Cafer Çelik

MAHALLİ SEÇİMLER

Cafer Çelik

     Seçimler çeşitlendi. Milletvekili, reisicumhur, mahalli idareciler, meclis başkanı, daha eklenecek seçimler. Seçilmek isteyenlerin sayısı da fazla. Seçilmek ve seçmek isteyenlerin çoğu bu işin mesuliyetini düşünmüyor. Seçimlerde açıktan söylenmese de, faydalı olmaktan ziyade, faydalanmak düşüncesi ağırlıklı. Seçmen yapılanları görmeden, kendilere ulaşan telkinlere göre oyunu kullanıyor. Seçilmek isteyenlerin çoğunda geçmişinde de, geleceğinde de toplum için faydalı olacak düşünceler yok. Faydalı olacakları seçme yarışı olması gerekli yarış, makam kapma, menfaat elde etme, bizim takım galip gelsin yarışına dönüşüyor. Benim istemediklerim seçilmesinde millet ve memleket zarar görsün diyenler de var.

     Seçimle ilgili konuşmalar, çalışmalar memleket gündeminde çok fazla yer alıyor. Vazife başındakilerin çalışmalarında aksamalara, halkın daha faydalı şeyler konuşmalarını da engelliyor. Halk çalışmaları, konuşmaları çeşitli yayınlardan yeterince izliyor. Yapılanların çoğu fazla oluyor.                                                            

      Mahalli seçim adaylarını halkın daha çok tanıma imkanları var. Faydalı olma gaye ve gayretinde olanı adil değerlendirerek tespit edebilirler. Çevrenin imkanları, ihtiyaçları da halk tarafından azda olsa bilinmekte. Seçilenlerden istenecek imkanların artırılması, ihtiyaçların giderilerek azaltılmaya çalışılmasıdır. Halkın takdirinin, tenkidinin etkin olması için topluluklar oluşmalı, vazifeliler uyarılmalıdır. Seçimle iş bitmez, başlar. Seçilen zamanı israf etmeden değerlendirmeye çalışmalı, seçmen, vaat edilenlerin, verilen sözlerin gerçekleşmesini takip edip, dikkat çekmelidir. Seçilenler etkililere yaranmaya değil, çevreye yararlı olmaya çalışmalıdır.

       Bazı tipler seçilenlerden şahsi faydalanmayı iyi bilirler, Seçilenleri, över. sever kendilerinin seçilmesi için yaptıkları çalışmaları çoğaltarak anlatmayı tekrarlar, isteklerde bulunurlar. Böylelerinin çoğunun söylediklerinin gerçek olmadığı araştırılsa anlaşılır.  

         Seçilenler hizmetleri karşılığı büyük mükafat göreceklerini de, hıyanet ederlerse cezanın da ağır olacağını düşünerek hareket etmelidirler ki hizmetini artırsın, yanlış, yasak yapmadan korunsun. Yapılanlar halk tarafından görülür, Hak tarafından bilinir, hiçbir şey karşılıksız kalmaz. Geçici dünyada kısa sureli lezzet için, ebedi dünyada ceza göreceği inancı olanlar yanlış ve yasak yapmadan korunurlar. Seçmenler seçimden önce çevreyi taramalı, uygun vasıfta ki kimselere güven vermeli, aday olmalarına çalışmalı, uygunsuz vasıftaki kimselerin aday olmaması için gerekenleri yapmalıdır. Seçim işi mühimsenmelidir. Şunca yıl imkanların kullanılmasında etkin olacaklar belirlenecektir. Seçmenler işi ehline verilmesi için gerekeni yapmazlarsa üzülürler, ceza görürler. Seçilen yanlış yaparsa, seçenlerde yanlış yaptıranlar olurlar.

Yazarın Diğer Yazıları