Arapçada kelime “şiddetle etkileyen” manasındadır. Kelimeler etkiler; yaralar, iyileştirir; sevdirir, sevindirir; üzer, öfkelendirir, mest eder; mesut eder, düşündürür, güldürür; zengin eder, engin eder.
Kelimelerin önemini rehber kitabımız şöyle açıklıyor: Görmez misin, Allah nasıl bir örnek getirmektedir? Güzel bir söz, kökü sağlam, dalları da gökte olan; Allah’ın izniyle, her zaman yemiş veren güzel bir ağaca benzemektedir; öğüt alsınlar diye, insanlara Allah örnekler verir, ola ki onlar öğüt alalar. Çirkin bir söz ise, (ekili olduğu) yerden kökten sökülüp çıkarılmış (kendi başına) ayakta duramayan çürük bir ağaç gibidir. (İbrahim 24,25.26.)
Kelimelerin gücü düşüncelere hükmetmesinde gizlidir. Sözcükler, düşünceleri şekillendirir; o düşünceler, duyguları tetikler. O duygular, davranışlara yansır.
İnsan değişmek için dilini değiştirmelidir. “Büyük pişmanlık duyan Âdem, Rabbinden birtakım kelimeler öğrenip onlara göre hareket etti. “(Bakara 37) Hz. Ademi kurtaran kelimelerdir. Biz de yeni bir hayat için yeni kelimeler belleyelim. Alıştığınız kelimeleri değiştirmekle hayatınıza dokunma fırsatınız olur. İçinizde sürekli tekrarlayıp durduğunuz kelimeler şahsiyetinizin de bir parçasıdır. Onları olumlu daha geniş daha farklı çağrışım yapan kelimelerle değiştirdiğiniz takdirde şahsiyetinizi ve kişiliğinizin dalga boyu değişir. Frekans aralığı birden genişler.
Kelimeler kadın ve erkeği birbirine bağlar. Kelimeler birer tutkal gibi gönlü gönle, aklı akla, canı cana bağlar. Eşinize güneşim, ay yüzlüm, nur yüzlüm, dünyanın en güzel insanı, kalbimin incisi, can dostum, yârim, hayatım dediğinizde aranızda nasıl bir muhabbet enerjisi oluşur tahmin bile edemezsiniz. Nitekim Sevgili Resulümüz annemiz Hz. Ayşe'ye göz bebeğim diye hitap ederdi.
Kalpten gelen pozitif, güçlü sözler ölü kalplere can verebilir. Pozitif sözcüklerin gücüne inanın hayatınızın kalitesini arttıracaktır. Negatif sözcükleri olabildiğince yaşamınızdan uzaklaştırın. Siz üzeriniz kirlendiği zaman, tedirgin olmuyor musunuz? kötü sözcükler söyleyerek sürekli aslında zihninizi lekeliyorsunuz.
Eğer siz kullandığınız kelimelerinize hâkim olup güzel sözcükleri güçlü bir şekilde kullanmazsanız bilin ki şeytan negatif kelimeleri kalplerinize fısıldayacak zihin haritanızı işgal edecektir. Böylece gönül dünyanızı gam ve keder ile dolduracaktır.
Kelimelerin seçilmesi irademizle alakalı bir şeydir. Aynı cümleleri olumsuz tarz da kullanabilirsiniz. Olumlu tarz da kullanabilirsiniz. Sonuçta ifadeniz aynı noktaya varacağından tercih sizin elinizdedir. Mesela bir şeyi istemediğinizi ifade etmek için “ben ondan nefret ediyorum. İstemiyorum.” Bu nefret cümlesi insanın içerisinde negatif bir etki yaratır. Ama aynı sonuca götüren “ben falan şeyi böyle tercih ediyorum.” Diyerek olumlu cümleyle belirtmiş olmanız eşinizin duygu durumunu farklı etkileyecektir. Ortada olumsuz bir şey olmadığından beyinlerinde olumsuz duygular meydana gelmeyecektir.
Mesela bir hafta boyunca bir kötü söz söylediniz diyelim ki onun karşılığında beş pozitif sözcük söyleyin. Hatta kötü sözleri kendinize de söylemeyin. ''Ne kadar aptal bir adamım ne kadar beceriksiz bir kadınım'' demeyin. Bunları söylemeyin. Güzel kelimeleri zevkle uygulayın. “Allah bâtılı siler ve hakkı kendi sözleriyle ortaya koyar.”( Şura 24.) güzel sözler Rabbimizin bize verdiği nimetlerdir. Kullanalım. Tatlı sözler, güzel ve çağrışımı hoş ifadeler, evimize bir bahar yeli gibi güzel kokular, güzel esintiler getirir.