Cafer Çelik

Büyük Sarhoşluk

Cafer Çelik

Sarhoşluk, alkol veya uyuşturucu şeyler alarak şuur ve idrakini kayıp etme, anormalleşme hali. Sarhoş kimseler 5-10 saat ne yaptıklarını bilemezler. Normale döndükten sonra yaptıklarına pişman olanlar, bir daha yanlış, yasak, yakışıksız hale düşmemek için söz verenler, tövbe edip af dileyenler olur. Bu hal küçük sarhoşluktur. Tövbe etme, af dilemek için zaman vardır.

Büyük  sarhoşluk, tüm yaratılanlardan  şekil ve kabiliyet bakımından  üstün  yaratıldığını görememek, düşünememek; Kendine uygun halleri emreden, uygunsuz hal ve hareketleri yasaklayan, şunca peygamberler tarafından tebliğ edilen, bilinir, inanılır, uyulur, uygulanırsa dünya da huzur bulunacak, ahirette ebedi saadete erişilecek, üstünlüğüne yakışmayan hallerden korunacağı  ilahi esasları, öğrenmeyi, inanmayı, uymayı, uygulamayı düşünmeden, diğer yaratıklar gibi nefsi, hissi, keyfi isteklerine göre hareket ederek şuursuz olarak yaşama devam  etmektir.  

İnanmayanlar düşünemediklerinden araştıramadıklarından gaflet sarhoşluğundan uyanamayanlardır. Birbirini takip eden, Hz. Peygamber Muhammed (s.a.v)’le son bulan, kıyamete kadar insanlığın sapmamasını, yakışmayan, yanlış hallerden korunmasını noksansız sağlayacak ilahi yasa Kur’an’la tamamlanmış, yasa tahriflerden korunarak şimdiye kadar korunmuş, kıyamete kadar da korunacaktır.                       

Kur’an; Hz. Adem’le başlatılan, insanlığa tebliğ edilmesi istenen ilahi İslam esasları insanlığın gelişmesine uygun olarak peygamberlere duyurulmuş, insanlığa tebliğ etmeleri buyrulmuştur. İlahi sayfa ve kitaplarda yer alan, tahrif edilmeyen, uyulması-uygulanması istenen esaslar, insanlığın dünya durdukça selamet ve saadeti için gerekli ilahi esaslarla tamamlanan noksansız son ilahi kitaptır.  

Her imkan bir ihtiyaç için yeteri kadar kullanılmalıdır. Fazla, lüzumsuz, boş yere kullanmak israf olur. Ömür sermayesi sınırlı, geçeni bir daha ele geçmesi imkansızdır. Ayı, yılı değil, anı değerlendirilmelidir. Faydalı, hayırlı, faydalı olarak değerlendirilmeli, boş ve zararlı olarak geçirilen ömür israf edilir, pişmanlık geri getirmez. Yaşadım dünyam ve ahiretim için neler yaptım? Bundan sonra neler yapmalıyım? Neler yapabilirim? Güç nispetinde hayırlıyı, faydalıyı artırmaya; zararlı, yanlış, insanlığa yakışmayan, İslam’ın yasakladıklarını azaltmaya çalışmalı.              

Ölümü görüyoruz. Yapılan hayır ve şerrin karşılığının görüleceğini bilmek, inanmak gerekir. Şunca nebi ve resuller tebliğlerinde Allah’ın varlığını, birliğini, sınırsız görücü, işitici olduğunu, dünyanın geçici, ahiretin ebedi olduğunu, yapılanların bilindiğini, karşılığının mükafat, ceza olarak görüleceğini bildirmişler. Aynı tebliğ ilahi sayfalarda, kitaplarda da tekrarlanmıştır. Tebliğciler emin, ilahi sayfalar, kitaplar muteber belgelerdir. İbretle bakıldığında her şeyde nizam, ölçü, muntazamlık görülmektedir. Zerreden küreye, kainatta her şey sonsuz kudret sahibinin olduğunu göstermekte, duyurmaktadır. Düşünemeyen, araştırmayan büyük sarhoşlar gerçekleri görememekte, gaflet uykusuyla ömür doldurmakta, öldükten sonra uyanma, pişman olma faydasızdır. İmtihan sahası dünyadan başarısız çıkan, dünyaya geri döndürülmez Ahiret ebedi makam ve mükafatı ilahi esaslara uygun yaşama göre uyarlanır.

Yazarın Diğer Yazıları