Cafer Çelik

PİS İŞ - BOŞ İŞ - HOŞ İŞ

Cafer Çelik

Başlangıcı doğum, sonu ölüm olan geçici yaşamda, dünyada ihtiyaçları karşılamak, ahiret için hayırlar yapabilecek işler yapılmalıdır. Dünyada zarara, huzursuzluğa, rezalete; ahirette azaba sebep olacak, ilahi emir ve yasaklara uygunsuz olarak yapılanlar pis işlerdir. Dünya-ahiret için yarara sebep olmayan, neticesi boş olan uğraşılar, sınırlı zamanı israf etmek olur. Hoş olan uğraşı, geçici olarak verilen zaman nimetinin anını boş geçirmeden, dünyada huzura, ahirette ebedi saadete vesile olacak. ilahi esaslara uygun olarak işler yaparak ömrü değerlendirmelidir. Hoş olan, dünyada şeref, ahirette sevap kazandıracak ilahi emirlere uygun işlerdir.                                             

Pis olanlar akla, ilahi esaslara ters, insana yakışmayan yapılanlardır. Zamanın anı boş ve neticesi rezalet, azap olacak şeylerle hiç israf edilmemelidir. Zaman bizlere ihsan edilen süresi sınırlı imkandır. Bu imkan çok iyi kullanılmalıdır. Uygun kullanmamamız faydasız pişmanlığa sebep olur. Geçen zaman bir daha ele geçmez.

Ağzımıza girene, ağzımızdan çıkana dikkat eder, ilahi esaslara her halimizi uygun yaparak yaşarsak tüm ömrümüzü ibadetleştiririz. Zamanı belli ibadetler, kendimizi ilahi esaslardan, iman esaslarından, haberdar etmeli, tüm yaşamımızı emre uygun olarak yapmamızı sağlayarak gafletten korunmamızı sağlamalıdır.

İbadetler, cehennemlik hallerden arınma, cennete uygun hallere gelme işlemleridir. Böyle etkinliği olmayan ibadetler noksandır. Dikkatli olunmalı, noksanları tamamlaya çalışılmalıdır. Şu dünyadan alnı açık, yüzü ak olarak, halkın hürmet, rahmetle anmasını, Hakk’ın mükafatına sebep olacak amellerle ömrü değerlendirmeye azami özen gösterilmelidir.

 Dünyanın eziyeti de, lezzeti de geçicidir. Çok korunmalı, yasak kısa lezzetler için ebedi hayatta azap gerektirir hallerden sakınılmalıdır. Ahiretin makamı, mükafatı sonsuzdur. Sonsuz ve daimi makam, mükafat için yapılacaklar fırsatlar elde iken yapılmalıdır.

Kendimizi değil, yakından uzağa doğru tüm insanları ikna edici sözlerle uyarmak için öğrenmeli, öğretmelidir. Çoğu kimseler bilmediğinden, inanmadığından, hata yapar, hayırlı amellere yönelmez. Bilen gafletle yasak bir halde bulunursa, yaptığının yanlışlığını bilir, tövbe eder, af dileme, kurtulma imkanı vardır. Bilgisiz yaptığı yanlışı marifet bilir, öğündüğü de tekrarladığı da olur.

İlahi esaslara uygun her hal hayırlıdır.Yapanlar halk tarafından taktır edilir,Hakk ‘dan mükafata sebep olur.Her halimizin görüldüğü,bilindiği,her sözümüzün işitildiği,kayıt altına alındığı inancıyla yaşam sürdürerek,hatalardan korunmaya,hayırlı olanları artırmaya gayret etmeliyiz.Geçici ömrü pis ve boş işlerden korunarak,hoş olarak değerlendirerek  geçirmeliyiz.

Yazarın Diğer Yazıları