Aile içerisinde karı kocanın en çok kavga edip birbirlerini üzdüğü ortam didişme ortamıdır. Didişmek eleştiri ortamı oluşturarak birbirlerini üzmektir. İnsan nefsi genelde kendini haklı çıkarmak veya başka sebeplerle tartışmaya meyillidir. Öyle ki bazen eşler didişmekten hoşlanır. Adeta didişmenin bir iletişim aracı haline getirildiği aileler mevcuttur. Üzülerek belirtmek lazımdır ki boşanan ailelerin pek çoğunda da didişme sıkıntısı vardır.
Didişerek birbirlerini üzen aileler belli bir süre sonra duygu patlaması yaşayarak duygularını kontrol edememe sıkıntısıyla karşı karşıya gelirler. Hiç istemedikleri bir ortamın oluşmasına sebep olurlar. O yüzden didişerek söz söylendiği zaman karı koca iletişimlerine büyük zararlar verirler. Bunun yerine karı kocanın olumsuz bir cümle ortaya koyması durumunda karşının olumlama yaparak didişmeyi negatif ortamdan pozitif ortama çevirme imkânı mevcuttur.
Bunun için karı kocanın eğitilmesi yani çözüm oluşturacak bir tutum edinmeleri gerekir. Yapmamız gereken en güzel şeylerden bir tanesi sevgi ve muhabbetin bol olduğu bir zamanda olumlama oyunu oynamaktır. Şöyle yapabilirsiniz. Önce eşiniz size negatif, kötü çağrışımı olan bir cümle söylesin. Siz de bu cümleye karşılık güzel, gönül alan bir cümle söyleyin. Bunu kendi aranızda onbeş dakika oynadığınız zaman beyniniz olumlamayı öğrenecektir.
Olumlama oyunu oynayabilen aileler kendi aralarında probleme hazırlıklıdır. Problemi çözmek konusunda antrenmanlıdırlar. Dolayısı ile ani gelişen, insanın nefsinden veya stresinden kaynaklanan bir kötü söz ile karşılaştıkları zaman evliliklerini tehlikeye atmadan çözme yeteneği elde edeceklerdir.
Şimdi gelin beraber olumsuz cümlelere karşı olumlu cümle kurma üzerinde iki örnek üzerinden biraz düşünelim.
Mesela diyelim ki eşimiz bize ortamdan mütevellit hakaret değil ama hakarete benzeyen bir cümle söyledi. Bu kadın zaten ‘karakuru’ deyiverdi. Karakuru demek hakaretvari bir cümledir. Sizin olumlama yaparak “ben Karakız olarak seni yıllarca sevmedim mi? “Karaysam da senin karanım” gibi onu sahiplenici bir cümle Onun da ikinci hamlesini pozitif bir cümle olarak çıkmasını sağlayacaktır. Ya da “alan almış, satan satmış, beğenen beğenmiş, ben karakuru güzelim.” ya da tamamen duyguyu yönelik bir cümle kullanarak “bu kız kara, ama seni çok seviyor. Kalbinde sen varsın.” diyerek Ona bir şekilde sahiplenici, duygularını yönlendirici tutum sergilediğimiz zaman eminim ki ortamı kontrol etme, ortamı sahiplenme ve ortamı kendi amaçları çerçevesinde yönlendirme üstünlüğünü ele geçirirsiniz.
İkinci örneğimiz: Hanımınız size çocuklarla hiç ilgilenmiyorsun dedi. Siz de hemen tartışmanın fitilini ateşleme yerine durumu tahlil edici birkaç cümle ile karşılık verebilirsiniz. Çocukların durumu çok mu seni üzüyor.?! Bugünlerde hangisi seni üzdü? gibi. Onu anlayıcı, derdine ortak olucu bir tavır geliştirebilirsiniz. Bu ondaki bıkmışlık ve şikâyeti gidererek mevzu üzerinde beraber konuşmayı netice verir.
Olumlanan her eleştiri cümlesi pozitif bir etki yaratır. Bu bir güçtür. Yapmak zordur. Silah çekmiş birine gül atmak ne kadar zorsa bu da zordur. Ancak bu kudreti kazanan eşler hayatı anlamlandırmada, yuvayı cennet bahçesine çevirmede çok büyük bir enerji sahibi olurlar.