Cafer Çelik

YAŞIYORSUN - YARARLI OL

Cafer Çelik

Ömür sınırlı bir nimettir. Doğumla başlar, ölümle son bulur. Ölümün zamanını bilemeyiz. Her yaşta olabilir. Yaşarken değerlendirebiliriz. Küçük yaşlar iyi-kötü, zararlı –yararlı, uygun-uygunsuz şeyler, yaşam süresince yapabileceklere hazırlanmakla, öğrenmekle, öğretilmekle değerlendirilmeli, boş geçilmemelidir. Ömrün geçeni gider, bir daha ele geçmez. Her nimet gibi dünya-ahiret için, zararlılardan korunarak, yararlı geçilmelidir.

İnsan ne yapsa kendine yapar. Faydalı bir şey yaparsa kendi fayda görür, birçoğuna örnek olur, bazıları fayda da görür. Her yararlı şey yapan, halktan sevgi, saygı, Hak’tan mükâfat görür, mutlu olur.                                                               

Yanlış, zararlı şeyler yapanlar değerlerini düşürürler, zarar görenlerde etkisi dünyada ve geçicidir. Zaralı olanların çoğu dünyada ceza görmeseler de, ahirette mutlaka ceza göreceklerdir.

İnsanlar yaşamlarında, gücü nispetinde, kendine, çevresine, milletine, insanlığa yaralı olmaya çalışmalı, zararlı olmaktan korunmalıdır. El, dil, tüm imkânlar yararlı olmak için kullanılmalıdır. Yararlıları övmek, zararlılara yüz asmak, yan bakmak, hiç olmazsa haftada, ayda hayırlı-faydalı olanları ehlinden öğrenip, başkalarına öğretmeye çalışmak, çoğumuzun yapabileceği şeylerdendir. İnsanlarımızda öğrenmek, öğretmek gayesi, gayreti gelişse, bilinenler artacak, bilgisizlik, insanların birbirine ilgisizliği azalacaktır.

 

Ömrün günü, ayı, yılı değil; anı boş geçirilmemeli, öğrenme, öğretme, başka bir faydalı şeyler yapılarak değerlendirilmeye çalışmalıdır. Yaşamımda neler yaptım? Yaşarsam neler yapmalıyım, yapacağım? Sorularını kendimize sorarak yanlışları düzetmeye, Yararlıları artırarak yapmaya çalışmalı. Nimet kirletmek, giysi yıpratmak yaşamın gayesi olmamalıdır.

Hepimiz yaşamak istiyoruz.. Hafif rahatsızlık için de hastanelere koşuyoruz Yaşamımızı yararlı olarak değerlendirmeyi fazla düşünmüyoruz. Ömür bitecek, bu imkân elden gidecek. Yararlı değerlendirmeyenler, dünyada huzursuz, ahirette mükâfatı noksan, çok pişman olacak. Dünyaya tövbe, inkârı ret, yüce varlığı ikrarı ilan etmek için bir anlık dönmek isteyenlerin istekleri mümkün olmayacaktır.

Yaşamımızda engelsiz görücü, işitici, sonsuz kudret, kuvvet sahibi varlığa inanır, tüm halimizi, dilimizi noksansız esasına uygun olarak kullanırsak, uygunları yapacağız, uygunsuzlardan korunacağız, cehennemlik sıfatlardan arınıp, cennetle mükâfatlanacağız, yaşamı yararlı olarak geçirmiş olacağız.

Ahmet  Kazancıoğlu’n dan;

İnsanlar, Yaradan’ın güzel amanetidir, sana.

Hainlik-kötülük etme; yalnız faydalı olsana!

İnsansak, yalnız iyilik ve hizmet verelim!

Faziletli davranışlarla herkesi sevindirelim…

Yazarın Diğer Yazıları