Cafer Çelik

OKUMAK ARAŞTIRMAK DÜŞÜNMEK

Cafer Çelik

     Senelerce önce okunacak kitap bulmada çekilen güçlük; zamanımızda okuyacak kimseler bulmada çekiliyor. Okur-yazar oranımız yükseldi Piyasada her çeşit kitap çok, istediğimiz kitapları kolaylıkla alabiliyoruz. Okumayanların geçersiz mazeretleri maddi sıkıntı. Kütüphaneler yazın serin, kışın sıcak, çok çeşitli kitaplar var. Kütüphanelere gidenlerin değil yerini bilenlerin sayısı çok az. Çay ocakları, oyun yerleri kalabalık, kütüphanelerde kimse yok. İnternet bağlantılı telefonu almayan yok. Bu telefonlar bir nevi cepte taşınan kütüphane, faydalananlar yok denecek kadar az. Takvim yaprakları da okunmuyor. İnsanlarımızın konuşmaları baş ve boğaz ağrısı, boş şeyler. Normal insan öğrenme-öğretme gayretinde olmalı, geçici ömrü israf etmeden değerlendirmelidir. 

    Kaynağı belli ve belirsiz duyulanlar araştırılmalı, yararı olmayan, zararlı olacak söylemlerin yaygınlaşmasına yardımcı olunmamalıdır. Konuşmalarımızda faydalı olma amaç edinilmeli, konuşmuş olmak için konuşarak, uygun konuşacakların konuşmaları engellenmemeli, onlara fırsat verilmelidir. Çoğu konuşmaları düşünerek değerlendirilirsek boş şeyler dinleyerek zaman öldürdüğümüzü göreceğiz. Günde, haftada, ayda, hatta yılda işe yarar, faydalı bir şeyler öğrensek, öğretsek ömrü azda olsa değerlendirmiş oluruz. Her imkan nimettir. Nimetlerden sorguya çekileceğiz. Yaşlı insanlarımıza konuşta dinleyelim dediğimizde, çoğu kimseler konuşamazlar. Demek ki bunca ömürde işe yarar bir şey öğrenmemiş, boş geçmiş. İnsan ömrü, her an azalan, zamanı dolunca son bulacak bir imkan. Uygun kullanılırsa huzurlu olunacak, mükafat görülecek.

    Yaratılan her şey araştırılıp incelenirse çok hikmetler, ibretler görülecektir. Okumak,   yazılanları incelemekle sınırlı değildir. Hayvanları, bitkileri, feza ve yeryüzünü incelemek, incelik, tertip-düzen, ölçüleri görmek, bunları yapan, yaratan olduğuna inanmak, kavramak da mevcut kabiliyetleri kullanıp, geliştirmektir. Güneş dünyamızdan (1300000)kattan daha büyük, nokta şeklinde görülen yıldızlar güneşin (232)trilyon kat büyüklüktedir. Hiç durmadan gitmek şartıyla 4milyar 200milyon yıl gerekir. Bilmek düşündürür, düşünen çok şey görür.                                     

     İnsan yaratılış itibariyle fazla güçlü olmadığı halde dünyaya hakimdir. İlahi esaslara uygun olarak geçici ömrünü tamamlaması emredilmiştir. İnsan için sonsuz hayat ahret hayatıdır. Sonsuz yaşam, eziyetsiz, lezzetli hayat oradadır. İnsanın bunları düşünmesi ahreti hmesidir. Doğru, emanet ehli, üstün zekalı, tebliğle görevli 124 bin nebi ve resul,4 ilahi kitapla,100ilahi sayfada dünyanın geçici, ahretin ebedi olduğunu, her ne yapılırsa tespit edildiğini, karşılığının görüleceğini tebliğ etmişler, tebliğ ettirilmiştir. Emin şahitli, belgeli tebliğe tereddütsüz inanılır.

     Yaşam doğum-ölüm arası, doğumdan ölüme kadar her halimiz, dilimiz izlenmekte, tespit edilmekte, sorulacak, karşılığı mükafat-ceza olarak verilecektir. Uygun ömür tamamlayanlar, lezzetli, eziyetsiz, sonsuz hayat sürdürecektir. Dünyanın lezzeti de, eziyeti de geçicidir. Düşünen yasak-yanlış lezzetlerden korunur, ebedi hayatta karşılığı mükafat olacak en ufak imkanı değerlendirmeyi ihmal etmez.                                           

Yazarın Diğer Yazıları