Cafer Çelik

TAKTİR - TEDBİ R

Cafer Çelik

        Yaratan, yaşatan, idare eden,yaratıklarının her türlü ihtiyaçlarını ihsan ,hal ve hareketlerini taktir eden Allah ;olmuşu,olanları,olacakları bilir,olanları görür,her şey O’nun emriyle olur.Ağaçtan yaprak da O’ndan izinsiz düşmez.”…..O’nun izni dışında bir yaprak bile düşmez ……”(En’am-59)

        Taktir O’ndan, tedbir bizden. Her işte, her halde, alabileceğimiz tedbirleri noksansız almamız gerekir. Yapabileceklerimizi noksan yaparsak mesul olur, emre uymamış oluruz.

         Örnek ve ibretlik bir olay: Hz. Hüseyin (r.a.)hın doğumunda peygamberimiz bir gurup sahabeyle kızını ziyarete gider. Torununu kucağına aldığında yüzünde üzüldüğü görülür. Sahabeler-Sevineceğine üzüntülü olmanın sebebini sorarlar. Allah Resulü-Bu torunum, Kerbela tarafını işaret ederek, orada şehit olacağını söyler. Hanımlarından Ümmi Selama’dan bir kap ister, içerine toprak bırakır, bu toprak kanlanarak şehitliği haber verecektir, toprağı saklamasını buyurur. Zaman geçer, Yezit, Hz.Hüseyin’in yakalanmasını emreder. Hz.Hüseyin Mekke’ye hareket ederken Ümmi Seleme,-Oğlum Hüseyin der, olayı anlatır, o taraflara gitmemesini söyler. Hz.Hüseyin olacak olayı kendisinin de bildiğini söyler, kardeşi Muhammed Hanifi de o taraflara gitmemesini anlatır. Mekke’ye hareket eder, Mekke’de Küfe’den, Basra’dan binlerce çağrı mektupları gelir, Amcası oğlu Müslüm’ü tetkik için gönderir, olumlu cevap alarak o tarafa gitmeye karar verir, kardeşi Muhammed Hanifi gitmemesi için israr eder, verdiği cevapta gideceğini, şehit olacağını söyler, yakınlarını götürmemesini söylediğinde, onlarında esir olacağını söyler. Hareket eder, durumun aleyhlerine geliştiği, habercisinin şehit edildiği haberini alır, kafilede bulunan yabancıları geri gönderir, kendisi yoluna devam eder, Yezit kuvvetleri çok imkansızlıkları olan Kerbela’da konaklamaya mecbur ederler.                   

            Çadırını kurdurur, etrafına hendek kazdırır, hendek içerisine çalı-çırpı doldurtur, adamlarını düzenler, başlarına kardeşi Abbas’ı görevlendirir. Yapabileceklerini yapar, gelen yezidi güçlerle son nefesine kadar mücadele eder, örnek, ibretlik, önderlik sergiler.

            Olayı yeterli açıklamadım. Dikkat çekmek istediğim, taktir bilinse de tedbir noksansız alınmalı, zülumkar yönetime güçsüz olunsa da mevcut güçle tepki gösterilmeli, silinmez örnek olunmalıdır.

            Ben gerekenleri yaptım, bunu başaracağım demek ne kadar ilahi esaslara uygunsuzsa, taktir ne ise o olur, deyip yapabileceklerini yapıp tedbir almamakta o derece uygunsuzdur. Tedbirin üzerinde taktir vardır. Aşırı ümitli, ümitsiz olmak ikisi de doğru değildir. İbretle bakıldığında olan olaylarda çok ibretler, hikmetler, örnekler görülür.

Yazarın Diğer Yazıları