Cengiz Dere / Aile danışmanı, Uzman İlahiyatçı

Eşine Değer Veren Büyük Mutluluk Yaşar

Cengiz Dere / Aile danışmanı, Uzman İlahiyatçı

İnsanoğlunun en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi değer görmektir. İnsan nefsinin ve duygularının belki de en çok aradığın şey budur. Değer görme isteği kişilerden en çok yakın ilişki içinde olduğu ailesi özellikle de eşi yönüyle ortaya çıkmaktadır. Eşinden değer gören kadın ve erkekler mutluluk adımlarını daha rahat atmakta, mutluluğu yakalamada daha başarılı olmaktadır. Değer gören ve eşine değer veren bir kimse hayatta büyük mutluluk yaşar.

İnsanların değer yargıları farklı olduğundan eşinizin değer anlayışını öğrenmeye çalışarak işi başlamak en iyisidir. Değer ölçülerine dikkatlice vakıf olduktan sonra eşinize onun anlayışı çerçevesinde bir değer verme davranışı geliştirirseniz kalıcı ve karşılık bulan bir süreç yaşarsınız.

Her insan farklı değerlere sahiptir. Ama bu değeri görmek için bazen bir başkasının yardımı gerekebilir. Bu yardımı en iyi yapacak kişi eşimizdir. Değerli kılan değer bulur. Ancak insan nefsi kusur aramakla uğraşırsa değer verme erdemine kavuşamaz. Kusur arayan değer bilmez. Kusurların negatif dalgaları arasında boğulur kalır. Hem kendine hem zevcine büyük sıkıntı yaşatır. "Onlar sizin için birer örtüdür, siz de onlar için birer örtüsünüz..." (Bakara 187.) diyor Yüce Yaratan. Örtelim. Güzel gösterilim bir örtü gibi…

Hiç kimseye hak ettiğinden fazla değer verme, eşin hariç. Zira eşin hak etmese bile ona verdiğin değer senin değerindendir. Ayna nöronlar sayesinde, üzüm üzüme bakarak kararır sırrınca değer verdiğin eşin istediğin değere gelecektir.  Her insanın içinde tıpkı işlenmemiş elmaslar gibi muhteşem değerler gizlidir. Değer vermek bir kişilik inşa sürecine dönüşecektir. Günün birinde o ham elmaslardan mükemmel bir cevher var olacaktır. 

Değer veren davranışlarında bunu göstermediği zaman sözde kalır ki bu hemen ailede anlaşılır ve sıkıntı yaratır. Değer vermeyi somut hale getirmek gerekir. Somutlaştırılmamış değer vermeler içte kalacağından zihinde sizi rahatlatır. Ancak eşinizi rahatlatmaz. O sürekli o değeri aramanın peşine düşer. Eşlerin duygusal ihtiyaçlarının karşılanmaması durumunda ortaya çıkan değer açlığı belli bir süre sonra sorunlara sebep olur. O yüzden Eşinizin çabalarını, başarılarını, ona duyduğunuz saygıyı ve değeri sık sık ifade edin. Somut cümleler kullanın. Mesela “senin yemeklerin harika bu ustalığın benim çok hoşuma gidiyor “deyin. Yine “erkeklere iş tutuşun çok zekice ve başarılı, bu bana güven veriyor” deyin.

Değer vermek elimizdeki altın madeni gibidir. Sevgiyi en çok üreten maden bu madendir. Anılar o madenin cevheridir. Eşlerin hayatında değer verme girişimleri her zaman hatırladıkları bir anı olur. Birbirlerine değer verme anıları sevgi ve saygıyı pekiştirir. Aksine davranan yani eşini itibarsızlaştıran yuvaya bomba koymuş, her an patlamasını beklemektedir. İtibar kaybına uğrayan eşler mutlu olmadığı gibi mutsuz etmek için durmadan savaşırlar. Sonuçta bu savaşı tüm aile kaybeder.

Değerli insan bakışı anlayışla dolu insandır. Eşinize değer vermeniz aslında güzel bir bakışınızın olduğunu gösterir.  Eşinize ne kadar özel, güzel ve değerli olduğunu sık sık söyleyin. “Senin bakışına tutkunum” demek bayan ve erkeklerde muazzam bir değerlilik hissi yaratacaktır. Onun yaptığı küçük büyük her şeyi takdir ettiğinizi ifade edin. “Seninle hayat çok daha güzel” gibi cümlelerle minnettarlığınızı dile getirmeniz onda onore olma hissi var edecektir.

Günlük işlerde ona yardım edip, yorgun olduğunda sorumluluklarını paylaşırsanız hayatın zevkine beraber varırsınız. Yoğun bir iş temponuz olsa bile ona özel zamanlar ayırıp birlikte kaliteli vakit geçirmek değer verdiğinizi ispatlar. 
Empati kurarak eşinizin nasıl hissettiği, neler düşündüğü ile ilgilenmek, sevdiği bir yemeği yapmak, ona özel bir not bırakmak gibi küçük sürprizler, Onun ilgi alanlarına yönelik düşünceli bir hediye seçmek, yani gerçekten önemsemek değer vermenin zirvesidir. Doğum günü, evlilik yıldönümü gibi özel günleri bir çiçek, sevdiği bir tatlı veya birlikte yapabileceğiniz bir aktivite ile veya sürpriz küçük hediyelerle süslemek değerinize ve onun değerine değer katacaktır. 

Hastayım dediği zaman Onu dikkatle dinlemek, duygularına ve düşüncelerine değer verdiğinizi gösterir.  Hemen “doktora gidelim deme yerine sana ne pişirsem, nane limon iyi gelir.” deyip bir çay demleyip beraber içmek değer bilen bir koca kılar sizi. Bir dokunuş, bir sarılma ya da el ele tutuşmak, kelimelerden daha fazla değerli kılar. Ona bakarken gözlerine odaklamak, sevgiyle kalbini açmak değer üstüne değer katar...zira “Allah birbirine sevgiyle bakan eşlere sevgiyle bakar.” diyor sevgili Resulümüz.

Eşinize verdiğiniz değeri göstermek hem sizin hem de onun için ilişkinizi daha sağlıklı ve mutlu hale getirir. Çünkü insanlar değerini hissettirebileceği ortamlarda ve kişilerle vakit geçirmekten hoşlanır. Bu yüzden eşini değerli hissettirmen gerekir. Akıllı insan sevdiğine değer verdiğini gösterir. 

Yazarın Diğer Yazıları