Cafer Çelik

BAYRAM

Cafer Çelik

Bayram, sevindiğimiz, sevinçli gün. Neden seviniyoruz? Sevinmemizin sebepleri: En faziletli Ramazan ayı, çok mükafatlı oruç ibadetiyle fazileti çok, çok artırılmış bir ay. Rabbimizin biz kullarına  büyük ikramı. Ramazan ayında gerekleri yerine getirilerek tutulan oruç, yapılan ibadetler, yapılmış hata, kusur ve suçların affına sebep olur. Yapılan ibadetlere bol, bol mükafat verilir. Hayatımızda lekesiz, arınmış bir sayfa açılır. Rabbimiz biz kullarını cehennem için değil, cennet için yaratmıştır. Atamızın emir e uymaması cennetten çıkmasına sebep olmuş, hatasını itiraf edip, tövbe etmesinden af olunmuştur. Bizlerin de af olunması, çok mükafat görmemiz için faziletli günler, aylar, ibadetler ihsan buyrularak hatalardan dönmemize, günahlarımızın affına fırsatlar yaratılmıştır. Ramazan ayı, oruç ibadeti bu ihsanlardandır.   

Bu yılda bu fırsatı değerlendirmeye çalıştık. İnşallah Rabbim kusurlarımızı af eder, mükafatımızı bol, bol verir, geçmişteki günahlarımızı af eder. Bu ümitle seviniyoruz, sevincimizi kardeşlerimizle paylaşacağız. Herkese karşı af edici olacağız, kusur ve hatalarımızı itiraf edip helallaşacağız. Küçüklere sevgi, büyüklere saygı göstereceğiz. Kazanılanları artırmak, arınmışlığı kirletmemek için kalan ömrümüzde çok dikkatli olarak yaşamaya çalışmalıyız.

İnşallah, ramazan ayını, oruçla en uygun olarak değerlendirdiğimizi ümit edelim. Bu ümidimizi koruyarak, yaşamımızın kalan kısmında yapacaklarımızda Allah emir yasaklarına dikkat ederek yaşamımıza devam edelim. Bildiğimiz emirleri yapmaya, yasaklardan korunmaya çalışalım. Bilmediğimiz durumlarda araştırıp, ehil olanlardan öğrenelim, emirse yapalım, yasaksa korunalım. Emre uygun yapılan itaat ibadettir. Her anımızı, hayatımızı ibadetleştirelim. Bilmeyerek, gafletle yaptığımız yanlışlardan, yasaklardan ısrarla tövbe edip af dileyelim. Gıybet, haksızlık, zulüm vb. durumlarda hak sahiplerinden helallik dileyelim. Kul hakkı, hakkı olanlar tarafından bağışlanır.

Her fırsat her zaman ele geçmeyebilir. Her şeyi nimet bilip, iyi değerlendirmek gerekir. Zaman çok değerli nimettir; geçen bir daha ele geçmez. Dünya geçici, ahiret ebedidir, dünya kazanmak için araç; ahiret sonsuz saadete erişmek için amaçtır. Yapılan her şeyin karşılığı görülecek, verilecektir.(şunca resul ve nebiler tarafından, ilahi sayfa ve kitaplarda bildirilmiştir.)

Her insanın yapabileceği ikram selam ve kelamdır. Dünya ve ahirette yararlı olacak doğru öğrenilmiş bilgiler öğrenilmeli, öğretilmelidir. Zaman israfının mesuliyeti, faydalı şeyler öğrenip, öğretmenin mükafatı vardır. Gaye imar ve ıslahsa öğrenmek, öğretmek için gayretli olunmalıdır. Yararlıları yapmaktan, yapılmasına sevinilmeli, Zararlılar azaltılıp yok edilmeye çalışılmalıdır.

Bayramınız mübarek olsun, Allah cümlemizi gafletten korusun.

Yazarın Diğer Yazıları