Cafer Çelik

SEÇİM

Cafer Çelik

    Seçimler çok sık aralıklarla oluyor. Yayınlarda, her yerde seçim konuşuluyor. Bu konuşmalardan bıkanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Seçim olayında halk kalabalık, seçilecekleri seçebilenler belirliyor, seçmenler arkasından gidiyor. Çoğu seçilenleri mahallesindekilerin çoğu tanımıyor. Seçilenlerin çoğu seçilmeden önceki yaşamında nefsi dışı yararlı olma, zararlılarla ilgilenme gibi bir harekete ilgi duymamış kimseler. Gelecek geçmiş üzerine bina edilir. Seçim, vatan ve millete hizmet yarışında etkin olma yarışıdır. Bir devre sonra seçilmeyenler de aynı pasif durumlarıyla yaşamını sürdürmektedir. Halbuki hizmet gaye ve gayretinde olanlar yapabileceklerini yaparak yaşarlar. Mevcut duruma göre çoğu kimseler seçimi hizmet yarışından fazla makam kapma, menfaat yapma yarışı olarak görüyor, vatandaş da bu gizli gayeye alet oluyor.                   

        Normal seçimde her parti, her sandık çevresinde aldığı oy oranına uygun olarak temsilcilerini belirlemeli, temsilciler ön seçimle adayları belirlemeli, adaylar aldıkları oylara göre sıralanmalıdır. O zaman vatandaş seçtirilen değil, kısmen seçen olur. Seçmenin çoğu seçtiğini tanımıyor. Partiye oy veriyor. Çok vatandaş partiyi putlaştırmış. Konuştukları gördükleri, duydukları, düşündükleri değil, kendine telkin, tenbih edilenler. Bu yanlış tutumlara devam etmemelidir. Yapılan hizmetlere göre değerlendirilmeli, tercih yapılmalıdır ki, hizmet gurubu olan partiler, hizmet yarışına girsin, seçimlerde değerlendirme spor takımı taraftarı olmadan farklı olunsun.

        Seçilenler tekrar, tekrar seçilmek istiyor, hizmette yararlı, tecrübeli kimselerse danışman ve benzeri hallerde değerlendirilsinler, yeni kabiliyetlerin seçilmesine engel olmasınlar, seçmene temsilcisini iyi araştırma, tanıma imkanları versinler. Seçilen bu büyük görevi yapmak için azami gayret göstermeli, memleket-millet için yararlı olmalı, zararlı oluşumları engellemelidir. Seçilenler çoğu zamanını halkın arasında geçirmeli, halktan gelen uygun düşünceleri, teklifleri ilgililere ulaştırmalı, gerçekleşmesini takip etmeli, gelişmelerden halk haberdar edilmelidir.

         Seçimlerde aksaklıklar var. Geçmişte açık oy, gizli tasnif şeklinde seçimleri de bu millet görmüş, şimdide azda olsa ikram edilen vekillikler yanlışlıkları yapılıyor. Vekil atanmaz, seçilir. Zamanla noksanlar giderilir, daha normal seçimler yapılır.

Aday adayların içinden adayın belirtilmesinde yapılan uygulamayı çoğu kimseler uygun görmüyor. Uygulamaya etkin tepki göstermek için çeşitli tepkiler düşünenler var. İyi düşünmek lazım. Basit bir olaya gösterilecek tepki büyük yanlışlar oluşturmasın. Yetkililer kırgınlıkları yatıştırıcı tedbirler düşünsünler. Tepki yapılmadan alınacak tedbir, yapıldıktan sonra yapılacaklardan daha kolaydır.

Yazarın Diğer Yazıları