Faysal Elkoca

ŞANS MI, BECERİ Mİ?

Faysal Elkoca

Yeni Malatyaspor teknik direktörü Erol Bulut, Trabzonspor müsabakasından önce vermiş olduğu özel bir röportajda şunları söylemiş;

“ İyi oyun size maç kazandırır. Ama iyi defans da sizi hedefe ulaştırır. Önceliğimiz, defansımızı kontrol edebilmek. Sonra da yakaladığımız pozisyonları, iyi değerlendirip maçı kazanabilmek.”

Evet, Erol hoca Trabzonspor maçını, dediği gibi uyguladı ve kazandı.

Erol hoca, geçen sezonda bu sistemle oynamış ve hedefi tutturmuştu..! Bu sezonun gelinen noktasında da aynı sistemle oynadı ve kazandı diyebilirim. Ama şu ayrıntıyı da istatistiki bilgiler doğrultusunda ‘atlamayalım’..!

Futbol; kısaca, izleyenlere keyif veren, taraftarlarını mutlu eden bir oyundur. Ben, şahsım olarak böyle düşünüyor ve böyle değerlendiriyorum..! Futbolun keyif verdiği en önemli etken, sahada topa sahip olma..!

Bu açıdan; Yeni Malatyaspor, bu sezonun 8 karşılaşmasında topa sahip olma istatistiğini rakiplerine kaptırdı..!

Oynadığı toplam 12 karşılaşmada rakiplerinin toplama oynama süresi: 670, Yeni Malatyaspor ise, 530..!

Son oynanan ve Yeni Malatyaspor’un, 5-0 kazandığı Trabzonspor müsabakasında topla oynama süresi: 35..

Erol hocayı anladık. Savunma özellikli futbolu, benimsemiş! Lakin, Trabzonspor 65’lik topla oynama süresine sahipken, nasıl olurda müsabakayı 5-0 kaybetti?(!)

Futbolun güzelliği burada değildir diye düşünüyorum! 90 dakika İyi oynayan bir futbol takımı, nasıl olur da maç sonu tarihi farkla sahadan mağlup ayrılır?(!)

*Futbolda ‘şans’ın yada ‘şansızlığın’ olduğuna hiç bir zaman inanmadım..!!!

Sadece ve sadece koca bir BECERİ veya BECERİKSİZLİK..!

Şimdi, hafızalarımızda çok taze iken Trabzonspor müsabakasını örnek vereceğim.

Müsabakanın hemen başında Trabzonsporlu Pereira’nın, sağdan yaptığı yerden ortaya Rodellega’nın, boş kaleye gönderememesi beceriksizliktir..! Çünkü Rodellega, tayming hatası yapmıştır. Guilherme’nin attığı 1.gol, Trabzonspor savunmasının ‘hatası’, Guilherme’nin ‘becerisidir.’

Sosa’nın şutunu ve yine Rodellega’nın penaltı noktasında çektiği şutu kurtaran kaleci Farnolle’nin ‘becerisidir.’ Yine Flip Novak’ın altıpas da vuruşu, Farnolle’nin becerisidir. Aleksic’in attığı 1.gol, beceridir. 2.golü, kaleci Onur’un, beceriksizliğidir..!

Sonuç itibariyle Yeni Malatyaspor, Trabzonspor müsabakasında yüzde yüz 6 gol pozisyonuna girip, 5’ini gole çevirdi. Trabzonspor ise, yine aynı sayıda girdiği gol pozisyonlarını, golle sonuçlandıramadı ve sahadan tarihi hezimet ile ayrıldı.

Yani, Yeni Malatyaspor’un gol atan oyuncuları ve gol yemeyen kalecisi, becerilerini gösterdiler. Trabzonspor’un, gol atamayan ve hata yapan savunması ile kalecisi, beceriksizliklerini gösterdiler.

Şayet, Trabzonspor’un girdiği gol pozisyonları, gol yada gollerle sonuçlanarak, galip gelselerdi, yeni Malatyaspor teknik patronu Erol Bulut, topla oynama yüzdelerini, nasıl izah edecekti?

Müsabakaların sonunda her zaman duyarız. “ şans, bizden yana değildi” yada “şans, bizden yanaydı” diye..

Futbolun şansı, yoktur diye düşünüyorum. Penaltıyı, kaleci mi kurtardı yoksa, penaltıyı kullanan futbolcumu kaçırdı?

Sadece, beceridir..!

Yeni Malatyaspor, 5-0’lık tarihi fark ile Trabzonspor’u, sahanın çimlerine gömdü diyebilirim. Bu galibiyetten dolayı, futbolcuları ve teknik ekibi kutluyorum.

Milli aradan sonra deplasmanda Kasımpaşa ile karşılaşacak olan yeni Malatyaspor’un, bu müsabakayı da kaybetmeyecektir diye düşünüyorum. 4 maçlık zorlu virajın 3’ünü kaza yapmadan geçen sarı-siyahlıları, hakikaten yürekten kutluyorum.

Her ne kadar, futbol da şansa inanmasam da yeni Malatyaspor’lu futbolcuların, son vuruşlarda ki becerilerine inanıyorum.

Klasmanda 4.sırada yer almak, Avrupa kupalarına katılım sağlayacak takımların arasında yer almak demektir.

Henüz çok çok erken olabilir ama bu gol yemeden maç kazanma sistemi, kazandırmaya devam ediyor. Bu doğrultu da Avrupa kupalarına katılma hedefi, neden olmasın..!

Şu ayrıntıya da değinmekte fayda var. Ligin altındaki takımlar, bu hafta irkildiler ve kendilerine geldiler. Ne demek istediğimi anladınız sanırım..!

Yazarın Diğer Yazıları