türkiye Süper liginin son haftasında kendi saha ve seyircisinin önünde Bursaspor ile karşılaşacak olan Yeni Malatyaspor, bu müsabakadan galibiyet ile ayrılırsa, ülkemizi UEFA Avrupa liginde temsil etmeye hak kazanacak.

Lig klasmanında 45 puan ile 6.sırada yer alan Antalyaspor ile 47 puan ile 5.sırada yer alan

Yeni Malatyaspor arasında 2 puan fark var. Antalyaspor, ligin son haftasında deplasmanda Fenerbahçe ile karşılaşacak. Antalyaspor, bu müsabakadan galibiyet ile ayrılırsa, puanını 48’e çıkartacak. Yeni Malatyaspor’da Bursaspor’dan 3 puan alırsa, puanını 50 yaparak, UEFA Avrupa ligine gidebilecek.

Kısacası;

Yeni Malatyaspor, ligin son maçında sahasında ağırlayacağı Bursaspor’dan mutlak galibiyet alması, elzem olmuştur..!

Çünkü,  2’li averajda Antalyaspor bizden üstün..!Beraberlik, bizi Avrupa kupalarına, götürmez..!

Ligin son karşılaşmasında deplasmanda Yeni Malatyaspor ile karşılaşacak olan, ligin küme düşmesi muhtemel olan takımı Bursaspor, 34 puan ile klasmanda 16.sırada. Yeni Malatyaspor’u, mağlup etmesi halinde puanını, 37 yapacak. Ama, 37 puan dahi ligde kalmak için yeterli olmayabilir..!

Ligde kalabilmesi için diğer küme düşme adaylarının da puan kaybetmelerini, bekleyecek..!

Sonuç itibariyle;

Yeni Malatyaspor, ligin son haftasında futbolun ‘enteresan sonuçları’ kendini göstermez ise, yeni sezonda UEFA Avrupa liginde..

* Malatya şehri, 1987-1988 Türkiye 1.lig sezonunu Galatasaray ve Beşiktaş’ın ardından klasmanda ligi 3.bitirerek, BALKAN KUPASINA katılma hakkı elde etmişti.

A Grubundaki ilk maçını Yunanistan’nın OFİ HERAKLİON takımıyla Malatya’da oynayan MALATYASPOR, karşılaşmayı 3-2 mağlup bitirmişti..! (Goller: Ceyhun Giray, Ünal Karaman)

MALATYASPOR, Balkan kupasının kalan maçlarına ‘maddi imkansızlıklar’ nedeniyle çıkmamış ve grupta sonuncu olmuştu..!

* 2003-2004 Türkiye futbol sezonunda UEFA Avrupa ligine MALATYASPOR ile katılmıştı. İsviçre’nin FC Basel takımıyla eşleşen MALATYASPOR, ilk maç da seyircisinin önünde FC Basel’e, 2-0 mağlup olmuştu.

Ziya Doğan’ın önderliğindeki MALATYASPOR, UEFA 1.tur rövanş maçında deplasmanda FC Basel’i, maçın normal süresini Celalettin Koçak’ın attığı gollerle 2-0 önde bitirmiş, uzatmalarda yediği ‘gümüş gol’ ile, müsabakayı 2-1 kazanmasına rağmen, UEFA Avrupa liginde elenmişti..!

Yeni Malatyaspor, 2018-2019 Türkiye süper lig sezonunu bir aksilik olmazsa, 5.sırada tamamlayacak ve UEFA Avrupa liginde Malatya’nın adını 31 yıl sonra tekrar uluslararası futbol alanına, yazdırmış olacak.

Yeni Malatyaspor’un bu başarısı, özellikle Malatya’nın tanıtımına ve ekonomisine, katma değer sağlayacak.

Teknik direktör Erol Bulut’un istifası sonrası, takım içindeki ‘disiplinin’ dağıldığını, Kasımpaşa müsabakasından sonraki köşe yazımda söylemiştim..!

Teknik direktörsüz 3 maç kazanan sarı-siyahlılar, takım içindeki disiplinsiz davranışlarını, son oynanan Antalyaspor müsabakasında ayyuka çıkarmış oldular..!

Bifiouma’nın, müsabakada ihraç edilmesi, bunun açık izahıdır..!

Sezonun son maçı olması hasebiyle olası bir rehavet ve disiplinsizlik, Avrupa yolundaki son virajda şarampole uçacağımızın, habercisi olabilir. Bu bağlamda her türlü önlemin alınması, kaçınılmazdır..! Rakip takımın, hangi psikolojide olacağı, bizi çokta enterese etmemelidir..!

Bu duygularla takımımıza, Avrupa yolundaki son engelde başarılar, dilerim.

Yeni Malatyaspor futbol takımı, bu başarıya hazırlanırken, kulüpte 25 Mayıs 2019 tarihinde mali kongreye ve 02 Haziran 2019 tarihinde ise seçimli genel kurula hazırlanıyor.

Kulübün geleceği ile alakalı yapılacak olan bu önemli kongreleri, bu hafta içi peş peşe yazacağım köşe yazıları ile dile getireceğim. Kamuoyuna çok önemli bilgiler aktaracağımı da ifade etmiş, olayım..!

Yazarın Diğer Yazıları