Cengiz Dere / Aile danışmanı, Uzman İlahiyatçı

Ailede Duygusal Yorgunluk

Cengiz Dere / Aile danışmanı, Uzman İlahiyatçı

Eşler arasındaki duygusal yorgunluk, ilişkilerin kalitesini düşürür. Aynı zamanda bireyin ruh halini etkileyen önemli bir faktördür. Duygusal yorgunluk, genellikle stresli hayat şartlarının beraberinde getirdiği zorlayıcı ve duygusal olarak yorucu durumlarla başa çıkmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. 

Eşler arasındaki duygusal yorgunluk, genellikle çiftler arasındaki ilişkilerde yaşanan stres, çatışma ve duygusal yüklerle artar. Çiftlerin çatışma sırasında yaşadıkları duygusal yük ve yorgunluk hem bireysel hem de aileler düzeyinde duygusal tükenmişlik artışına neden olduğu gibi düşük morale de sebep olmaktadır. 

Uzun süreli duygusal yorgunluk, bireylerin sağlık durumunu olumsuz yönde etkiler. Stresli durumlara maruz kalan bireylerde, bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve çeşitli fiziksel sağlık sorunlarını (örneğin, kalp hastalıkları, hipertansiyon) beraberinde getirdiği gözlemlenmiştir. Duygusal yorgunluğun, zihinsel sağlık problemleri ile de ilişkisi bulunmaktadır. Depresyon riskinin artışı ve anksiyete bozukluğu gibi hususlar çoğalmıştır.

Uzun süre yüksek duygusal yorgunluk, çiftler arasındaki ilişki kalitesini düşürdüğü gibi memnuniyeti ve mutluluğu da olumsuz etkilemiştir. Aynı zamanda duygusal yorgunluk, ilişkinin temel unsurları olan güven ve sadakat üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Bu durum, çiftler arasında daha fazla çatışma ve huzursuzlukla sonuçlanabilir. Aile uyumu zedelenir.

Duygusal yorgunluğu yönetmek için kişisel farkındalık gereklidir. İlişkide yaşanan duygusal yorgunluğu hafifletmek, boşanmaya giden yolları kapatır. Destek ve empati, çiftlerin arasındaki stresin etkilerini azaltır. 

Eşler arasında duygusal yorgunluğun etkilerini anlamak ve bu durumu yönetmek için eşimizi çok iyi gözlemlemeliyiz. Sağlıklı iletişim ve stres yönetimi, duygusal yorgunluğu minimize eder. Nitekim etkili ve açık iletişim, duygusal yorgunluğu hafifletmenin en temel yollarından biridir. Eşlerin birbirini dinlemesi, düşüncelerini ve duygularını açıkça ifade etmesi, yanlış anlamaları, stres kaynaklarını azaltır. Bunun için aktif dinleme yapmak gerekir. Eşinizin ne söylediğine gerçekten odaklanın. Duygularını ve endişelerini anlamaya çalışın. Duygularınızı ve önerilerinizi paylaşın.

Empati Geliştirin. Empati, duygusal yorgunluğu azaltmada kritik bir rol oynar. Kendinizi eşinizin yerine koyarak, onun hissettiği duyguları anlamaya çalışın. Böylece Eşinizin bakış açısını anlamaya çalışın.

Ev ve çocuk yönetiminde destekleyici olun. Eşinizin zorluklarını fark edip, ona destek olmanız duygusal bağı güçlendirir. Eşinizin yoğun veya stresli olduğu dönemlerde eşlerin karşılıklı birbirine destek olması, maddi manevi konuların tamamında birbirlerine yardımcı olması, duygusal yorgunluğu önleyebilir.

Zira eşler arasındaki bağın zayıflaması duygusal yorgunluğun artmasına neden olabilir. Ancak birlikte kaliteli zaman geçirerek, bu bağ kuvvetlendirebilir. Bunun için de birlikte hobiler edinin. Ortak ilgi alanları bulup, birlikte keyifli aktiviteler yapmak, stresi azaltarak duygusal enerjinizi yükseltebilirsiniz. Yâda Tatil veya kısa seyahatler yaparak olumsuz durumları bertaraf edebilirsiniz. Stresli dönemlerde, kısa süreli tatiller veya hafta sonu gezmeleri duygusal yorgunluğunuza iyi gelebilir.

Eşler arasındaki iş bölümü ve sorumlulukların adil şekilde paylaşılması, duygusal yorgunluğu azaltmaya yardımcı olabilir. Eşler arasında işlerin tek bir kişiye yüklenmesi, zamanla duygusal tükenmeye yol açabilir. Mutlaka iş bölümü planı yapın. Günlük işlerin paylaşımını sağlayarak partnerinizi rahatlatın. Ev işleri, çocuk bakımı veya finansal sorumluluklar konusunda dengeli bir iş bölümü yapmak,  ha keza yorgunluğu hafifletir.

Sürekli olarak başkaları için sorumluluk almak, duygusal tükenmeye neden olabilir. O yüzden eşlerin bireysel olarak dinlenmeye ve kendilerine zaman ayırmaya ihtiyacı vardır. Eşinizi bu konuda rahat bırakın.

Eşler arasında yoğun duygusal yorgunluk durumlarında, profesyonel destek almak fayda sağlayabilir.  Bir uzman aracılığıyla, çiftler arası iletişim ve duygusal bağ üzerinde çalışmak, sorunların çözülmesine yardımcı olabilir. Bireysel olarak terapi almak da mümkündür. Terapi süreci, iletişim becerilerini geliştirmeye ve stres yönetimi stratejilerini uygulamaya yardımcı olur. Çiftler, terapinin ardından duygusal yüklerini daha iyi yönetebilir ve ilişkilerinde iyileşme sağlayabilirler.

En önemlisi evde olumlu ve sevgi dolu bir atmosfer yaratmak, eşler arasındaki bağı kuvvetlendirir ve duygusal yorgunluğu azaltır. Küçük jestler, takdir ve şefkat, duygusal olarak birbirine daha yakın hissetmeyi sağlar. Eşinizi yaptığı şeyler için takdir etmek, ilişkinizi pozitif bir şekilde besler. Fiziksel temas, övgü ve sevgi yüklü kelimeler ve davranışlar, duygusal sağlığı korumada ilaç kadar etkili olacaktır.
Özetleyecek olursak yorulanı dinlendirmeden hayata devam ederseniz parça kırarsınız. Lütfen dinleyin ve dinlendirin. 

Yazarın Diğer Yazıları