Cafer Çelik

UTANMAZLIK REKLAMCILARI

Cafer Çelik

Utanma, haya, edep, ahlak, adalet, saygı, sevgi üstün yaratık insanı üstün kılan hasletlerindendir. Milletimizde inancı, adeti gereği bu hasletler gelişmiş, diğer milletlere örnek olur, yüceliktedir. Yüce hasletlerimiz var oluşumuzun, devamlılığımızın başlıca sebeplerindendir. Milletimizin bozulması, yok olmasını isteyenler, bu üstünlüklerimizi bozmak, yok etmek için çok çeşitli faaliyetler yapmaktadır. Utanmazlık reklamcıları da bu gaye için gayret gösteren vazifelendirilmiş kimselerdir.

Bu vazifeliler bozucu, yok edici halleri yaparak, yaşayarak yaymaya, yaşatmaya çalışırlar. Yetişmelerinde ihmal edilmiş, boş bırakılmış insanlarımız rezalet olan bu halleri marifet kabul edip, yapmaya yönelirler. Reklamcıların makam, menfaat karşılığı yapmaya çalıştıklarını, maymunlar gibi düşünmeden taklit ederek yayar, yaygınlaştırırlar. Bizler misle doldurulması gerekli kapları boş bırakırsak, millet-memleket düşmanları pisle doldurur. Reklamcılar bozmaya çalışan, bizler de gerekenleri yapmadığımızdan onların yapmak istediklerini kolaylaştırırız.

Her yıl farklı, sayıları artan, çoğu insanımızı üzen, edep, ahlaka, inancımıza uygunsuz sergilenilenlerin sayıları artarak devam etmektedir. Bazı kimselerin –Yapmayın, uygunsuz hallerle kötü örnek olmayın, utanın, edep ve ahlak perdesinin yok olmasına sebep olmayın şeklinde uygun tepkisi, insanlarımız tarafından desteklenmesi, tepki gösteren doğru söylüyor, demeleri, tiksinerek bakmaları gerekirken sükûnetle ses çıkarmadıklarını, çoğu zaman haklı müdahaleyi yadırgadıklarına şahit oluyoruz.                                                

Uygunsuzluklar karşısında tiksintimizi htirir, yanbaksak, yüzassak uygunsuzların artmasını, az da olsa engelleriz. Bu herkesin yapabileceği bir hareket. Haklı müdahale edenlere, -Doğru söylüyor, yaptığınız ayıp, desek, destek olsak, müdahale etkin olur, yanlış yapan sükut eder, tepki gösteremez. İnsanımız diğer canlılardan farklılığını göstermiş olur.

İnsanlar diğer canlılardan farklı olarak her istediğini her yerde, açıkta, herkesin görebileceği yerde yapamazlar. Utanma, ahlak ve inanç esaslarına uyarlar. Bu esasların etkisini kayıp edenler, açılıp saçılarak, uygunsuz halleri açıkta yaparak diğer canlılara özenti gösterirler, insani hasletlerini yitirirler.

Yaratan insanı tüm yarattıklarından üstün vasıflarda yaratmış, üstünlüğünü koruması, yaşaması için uyması-uygulaması için esaslarını peygamberleri tarafından tebliğ ettirmiş, ilahi kitap ve sayfalarla bildirmiştir. Tüm ilahi tebliğ ve esasların tahrif edilmeyen, insanlığın dünyada huzurlu olmasını, ahirette ebedi saadet sağlayacak, kıyamete kadar uygulaması gerekli esaslar, son resul Hz. Muhammed (s.a)tarafından tebliğ edilen Kuran’da korunmuş olarak mevcuttur. İnsanlık uyar, uygularsa üstünlüğünü koruyacak; O’dan uzaklaştıkça insanlıktan da uzaklaşacak, insanı hasletlerini kayıp edecek, dünyada huzur bulamayacak, ahirette saadete eremeyecektir.                 

Yazarın Diğer Yazıları